Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź.

Krok 2

Cebulę dymkę umyj i pokrój w talarki.

Krok 3

Jajka wymieszaj z rosołem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.

Krok 5

Ułóż w nim plasterki ziemniaków i dymkę. Zalej rosołem wymieszanym ze śmietana i przyprawami. Posyp startym żółtym serem.

Krok 6

Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z serem goudaZapiekanka ziemniaczana z serem gouda

Ziemniaczana zapiekanka z serem to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków, jako dodatek do mięs czy ryb. Z dodatkiem surówki może także stanowić samodzielne bezmięsne danie. Jej wielką zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również bardzo prosty sposób przygotowania. Zacznij od zrobienia sosu, który połączy plasterki ziemniaków i nada im serowy smak, a całemu daniu kremowej konsystencji. Połącz śmietanę, jajka, sos i przyprawy, a kiedy zyska już postać jednolitej masy, odłóż. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Wymieszaj je z sosem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na koniec posypując startym serem albo kładąc na wierzchu kawałki mozzarelli. Ten włoski ser doskonale nadaje się do zapiekania. Gotową ziemniaczaną zapiekankę podawaj posypaną oregano albo majerankiem. Do ziemniaków znakomicie pasuje też tymianek. Serwuj z dowolną surówką, np. z białej kapusty, albo zieloną sałatą i śmietaną. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!