Sałatka słodko-ostra! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka słodko-ostra!

Autor: Martit ^^

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

Krok 2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

Krok 3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

Krok 4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpeciki w sosie curry
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej