Zapiekanka mac and cheese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka mac and cheese

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

200 mililitrów

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron i brokuł gotujemy w osolonej wodzie al dente, a następnie odcedzamy.

Krok 2

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż do zarumienienia.

Krok 3

W garnku mieszamy fix Mac'n Cheese Becon Knorr z mlekiem, a następnie dodajemy masło i całość gotujemy aż do zgęstnienia. Dodajemy makaron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Na wierzch wykładamy ugotowany brokuł oraz podsmażony boczek z cebulą. Całość posypujemy tartym serem.

Krok 5

Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej