Przekąska wegetariański gyros w cieście francuskim
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oliwie podsmaż cebulkę, dodaj szpinak i przyprawy. Poczekaj, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Krok 2
Ciasto francuskie pokrój wszerz na 3 części.
Krok 3
Na połówkę każdego wyłóż gyros, a na niego szpinak.
Krok 4
Drugą część każdego natnij, połącz 2 połówki i zaklej.
Krok 5
Posyp każde sezamem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 6
Piecz ok. 20 minut w 200°C z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej