Sałatka z kapusty pekińskiej i łososia
łatwe
577 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój na paski.

Krok 2
Kapustę umyj i poszatkuj, a selera obierz pokrój w słupki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Wszystkie pokrojone składniki wrzuć do miski.

Krok 4
W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sos sojowy oraz drobno posiekane chilli i kolendrę z sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5
Ułóż składniki sałatki w misce lub na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Udekoruj gałązkami kolendry.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej i łososia
Kapusta pekińska to doskonała baza wielu sałatek. Pasują do niej warzywa, np. papryka, pomidory i ogórki, owoce (pomarańcze, winogrona), a także sosy – zarówno majonezowe, jak i na bazie oliwy. Przygotuj ją w nieco inny sposób i przekonaj się, jak dobrze będzie komponowała się z wędzonym łososiem. Wystarczy tylko dodatek selera naciowego oraz cebuli, żeby szybko stworzyć smaczną przekąskę, która sprawdzi się na wiele okazji. Chrupiące warzywa oraz delikatnego łososia dopraw sosem – świetnie pasować będzie do nich wyrazisty czosnkowo-ziołowy z dodatkiem kolendry, ostrej papryczki chili oraz sosu sojowego, który doda potrawie lekko orientalnego charakteru. Całość stworzy bardzo ciekawe połączenie smaków, konsystencji i kolorów. Sałatkę z kapusty pekińskiej i łososia podawaj jako dodatek do ryżu lub domowych frytek. Smaczna będzie także serwowana na niewielkich grzankach z bułki albo bagietki – w ten sposób sprawdzi się jako przystawka. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej i łososia przy najbliższej okazji.