Przepisy z cebuli
4826 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Cebula
Cebulę można nazwać bohaterką drugiego planu. Rzadko wspomina się o niej w nazwach przepisów, raczej traktowana jest jako niewielki dodatek bądź przyprawa. Nie można jednak odmówić jej ogromnego wpływu na smak każdej potrawy, w której zostanie użyta. Co prawda podczas krojenia potrafi doprowadzić do płaczu niejednego szefa kuchni, lecz doskonały, kompletny smak dań wynagradza te drobną niedogodność. Sprawdźcie wszystkie oblicza cebuli.
Dla kogo?
Istnieją różne odmiany cebuli, bardziej pikantne lub łagodniejsze, więc każdy ma szansę trafić na swoją ulubienicę. Początkujący adepci sztuki kulinarnej powinni sięgać po proste przepisy, np. na omlet lub jajecznicę z cebulą. Pokrojona drobno, nadaje jajecznym daniom bardziej zdecydowanego charakteru. Przyda się do posiłków mięsnych i wegetariańskich. Dzięki faszerowaniu i zapiekaniu cebuli w całości można uczynić z niej swoją popisową potrawę.
Na jaką okazję?
Kanapka ze świeżym masłem, pomidorem i cebulą to sposób na szybką przekąskę. Bez cebuli nie może odbyć się żadna ważna uroczystość i święto. Jest przecież składnikiem uwielbianych sałatek śledziowych, sałatki gyros, a małe, marynowane cebulki to wspaniałe zwieńczenie koreczków. Cebula musi pojawić się zarówno w burgerze, naleśnikach ze szpinakiem, duszonej karkówce, jak i serowej zapiekance. Wymieniać można długo, ale lepiej będzie od razu wziąć się za gotowanie.
Czy wiesz, że?
Cebulę znano już 5 tysięcy lat temu. Jako pierwsi poznali się na niej smakosze z terenów Azji Środkowej – zwłaszcza terytorium dzisiejszego Afganistanu. Na polskich stołach pojawiła się w XIV wieku.
Dla urozmaicenia:
Czerwona odmiana cebuli nadaje się perfekcyjnie do zrobienia wykwintnej konfitury. Można używać jej jako dodatku do serów i potraw mięsnych. Wspaniale smakuje z eleganckim foie gras, czyli pasztetem z gęsich wątróbek. Polecamy dodawać ją do wędlin i wytrawnych tart.