Sałatka słodko-ostra! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka słodko-ostra!

Autor: Martit ^^

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, lecz kapustę pekińską posiekać na większe kawałki. Cebulę pokroić w talarki i wsypując razem z resztą warzyw do większego naczynia oddzielić każdy paseczek.

Krok 2

Chleb, bądź bułkę, pokroić na małe kosteczki (chyba, że ktoś woli większe grzanki). Wyłożyć na żaroodporne naczynie, wyłożone papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki polać miodem, najlepiej zrobić to łyżeczką. Nie żałować, ale też nie przesadzić. Włożyć naczynie do pieca, rozgrzanego do 180 s.C. Zaglądać co jakiś czas i trzymać je tam, aż się ładnie zarumienią i stwardnieją. Gdy będą gotowe, wyjąć i przerzucić do innego naczynia, aby wystygły.

Krok 3

Czas na dressing! Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, pieprz, sól, zioła i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy, by otrzymać w miarę spójny płyn. Nigdy nie będzie on w pełni spójny przez miód. Gdy jest gotowy, wlewamy do sałatki i mieszamy dokładnie (najlepiej dwoma łyżkami). Następnie dosypujemy grzanki i ponownie mieszamy.

Krok 4

Powinniśmy otrzymać ostry smak sałatki, rozpływający się po chwili w słodyczy miodu... =) Najlepiej podawać sałatkę od razu, żeby grzanki były świeże, lecz rozmokłe także smakują przepysznie! Polecam ją na spotkania towarzyskie, bądź śniadanie czy kolację. Smacznego! ^^

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka słodko-ostra! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej