Tarta z cukinią i tuńczykiem - prosty przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

33

423 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

540 osób wydrukowało

Pobierz pdf

990 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

1 łyżka

50 gramów

0.75 szklanki

farsz:

130 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

400 gramów

0.5 szklanki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mąkę wymieszaj z wodą, oliwą i jogurtem naturalnym. Ciasto zagniataj do momentu, aż powstanie jednolita kulka. Rozwałkuj ją wałkiem i wyklej nim formę do tarty o średnicy 32 cm, na koniec ponakłuwaj widelcem.

Tarta z cukinią - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz tuńczyka z puszki z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w cienkie plastry cukinię, cebulę w plastrach, jajka oraz ½ szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj.

Tarta z cukinią - Krok 2

Krok 3

Przygotowany farsz wyłóż na formę do tarty i zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 min.

Tarta z cukinią - Krok 3
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Tartę podawaj na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem z czosnkiem i szczypiorem.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Spód do tarty zwykle wykonuje się z mąki pszennej i dodaje znacznie większą ilość masła. Moja propozycja dostarcza mniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast więcej korzystnych kwasów nienasyconych. Dodatkowo spód ten zawiera znacznie więcej błonnika dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej. Mąka pszenna pełnoziarnista, zwana również mąką razową, poddana procesowi mielenia całych ziaren pszenicy, zawiera dużo otrębów, co z kolei przekłada się na dużą zawartość błonnika oraz innych cennych składników mineralnych.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Podeszwa

    Agnieszka Podeszwa , 10.07.2017

    Co można dodać zamiast tuńczyka?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki z dyni
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z cukiniąTarta z cukinią

Tarta z cukinią oraz tuńczykiem i cebulą to pyszny i pożywny obiad. Do przygotowania kruchego ciasta na spód użyj mąki pełnoziarnistej, która jest zdrowsza, bo posiada więcej składników odżywczych niż oczyszczona biała mąka. Połącz ją z jogurtem naturalnym, oliwą i wodą – dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej fit. Wyrób jednolite ciasto, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty (jeśli jej nie posiadasz, użyj tortownicy). Rozwałkowany blat powinien mieć średnicę nieco większą niż forma, by powstały także brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, by nie rosło zbyt mocno w trakcie pieczenia. Farsz do tarty przyrządzisz bardzo szybko – wymieszaj w jednej misce wszystkie składniki, czyli cukinię, tuńczyka, cebulę oraz sos bolognese. Dodaj także wodę oraz jajka, które podczas pieczenia zetną się i nadadzą nadzieniu odpowiedniej konsystencji. Wyłóż wszystko na ciasto, wyrównaj i upiecz. Fit tarta z cukinią świetnie sprawdzi się na obiad albo kolację, smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno.