PRZEPISY.PL

"Zapiekana polenta"

  • 30
  • 2
  • Łatwe
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • kasza kukurydziana150 g
  • bulion warzywny0.5 l
  • masło1 łyżka
  • parmezan30 g
  • bazylia2 łyżeczki
  • ostra papryka w proszku0.4 łyżeczki
  • sól1 szczypta
  • Krok 1

    W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Krok 2

    Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  • Krok 3

    Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

12
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
11
osób dodało do Mniamlisty
90''
2
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
6
osób dodało do Mniamlisty
90''
1
Łatwe