
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź.
Krok 2
Cebulę dymkę umyj i pokrój w talarki.
Krok 3
Jajka wymieszaj z rosołem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
Krok 5
Ułóż w nim plasterki ziemniaków i dymkę. Zalej rosołem wymieszanym ze śmietana i przyprawami. Posyp startym żółtym serem.
Krok 6
Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda
Ziemniaczana zapiekanka z serem to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków, jako dodatek do mięs czy ryb. Z dodatkiem surówki może także stanowić samodzielne bezmięsne danie. Jej wielką zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również bardzo prosty sposób przygotowania. Zacznij od zrobienia sosu, który połączy plasterki ziemniaków i nada im serowy smak, a całemu daniu kremowej konsystencji. Połącz śmietanę, jajka, sos i przyprawy, a kiedy zyska już postać jednolitej masy, odłóż. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Wymieszaj je z sosem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na koniec posypując startym serem albo kładąc na wierzchu kawałki mozzarelli. Ten włoski ser doskonale nadaje się do zapiekania. Gotową ziemniaczaną zapiekankę podawaj posypaną oregano albo majerankiem. Do ziemniaków znakomicie pasuje też tymianek. Serwuj z dowolną surówką, np. z białej kapusty, albo zieloną sałatą i śmietaną. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!