Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

1 kilogram

null

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, oczyść z nasion i potnij w plastry grube na ok.2cm.

Krok 2

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy dynia będzie miękka i przyrumieniona z wierzchu.

Krok 3

W tym czasie wymieszaj jogurt z odrobiną oliwy, kuminem i przyprawami, tak aby był ostry w smaku. Odstaw do lodówki.

Krok 4

Wyśmienitą pieczoną dynię podawaj na gorąco razem z dobrze schłodzonym, ostrym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienita pieczona dynia z ostrym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej