
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
5 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.
Krok 2
Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.
Krok 3
Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.
Krok 4
Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej