Zapiekanka mac and cheese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka mac and cheese

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

200 mililitrów

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron i brokuł gotujemy w osolonej wodzie al dente, a następnie odcedzamy.

Krok 2

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż do zarumienienia.

Krok 3

W garnku mieszamy fix Mac'n Cheese Becon Knorr z mlekiem, a następnie dodajemy masło i całość gotujemy aż do zgęstnienia. Dodajemy makaron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Na wierzch wykładamy ugotowany brokuł oraz podsmażony boczek z cebulą. Całość posypujemy tartym serem.

Krok 5

Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka mac and cheese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej