
Składniki
null
null
1 kilogram
null
1 łyżeczka
200 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, oczyść z nasion i potnij w plastry grube na ok.2cm.
Krok 2
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy dynia będzie miękka i przyrumieniona z wierzchu.
Krok 3
W tym czasie wymieszaj jogurt z odrobiną oliwy, kuminem i przyprawami, tak aby był ostry w smaku. Odstaw do lodówki.
Krok 4
Wyśmienitą pieczoną dynię podawaj na gorąco razem z dobrze schłodzonym, ostrym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej