Gyros w picie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gyros w picie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

364

2717 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

składniki na pitę:

50 gramów

350 gramów

250 mililitrów

4 gramy

1 szczypta

1 łyżeczka

składniki na sałatkę:

200 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

składniki na dip:

2 sztuki

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytrybuj kości z kurczaka, oprósz je obficie przyprawą do girosa upiecz w nagrzanym do 190*C przez około 50 minut po tym czasie mięso pokrój w paseczki.

Gyros w picie  - Krok 1

Krok 2

W misce połącz drożdże z ciepła wodą a następnie połącz je z mąką oliwą i czarnuszką, wyrób ciasto zagniatając je przez około 7 minut . Odstaw je pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką. Wyrób ciasto jeszcze raz zagniatając je kilka razy, a następnie podziel na mniejsze porcje. Uformuj z nich kule. Kule podsypując mąką rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm, odstaw je pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut, po czym placki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) przez około 40 sekund z każdej strony. Mogą się lekko przypiec.

Gyros w picie  - Krok 2

Krok 3

Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, pastą z chili , kminem rzymskim dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.

Gyros w picie  - Krok 3

Krok 4

Pomidory cebulę i sałatę pokrój w cienkie plastry wymieszaj z Przyprawą Za'atar Knorr.

Gyros w picie  - Krok 4

Krok 5

Ciepłe kawałki mięsa nałóż na placek, dodaj sałatkę i polej obficie sosem.

Gyros w picie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa dodatkowo możesz dodać jedną papryczkę chilli. Nada ona potrawie odpowiedniego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gyros w picie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gyros w picie Gyros w picie

Zapnijcie pasy, ponieważ będzie nie tylko smacznie, ale też międzynarodowo! Sam gyros w picie uważany jest za potrawę grecką, lecz podobne przysmaki można znaleźć w kuchniach tureckiej i arabskiej. Szczyptę inspiracji warto czerpać z każdego zakątka. Jednego możecie być pewni – danie będzie barwne i aromatyczne.

Dla kogo?

Dla osób, których kuchenne półki wypełnione są przyprawami. Może hodujecie zioła na parapecie, by zawsze mieć kilka świeżych listków pod ręką? Dobrze się składa, bo w przepisie na domowy gyros tych składników nie powinno brakować.

Na jaką okazję?

Potrawę w picie najwygodniej jest zajadać rękami, więc przygotujcie ją, gdy planujecie posiłek w nieformalnej atmosferze. Swoboda przede wszystkim!

Czy wiesz, że?

W greckich lokalach mięso na gyros pieczone jest na pionowym, obrotowym rożnie, z którego do każdej porcji odcinane są cienkie plastry.

Dla urozmaicenia:

Zabrakło drożdży? Nie trzeba panikować! W sytuacji awaryjnej mięso z kurczaka lub wołowe oraz warzywa możecie podać w tortilli lub wytrawnym naleśniku.