"Zapiekana polenta"

Autor: Ostra Słodko

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

0.5 litra

1 łyżka

30 gramów

2 łyżeczki

0.4 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej