Dodaj do ksiązki kucharskiej Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób łatwe Autor: Islander85

Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • mięso mielone (ulubione) - 1 kilogram
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz ziołowy - 2 szczypty
  • zioła prowansalskie - 2 szczypty
  • margaryna - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Zapiekanka ziemniaczana - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.
  2. Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.
  3. Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.
  4. Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.
Dodaj do książki kucharskiej

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Jajka, Kasza jaglana na mleko kokosowym, kurczak curry z makaronem, Ciasteczka pani Nutelli , Przepis z np ryby, Wiosenna zupa szczawiowa, gęsta śmietana, Chrupiące trójkąty z tortilli, Dynia, Wiosenna zupa koperkowa, Pikantny sos bolognese , Przepis z Ryby- sola, Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami , Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Ziemniaki puree, Zupa krem, Jajeczne hamburgery, Mintaj pieczony z porem, Pierogi z jagodami, Kurczak, Ryba po grecku, Barszcz, Zupa pieczarkowa, Przepis z miski knorr, Przepis z zioła do ryb, Zapiekanka z owocami morza, salatka z warzyw przepis, Polędwiczka z grzybami, Barszcz biały kremowy , Przepis z ser i makaron, Deser dla dzieci "Pingwinek", Przepis z szynka wedzona, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Serowy makaron z pomidorkami i cebulką , Pasztet, Przepis z zupy knorra, Przepis z przepisy z bulionami, Przepis z przepisy z piekarnika, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , makaron z kurczakiem i serem feta, Przepis z kielbasa biala pieczona, Kaczka w folii, Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - VIDEO, Flan kataloński, Łosoś, Papryka, Bigos, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Kebab, Bigos - VIDEO, Spaghetti Bolognese extra ziołowe, pieczarki zi, ciepłe przystawki, naleśniki na śmietanie, Delikatny morski przysmak, pierś kurczaka faszerowana, Bigos - VIDEO, Przepis z sałatki z makaronem ryżowym, Przepis z rodzynkami, Karp w galarecie, Spaghetti a la carbonara, Risotto