"Zapiekana polenta" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

"Zapiekana polenta"

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

30 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

150 gramów

0.5 litra

0.4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej