Pesto z natki pietruszki i czosnku - przepis na makaron z pesto | Przepisy.pl pixel

Pesto z natki pietruszki i czosnku

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
486 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

901 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

150 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 1

Krok 2

Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 2

Krok 3

Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Makaron z pesto można modyfikować pod swoje smaki. Pestki dyni i nasiona słonecznika możesz zastąpić migdałami lub nerkowcami. 

6

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 03.09.2025

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola

    Wiola , 12.08.2025

    Zawsze robiłam pesto bazyliowe, od teraz będę robić pietruszkowe! Coś wspaniałego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena .N

    Marzena .N , 29.06.2024

    Dzięki tym Wasszym komentarzom spróbowałam też. Naprawdę bardzo dobre .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 23.08.2022

    Makaron z pesto to moje ulubione danie. Często dodaję odrobinę ostrej oliwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Chr

    Anna Chr , 28.10.2020

    Zamiast cytryny dodałam sok z całej limonki, natki dałam dużo więcej niż pęczek i niecałą główkę czosnku a i tak wyszło ostre w smaku. Ale podsumowując: pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita  Kozioł

    Anita Kozioł , 17.10.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z natki pietruszki i czosnkuPesto z natki pietruszki i czosnku

Zielenina na talerzu w zupełnie nowym wydaniu. Pesto z natki pietruszki wprowadza na stoły wiosenny klimat niezależnie od pory roku. Gęste i niezwykle uniwersalne. Wykorzystacie je jako dodatek do potraw z grilla, makaronów albo chrupiących przekąsek. Poznajcie wszystkie jego atuty!

Dla kogo? Amatorzy kuchni włoskiej doskonale znają pesto z suszonych pomidorów i bazylii. Jesteśmy pewni, że pesto z natki pietruszki i czosnku też zyska duże grono wielbicieli.

Na jaką okazję? Niebanalne pesto z pietruszki i słonecznika to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Nie trzeba już martwić się o monotonię na talerzach – prędko się nie pojawi!

Czy wiesz, że? Natka pietruszki jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kuchni bliskowschodniej. Macie ochotę na falafel albo sałatkę tabbouleh? Nie zapomnijcie o tym aromatycznym dodatku.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na pesto z pietruszki i czosnku pasują również orzechy piniowe, migdały oraz nerkowce.