Dania i potrawy z cebuli | Przepisy.pl pixel

Przepisy z cebuli

4826 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CebulaCebula

Cebulę można nazwać bohaterką drugiego planu. Rzadko wspomina się o niej w nazwach przepisów, raczej traktowana jest jako niewielki dodatek bądź przyprawa. Nie można jednak odmówić jej ogromnego wpływu na smak każdej potrawy, w której zostanie użyta. Co prawda podczas krojenia potrafi doprowadzić do płaczu niejednego szefa kuchni, lecz doskonały, kompletny smak dań wynagradza te drobną niedogodność. Sprawdźcie wszystkie oblicza cebuli.

Dla kogo?

Istnieją różne odmiany cebuli, bardziej pikantne lub łagodniejsze, więc każdy ma szansę trafić na swoją ulubienicę. Początkujący adepci sztuki kulinarnej powinni sięgać po proste przepisy, np. na omlet lub jajecznicę z cebulą. Pokrojona drobno, nadaje jajecznym daniom bardziej zdecydowanego charakteru. Przyda się do posiłków mięsnych i wegetariańskich. Dzięki faszerowaniu i zapiekaniu cebuli w całości można uczynić z niej swoją popisową potrawę.

Na jaką okazję?

Kanapka ze świeżym masłem, pomidorem i cebulą to sposób na szybką przekąskę. Bez cebuli nie może odbyć się żadna ważna uroczystość i święto. Jest przecież składnikiem uwielbianych sałatek śledziowych, sałatki gyros, a małe, marynowane cebulki to wspaniałe zwieńczenie koreczków. Cebula musi pojawić się zarówno w burgerze, naleśnikach ze szpinakiem, duszonej karkówce, jak i serowej zapiekance. Wymieniać można długo, ale lepiej będzie od razu wziąć się za gotowanie.

Czy wiesz, że?

Cebulę znano już 5 tysięcy lat temu. Jako pierwsi poznali się na niej smakosze z terenów Azji Środkowej – zwłaszcza terytorium dzisiejszego Afganistanu. Na polskich stołach pojawiła się w XIV wieku.

Dla urozmaicenia:

Czerwona odmiana cebuli nadaje się perfekcyjnie do zrobienia wykwintnej konfitury. Można używać jej jako dodatku do serów i potraw mięsnych. Wspaniale smakuje z eleganckim foie gras, czyli pasztetem z gęsich wątróbek. Polecamy dodawać ją do wędlin i wytrawnych tart.