
Składniki
null
null
1 kilogram
null
1 łyżeczka
200 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, oczyść z nasion i potnij w plastry grube na ok.2cm.
Krok 2
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, skrop oliwą, oprósz pieprzem i solą i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, gdy dynia będzie miękka i przyrumieniona z wierzchu.
Krok 3
W tym czasie wymieszaj jogurt z odrobiną oliwy, kuminem i przyprawami, tak aby był ostry w smaku. Odstaw do lodówki.
Krok 4
Wyśmienitą pieczoną dynię podawaj na gorąco razem z dobrze schłodzonym, ostrym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej