Składniki
500 gramów
1 opakowanie
składniki na pitę:
50 gramów
350 gramów
250 mililitrów
4 gramy
1 szczypta
1 łyżeczka
składniki na sałatkę:
200 gramów
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
składniki na dip:
2 sztuki
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wytrybuj kości z kurczaka, oprósz je obficie przyprawą do girosa upiecz w nagrzanym do 190*C przez około 50 minut po tym czasie mięso pokrój w paseczki.
Krok 2
W misce połącz drożdże z ciepła wodą a następnie połącz je z mąką oliwą i czarnuszką, wyrób ciasto zagniatając je przez około 7 minut . Odstaw je pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką. Wyrób ciasto jeszcze raz zagniatając je kilka razy, a następnie podziel na mniejsze porcje. Uformuj z nich kule. Kule podsypując mąką rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm, odstaw je pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut, po czym placki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) przez około 40 sekund z każdej strony. Mogą się lekko przypiec.
Krok 3
Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, pastą z chili , kminem rzymskim dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.
Krok 4
Pomidory cebulę i sałatę pokrój w cienkie plastry wymieszaj z Przyprawą Za'atar Knorr.
Krok 5
Ciepłe kawałki mięsa nałóż na placek, dodaj sałatkę i polej obficie sosem.
Dobra rada:
Do mięsa dodatkowo możesz dodać jedną papryczkę chilli. Nada ona potrawie odpowiedniego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros w picie
Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uważany jest za potrawę grecką, lecz podobne przysmaki można znaleźć w kuchniach tureckiej i arabskiej. Szczyptę inspiracji warto czerpać z każdego zakątka. Jednego możecie być pewni – danie będzie barwne i aromatyczne.
Dla kogo?
Dla osób, których kuchenne półki wypełnione są przyprawami. Może hodujecie zioła na parapecie, by zawsze mieć kilka świeżych listków pod ręką? Dobrze się składa, bo w przepisie na domowy gyros tych składników nie powinno brakować.
Na jaką okazję?
Potrawę w picie najwygodniej jest zajadać rękami, więc przygotujcie ją, gdy planujecie posiłek w nieformalnej atmosferze. Swoboda przede wszystkim!
Czy wiesz, że?
W greckich lokalach mięso na gyros pieczone jest na pionowym, obrotowym rożnie, z którego do każdej porcji odcinane są cienkie plastry.
Dla urozmaicenia:
Zabrakło drożdży? Nie trzeba panikować! W sytuacji awaryjnej mięso z kurczaka lub wołowe oraz warzywa możecie podać w tortilli lub wytrawnym naleśniku.