Placki z dyni video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z dyni

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

98

heart
702 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

550 gramów

1 opakowanie

250 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Placki z dyni - Krok 1

Krok 2

Do dyni dodaj jajka, mąkę i saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne. Całość wymieszaj z dodatkiem wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

Placki z dyni - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię teflonową wlej oliwę i nakładaj na patelnie ciasto na placuszki o średnicy ok. 10 cm. Smaż z obu stron pod przykryciem przez ok. 3 min z jednej i 2 min. z drugiej strony.

Placki z dyni - Krok 3
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Placuszki dzięki dyni są bogatym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, niezbędnej w procesie prawidłowego widzenia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zawartość prowitaminy A w jednej porcji to 846 µg, w całości pokrywających jej dzienną, referencyjną wartość spożycia (RWS). Dynię możesz zastąpić cukinią, marchewką lub burakiem, wszystkie te warzywa są bogate w składniki odżywcze i witaminy i z każdym z tych warzyw placuszki wychodzą wybornie. Poeksperymentuj w swojej kuchni i mąkę orkiszową zamień na żytnią, amarantusową lub ryżową. Wybierz swój ulubiony smak placków, bez utraty ich właściwości odżywczych.

1

Opinie o przepisie

  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 04.02.2021

    Tak było smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z dyniPlacki z dyni

Chrupiące placki warzywne są doskonałym daniem obiadowym, mogą być także serwowane jako zdrowy dodatek do mięs czy ryb. Przekonaj się o tym i przygotuj placki z dyni. Te warzywa o słodkim miąższu świetnie pasują do przyrządzania tego typu potraw. Wybierz odmianę hokkaido, która dzięki swoim niewielkim rozmiarom będzie łatwa w pokrojeniu i obraniu ze skórki. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, a kawałki warzyw będą mocno wyczuwalne w gotowej potrawie. Dodaj do nich przyprawy, jajka oraz mąkę orkiszową, która jest zdrowszym rozwiązaniem niż popularna mąka pszenna. Kiedy ze wszystkich składników powstanie gęsta masa, nakładaj ją ostrożnie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, i smaż placki pod przykryciem, najlepiej po kilka minut na każdej stronie. Przed podaniem udekoruj je świeżymi ziołami, pietruszką albo kolendrą. Placki z dyni to naprawdę proste w przygotowaniu i pożywne danie – przyrządź je i przekonaj się, jakie jest pyszne. Podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!