Sałatka słodko-ostra! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka słodko-ostra!

Autor: Martit ^^

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

5 sztuk

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

Krok 2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

Krok 3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

Krok 4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej