Sałatka słodko-ostra! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka słodko-ostra!

Autor: Martit ^^

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

Krok 2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

Krok 3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

Krok 4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej