Składniki
ciasto:
250 gramów
1 łyżka
50 gramów
0.75 szklanki
farsz:
130 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
400 gramów
0.5 szklanki
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mąkę wymieszaj z wodą, oliwą i jogurtem naturalnym. Ciasto zagniataj do momentu, aż powstanie jednolita kulka. Rozwałkuj ją wałkiem i wyklej nim formę do tarty o średnicy 32 cm, na koniec ponakłuwaj widelcem.
Krok 2
W dużej misce połącz tuńczyka z puszki z saszetką Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese. Następnie dodaj umytą i pokrojoną w cienkie plastry cukinię, cebulę w plastrach, jajka oraz ½ szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotowany farsz wyłóż na formę do tarty i zapiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 min.
Dobra rada:
Tartę podawaj na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem z czosnkiem i szczypiorem.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Spód do tarty zwykle wykonuje się z mąki pszennej i dodaje znacznie większą ilość masła. Moja propozycja dostarcza mniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast więcej korzystnych kwasów nienasyconych. Dodatkowo spód ten zawiera znacznie więcej błonnika dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej. Mąka pszenna pełnoziarnista, zwana również mąką razową, poddana procesowi mielenia całych ziaren pszenicy, zawiera dużo otrębów, co z kolei przekłada się na dużą zawartość błonnika oraz innych cennych składników mineralnych.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią oraz tuńczykiem i cebulą to pyszny i pożywny obiad. Do przygotowania kruchego ciasta na spód użyj mąki pełnoziarnistej, która jest zdrowsza, bo posiada więcej składników odżywczych niż oczyszczona biała mąka. Połącz ją z jogurtem naturalnym, oliwą i wodą – dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej fit. Wyrób jednolite ciasto, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty (jeśli jej nie posiadasz, użyj tortownicy). Rozwałkowany blat powinien mieć średnicę nieco większą niż forma, by powstały także brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, by nie rosło zbyt mocno w trakcie pieczenia. Farsz do tarty przyrządzisz bardzo szybko – wymieszaj w jednej misce wszystkie składniki, czyli cukinię, tuńczyka, cebulę oraz sos bolognese. Dodaj także wodę oraz jajka, które podczas pieczenia zetną się i nadadzą nadzieniu odpowiedniej konsystencji. Wyłóż wszystko na ciasto, wyrównaj i upiecz. Fit tarta z cukinią świetnie sprawdzi się na obiad albo kolację, smaczna będzie zarówno na ciepło, jak i na zimno.