Gyros w picie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

360

2637 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

4 gramy

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

6 sztuk

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj w 300 ml ciepłej wody, dodaj mąkę łyżeczkę kuminu rzymskiego, dwie łyżki Ramy oraz szczyptę soli do smaku. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto - konsystencja ciasta powinna być dość zwarta (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Gyros w picie  - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z Ramą smaż jak szef kuchni oraz z przyprawą do gyrosa Knorr. Dzięki wymieszaniu przyprawy w Ramie, przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać.

Gyros w picie  - Krok 2

Krok 3

Po około 20 minutach marynowania obsmaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie odstaw je w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.

Gyros w picie  - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na 4 mm grubość podsypując obficie mąką. Wytnij z niego około piętnastocentymetrowy krążek. Ciasto smaż z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu.

Gyros w picie  - Krok 4

Krok 5

Dip: Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, pieprzem oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.

Gyros w picie  - Krok 5

Krok 6

W ciepły placek zawiń podsmażone mięso, na wierzch ułóż kilka liści sałaty pokrojonej w ćwiartki, pomidory i półplastry czerwonej cebuli. Całość polej dipem czosnkowym.

Gyros w picie  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa dodatkowo możesz dodać jedną papryczkę chilli. Nada ona potrawie odpowiedniego charakteru.

73

Opinie o przepisie

  • Kamila Kasprzyk

    Kamila Kasprzyk

    Mniam super placek❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kaczmarek

    Janina Kaczmarek

    z ciastem nalesnikowym równie dobre i mniej pracochłonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • grazynawyczynska grazynawyczynska

    grazynawyczynska grazynawyczynska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meeel Tomato

    Meeel Tomato

    Gyros w picie to moje ulubione danie obiadowe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wróblewska

    Agnieszka Wróblewska

    a czy nie za dużo tej wody 300 ml jak na tą ilość mąki???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nikola Niedźwiecka

    Nikola Niedźwiecka

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Jakowyszyn

    Konrad Jakowyszyn

    Zastanawia mnie jak te drożdże mają tam fermentować skoro w cieście nie ma cukru?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Wiśniewski

    Łukasz Wiśniewski

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sem Ma Rii

    Sem Ma Rii

    Pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Madejska

    Ewa Madejska

    Ja robie z nalesnikowego ciasta placki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak

    (Y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Turska

    Monika Turska

    mniammm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MaYa PrylYnska-Kacprzak

    MaYa PrylYnska-Kacprzak

    I o to w tym wlasnie chodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MaYa PrylYnska-Kacprzak

    MaYa PrylYnska-Kacprzak

    Wyglada super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Trandziuk- Nowińska

    Olga Trandziuk- Nowińska

    Ja poproszę Sebastian Nowiński

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kirjanów

    Elżbieta Kirjanów

    Jak tak leży na talerzu to wygląda apetycznie :) tylko jak to podnieść i jeść bez ufajdania się i żeby się nie rozleciało ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Jablonska

    Ewelina Jablonska

    bardzo lekkie danie i malo kaloryczne..sama je robie jak jestem na zdrowym zywieniu..duzo wazyw mieso chude....sosy z jogurtu...poprostu pycha..polecam robione w domu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Chachuła

    Jarek Chachuła

    obżeranie się przed snem jest niezdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Hartwig

    Sandra Hartwig

    Tamto chce, a to na niedziele :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Kozłowska

    Ewelina Kozłowska

    Sandra Hartwig może takie chcesz. ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Cubañski

    Radek Cubañski

    Grecki gyrros - 500 gram kurczaka lub wieprzowiny :D Grek by sie za głowę złapał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Sidor

    Wojciech Sidor

    Starm na wasze ciapate kebaby mamy polskie przysmaki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Walkowiak

    Andrzej Walkowiak

    Jak nic na spotkanie zeby sie upaciac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Szczawiński

    Grzegorz Szczawiński

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Walczak

    Katarzyna Walczak

    Smacznie wygląda :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zachęcamy do wypróbowania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Mazur

    Krystyna Mazur

    może być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Gajewska

    Magdalena Gajewska

    Byście oszaleli jakby mój mąż wam zaserwowal

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zachęcamy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros w picie Gyros w picie

Gyros to popularne danie kuchni greckiej – mięso opiekane na dużym rożnie, obracane wokół pionowej osi. Przypomina nieco kebab, jednak różni się tym, że dominuje w nim wyraźny smak czosnku, papryki i oregano. Przygotuj danie inspirowane kuchnią południa Europy i zaserwuj gyros w picie. Dzięki wskazówkom zawartym w przepisie chrupiącą bułkę przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach. Wybierz dobrej jakości mięso – najlepiej kurczaka lub wieprzowinę, pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z tłuszczem i przypraw aromatyczną przyprawą do gyrosa, dzięki której danie będzie bardzo wyraziste. Odstaw na kilkanaście minut, żeby składniki się połączyły i przeniknęły aromatami. Następnie usmaż mięso i odstaw w ciepłe miejsce, aby nie wystygło. Kolejnym ważnym krokiem jest przyrządzenie dipu, który będzie spajał wszystkie składniki i urozmaici smak potrawy. Przygotuj go według instrukcji zawartej w przepisie. Jak serwować gyros w picie? W ciepłą bułkę zawiń podsmażone mięso, a na wierzch połóż kilka liści pokrojonej sałaty, pomidory oraz plastry cebuli. Na koniec polej sosem. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie pomocny. Miłego odkrywania smaków świata!