Gyros w picie – przepis domowy: z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Gyros w picie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

385

3064 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14031 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

składniki na pitę:

50 gramów

350 gramów

250 mililitrów

4 gramy

1 szczypta

1 łyżeczka

składniki na sałatkę:

200 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

składniki na dip:

2 sztuki

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytrybuj kości z kurczaka, oprósz je obficie przyprawą do girosa upiecz w nagrzanym do 190*C przez około 50 minut po tym czasie mięso pokrój w paseczki.

Gyros w picie  - Krok 1

Krok 2

W misce połącz drożdże z ciepła wodą a następnie połącz je z mąką oliwą i czarnuszką, wyrób ciasto zagniatając je przez około 7 minut . Odstaw je pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką. Wyrób ciasto jeszcze raz zagniatając je kilka razy, a następnie podziel na mniejsze porcje. Uformuj z nich kule. Kule podsypując mąką rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm, odstaw je pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut, po czym placki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) przez około 40 sekund z każdej strony. Mogą się lekko przypiec.

Gyros w picie  - Krok 2

Krok 3

Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, pastą z chili , kminem rzymskim dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.

Gyros w picie  - Krok 3

Krok 4

Pomidory cebulę i sałatę pokrój w cienkie plastry wymieszaj z Przyprawą Za'atar Knorr.

Gyros w picie  - Krok 4

Krok 5

Ciepłe kawałki mięsa nałóż na placek, dodaj sałatkę i polej obficie sosem.

Gyros w picie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa dodatkowo możesz dodać jedną papryczkę chilli. Nada ona potrawie odpowiedniego charakteru. Zamiast udek z kurczaka użyj białej fasoli. Fasolę uprzednio namocz i ugotuj lub użyj fasoli z puszki. Ugotowaną fasolę posyp przyprawą do gyrosa Knorr, polej oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 min. 500 g udek z kurczaka = fasoli

1

Opinie o przepisie

  • Viki

    Viki , 21.03.2022

    Ten gyros w picie zawsze serwuję podczas spotkania ze znajomymi. Są zachwyceni. Dodaję jeszcze kukurydzę. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros w picie Gyros w picie

Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uważany jest za potrawę grecką, lecz podobne przysmaki można znaleźć w kuchniach tureckiej i arabskiej. Szczyptę inspiracji warto czerpać z każdego zakątka. Jednego możecie być pewni – danie będzie barwne i aromatyczne.

Dla kogo?

Dla osób, których kuchenne półki wypełnione są przyprawami. Może hodujecie zioła na parapecie, by zawsze mieć kilka świeżych listków pod ręką? Dobrze się składa, bo w przepisie na domowy gyros tych składników nie powinno brakować.

Na jaką okazję?

Potrawę w picie najwygodniej jest zajadać rękami, więc przygotujcie ją, gdy planujecie posiłek w nieformalnej atmosferze. Swoboda przede wszystkim!

Czy wiesz, że?

W greckich lokalach mięso na gyros pieczone jest na pionowym, obrotowym rożnie, z którego do każdej porcji odcinane są cienkie plastry.

Dla urozmaicenia:

Zabrakło drożdży? Nie trzeba panikować! W sytuacji awaryjnej mięso z kurczaka lub wołowe oraz warzywa możecie podać w tortilli lub wytrawnym naleśniku.