"Zapiekana polenta" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

"Zapiekana polenta"

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

30 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

150 gramów

0.5 litra

0.4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 3

Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • "Zapiekana polenta" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej