Dania i potrawy z cebuli | Przepisy.pl pixel

Przepisy z cebuli

4817 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (4817)

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
ratingratingratingratingrating

2662

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka „Pychotka” – ta nazwa mówi sama za siebie. Jeśli jednak nadal nie jesteś pewien, czego...
Pieczeń ze schabu w glazurze z dżemu morelowego z cebulą i jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1660

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, koniecznie wypróbuj przepis na pieczeń ze schabu z dżeme...
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach
ratingratingratingratingrating

445

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz delikatne w smaku mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka po zbójnic...
Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
ratingratingratingratingrating

836

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugo...
Gyros w picie
ratingratingratingratingrating

373

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uwa...
Makaron w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

577

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

605

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nie trzeba stać przy garach pół dnia, żeby przygotować coś pysznego i oryginalnego. Tak właśnie j...
Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

758

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób...
Kartacze
ratingratingratingratingrating

414

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z n...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

314

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Gulasz węgierski z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

460

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Węgierska potrawa narodowa, która doczekała się wielu wariantów. Jest na tyle uniwersalna, że każ...
Zapiekane naleśniki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

432

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nasze naleśniki bolońskie to połączenie dwóch sosów – śmietanowo-szpinakowego z pomidorowym, znan...
Duszony kurczak z warzywami
ratingratingratingratingrating

275

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak duszony z warzywami to nieskomplikowane danie, które można przyrządzić na różne sposoby...
Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
ratingratingratingratingrating

320

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. D...
Musaka z cukinią
ratingratingratingratingrating

369

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Musaka z cukinią i ziemniakami jest daniem, którego oryginał pochodzi prosto z Grecji. Tradycyjna...
Sałatka gyros
ratingratingratingratingrating

375

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kulinarny hit ostatnich lat – sałatka gyros – to połączenie pikantnego mięsa z kurczaka ze świeżą...
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera
ratingratingratingratingrating

373

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to alternatywa dla wszystkim doskonale znanych kotletów...
Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

290

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

407

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

327

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Kurczak ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

294

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce...
Golonka w piwie
ratingratingratingratingrating

317

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Golonka w piwie to kultowe, mistrzowskie danie – kto raz jej spróbuje, zakocha się w jej smakuj b...
Sałatka z brokułów i kalafiora
ratingratingratingratingrating

246

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wiosna przez cały rok na talerzu? Tak! Sałatka z brokułem i kalafiorem przypomni wam o słonecznyc...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

365

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Serowa zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

256

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Błyskawiczna makaronowa zapiekanka serowa z brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. C...
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

233

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Połączenie kalafiora i drobnej kaszy jaglanej to przepis na warzywne kotlety o idealnej strukturz...
Zupa kapuśniak
ratingratingratingratingrating

295

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przepis na kapuśniak powinien znajdować się w repertuarze każdego kucharza, któremu zależy na pod...
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżaj...
Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

269

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na samą myśl o niej przychodzą nam do głowy...
Naleśniki a la buritos
ratingratingratingratingrating

370

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cienkie, elastyczne ciasto, którym owinięty został aromatyczny farsz z mięsa i warzyw. Całość ins...
Ziemniaki faszerowane mięsem
ratingratingratingratingrating

237

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż 45 minut, czyli tyl...
Duszone pałki z kurczaka w sosie własnym
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak pojawia się w kuchniach często i pod różnymi postaciami. Delikatne mięso świetnie nadaje...

Ciekawostki i porady

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CebulaCebula

Cebulę można nazwać bohaterką drugiego planu. Rzadko wspomina się o niej w nazwach przepisów, raczej traktowana jest jako niewielki dodatek bądź przyprawa. Nie można jednak odmówić jej ogromnego wpływu na smak każdej potrawy, w której zostanie użyta. Co prawda podczas krojenia potrafi doprowadzić do płaczu niejednego szefa kuchni, lecz doskonały, kompletny smak dań wynagradza te drobną niedogodność. Sprawdźcie wszystkie oblicza cebuli.

Dla kogo?

Istnieją różne odmiany cebuli, bardziej pikantne lub łagodniejsze, więc każdy ma szansę trafić na swoją ulubienicę. Początkujący adepci sztuki kulinarnej powinni sięgać po proste przepisy, np. na omlet lub jajecznicę z cebulą. Pokrojona drobno, nadaje jajecznym daniom bardziej zdecydowanego charakteru. Przyda się do posiłków mięsnych i wegetariańskich. Dzięki faszerowaniu i zapiekaniu cebuli w całości można uczynić z niej swoją popisową potrawę.

Na jaką okazję?

Kanapka ze świeżym masłem, pomidorem i cebulą to sposób na szybką przekąskę. Bez cebuli nie może odbyć się żadna ważna uroczystość i święto. Jest przecież składnikiem uwielbianych sałatek śledziowych, sałatki gyros, a małe, marynowane cebulki to wspaniałe zwieńczenie koreczków. Cebula musi pojawić się zarówno w burgerze, naleśnikach ze szpinakiem, duszonej karkówce, jak i serowej zapiekance. Wymieniać można długo, ale lepiej będzie od razu wziąć się za gotowanie.

Czy wiesz, że?

Cebulę znano już 5 tysięcy lat temu. Jako pierwsi poznali się na niej smakosze z terenów Azji Środkowej – zwłaszcza terytorium dzisiejszego Afganistanu. Na polskich stołach pojawiła się w XIV wieku.

Dla urozmaicenia:

Czerwona odmiana cebuli nadaje się perfekcyjnie do zrobienia wykwintnej konfitury. Można używać jej jako dodatku do serów i potraw mięsnych. Wspaniale smakuje z eleganckim foie gras, czyli pasztetem z gęsich wątróbek. Polecamy dodawać ją do wędlin i wytrawnych tart.