Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 kilogram

null

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, oczyść z nasion i potnij w plastry grube na ok.2cm.

Krok 2

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy dynia będzie miękka i przyrumieniona z wierzchu.

Krok 3

W tym czasie wymieszaj jogurt z odrobiną oliwy, kuminem i przyprawami, tak aby był ostry w smaku. Odstaw do lodówki.

Krok 4

Wyśmienitą pieczoną dynię podawaj na gorąco razem z dobrze schłodzonym, ostrym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej