Zapiekanka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

200 mililitrów

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w grubsze plastry. To samo zrobiłam z cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarowałam margaryną, ułożyłam ziemniaki i cukinię, lekko posoliłam, odstawiłam.

Krok 2

Czosnek pokroiłam w plasterki, zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyłam do jej miękkości. Dodałam mięso mielone,sól,pieprz ziołowy, bazylię i zioła prowasalskie, dokładnie mieszałam, aż mięso się przyrumieni.

Krok 3

Paprykę pokroiłam w paski, dorzuciłam do mięsa, dusiłam ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodałam szpinak, wymieszałam dokładnie.

Krok 4

Mieszankę mięsno-warzywną wyłożyłam na wcześniej przygotowane ziemniaki, zalałam wszystko śmietaną. Zapiekałam 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Krok 5

Na 5 minut przed końcem posypałam startym żóltym serem, poczekałam,aż się roztopi i podawałam gorrrrrące z kubkiem maślanki.

Islander85

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej