Tarta z cukinią i tuńczykiem - prosty przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

41

heart
488 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

622 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

1 łyżka

50 gramów

0.75 szklanki

farsz:

130 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

400 gramów

0.5 szklanki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mąkę wymieszaj z wodą, oliwą i jogurtem naturalnym. Ciasto zagniataj do momentu, aż powstanie jednolita kulka. Rozwałkuj ją wałkiem i wyklej nim formę do tarty o średnicy 32 cm, na koniec ponakłuwaj widelcem.

Tarta z cukinią - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz tuńczyka z puszki z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w cienkie plastry cukinię, cebulę w plastrach, jajka oraz ½ szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj.

Tarta z cukinią - Krok 2

Krok 3

Przygotowany farsz wyłóż na formę do tarty i zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 min.

Tarta z cukinią - Krok 3
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Tartę podawaj na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem z czosnkiem i szczypiorem.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Spód do tarty zwykle wykonuje się z mąki pszennej i dodaje znacznie większą ilość masła. Moja propozycja dostarcza mniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast więcej korzystnych kwasów nienasyconych. Dodatkowo spód ten zawiera znacznie więcej błonnika dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej. Mąka pszenna pełnoziarnista, zwana również mąką razową, poddana procesowi mielenia całych ziaren pszenicy, zawiera dużo otrębów, co z kolei przekłada się na dużą zawartość błonnika oraz innych cennych składników mineralnych.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Podeszwa

    Agnieszka Podeszwa , 10.07.2017

    Co można dodać zamiast tuńczyka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z cukiniąTarta z cukinią

Tarta z cukinią oraz tuńczykiem i cebulą to pyszny i pożywny obiad. Do przygotowania kruchego ciasta na spód użyj mąki pełnoziarnistej, która jest zdrowsza, bo posiada więcej składników odżywczych niż oczyszczona biała mąka. Połącz ją z jogurtem naturalnym, oliwą i wodą – dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej fit. Wyrób jednolite ciasto, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty (jeśli jej nie posiadasz, użyj tortownicy). Rozwałkowany blat powinien mieć średnicę nieco większą niż forma, by powstały także brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, by nie rosło zbyt mocno w trakcie pieczenia. Farsz do tarty przyrządzisz bardzo szybko – wymieszaj w jednej misce wszystkie składniki, czyli cukinię, tuńczyka, cebulę oraz sos bolognese. Dodaj także wodę oraz jajka, które podczas pieczenia zetną się i nadadzą nadzieniu odpowiedniej konsystencji. Wyłóż wszystko na ciasto, wyrównaj i upiecz. Fit tarta z cukinią świetnie sprawdzi się na obiad albo kolację, smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno.