Zapiekanka ziemniaczana z serem Gouda przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie odcedź.

Krok 2

Cebulę dymkę umyj i pokrój w talarki.

Krok 3

Jajka wymieszaj z rosołem, śmietaną, przyprawami i szczypiorkiem.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.

Krok 5

Ułóż w nim plasterki ziemniaków i dymkę. Zalej rosołem wymieszanym ze śmietana i przyprawami. Posyp startym żółtym serem.

Krok 6

Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem gouda - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Śledzie po tatarsku
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z serem goudaZapiekanka ziemniaczana z serem gouda

Ziemniaczana zapiekanka z serem to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków, jako dodatek do mięs czy ryb. Z dodatkiem surówki może także stanowić samodzielne bezmięsne danie. Jej wielką zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również bardzo prosty sposób przygotowania. Zacznij od zrobienia sosu, który połączy plasterki ziemniaków i nada im serowy smak, a całemu daniu kremowej konsystencji. Połącz śmietanę, jajka, sos i przyprawy, a kiedy zyska już postać jednolitej masy, odłóż. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Wymieszaj je z sosem i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na koniec posypując startym serem albo kładąc na wierzchu kawałki mozzarelli. Ten włoski ser doskonale nadaje się do zapiekania. Gotową ziemniaczaną zapiekankę podawaj posypaną oregano albo majerankiem. Do ziemniaków znakomicie pasuje też tymianek. Serwuj z dowolną surówką, np. z białej kapusty, albo zieloną sałatą i śmietaną. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!