Placki z dyni video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z dyni

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

98

heart
702 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

550 gramów

1 opakowanie

250 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dynię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Placki z dyni - Krok 1

Krok 2

Do dyni dodaj jajka, mąkę i saszetkę Naturalnie Smaczne! Lasagne. Całość wymieszaj z dodatkiem wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.

Placki z dyni - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię teflonową wlej oliwę i nakładaj na patelnie ciasto na placuszki o średnicy ok. 10 cm. Smaż z obu stron pod przykryciem przez ok. 3 min z jednej i 2 min. z drugiej strony.

Placki z dyni - Krok 3
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Placuszki dzięki dyni są bogatym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, niezbędnej w procesie prawidłowego widzenia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zawartość prowitaminy A w jednej porcji to 846 µg, w całości pokrywających jej dzienną, referencyjną wartość spożycia (RWS). Dynię możesz zastąpić cukinią, marchewką lub burakiem, wszystkie te warzywa są bogate w składniki odżywcze i witaminy i z każdym z tych warzyw placuszki wychodzą wybornie. Poeksperymentuj w swojej kuchni i mąkę orkiszową zamień na żytnią, amarantusową lub ryżową. Wybierz swój ulubiony smak placków, bez utraty ich właściwości odżywczych.

1

Opinie o przepisie

  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 04.02.2021

    Tak było smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z dyniPlacki z dyni

Chrupiące placki warzywne są doskonałym daniem obiadowym, mogą być także serwowane jako zdrowy dodatek do mięs czy ryb. Przekonaj się o tym i przygotuj placki z dyni. Te warzywa o słodkim miąższu świetnie pasują do przyrządzania tego typu potraw. Wybierz odmianę hokkaido, która dzięki swoim niewielkim rozmiarom będzie łatwa w pokrojeniu i obraniu ze skórki. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, a kawałki warzyw będą mocno wyczuwalne w gotowej potrawie. Dodaj do nich przyprawy, jajka oraz mąkę orkiszową, która jest zdrowszym rozwiązaniem niż popularna mąka pszenna. Kiedy ze wszystkich składników powstanie gęsta masa, nakładaj ją ostrożnie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, i smaż placki pod przykryciem, najlepiej po kilka minut na każdej stronie. Przed podaniem udekoruj je świeżymi ziołami, pietruszką albo kolendrą. Placki z dyni to naprawdę proste w przygotowaniu i pożywne danie – przyrządź je i przekonaj się, jakie jest pyszne. Podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!