PRZEPISY.PL

Sałatka słodko-ostra!

Autor: Martit ^^
  • 30
  • 8
  • Łatwe
  • 0
7
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kapusta pekińska1 szt
  • pomidor3 szt
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę)1 szt
  • rzodkiewka4 szt
  • jajko na twardo5 szt
  • szczypiorek1 pęczek
  • bułka lub kilka kromek chleba2 szt
  • płynny miód
  • cebula1 szt
  • oliwa z oliwek
  • czarny i biały pieprz
  • sól
  • oregano
  • Krok 1

    Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
  • Krok 2

    Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
  • Krok 3

    Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
  • Krok 4

    Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1
osoba dodała do Mniamlisty
15''
6
Łatwe
3
osoby dodały do Mniamlisty
15''
6
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Średnie