Pesto z natki pietruszki i czosnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pesto z natki pietruszki i czosnku

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 1

Krok 2

Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 2

Krok 3

Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu lub jako dodatek do kanapek.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

2

Opinie o przepisie

  • Anna  Chr

    Anna Chr , 28.10.2020

    Zamiast cytryny dodałam sok z całej limonki, natki dałam dużo więcej niż pęczek i niecałą główkę czosnku a i tak wyszło ostre w smaku. Ale podsumowując: pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita  Kozioł

    Anita Kozioł , 17.10.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z natki pietruszki i czosnkuPesto z natki pietruszki i czosnku

Zielenina na talerzu w zupełnie nowym wydaniu. Pesto z natki pietruszki wprowadza na stoły wiosenny klimat niezależnie od pory roku. Gęste i niezwykle uniwersalne. Wykorzystacie je jako dodatek do potraw z grilla, makaronów albo chrupiących przekąsek. Poznajcie wszystkie jego atuty!

Dla kogo? Amatorzy kuchni włoskiej doskonale znają pesto z suszonych pomidorów i bazylii. Jesteśmy pewni, że pesto z natki pietruszki i czosnku też zyska duże grono wielbicieli.

Na jaką okazję? Niebanalne pesto z pietruszki i słonecznika to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Nie trzeba już martwić się o monotonię na talerzach – prędko się nie pojawi!

Czy wiesz, że? Natka pietruszki jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kuchni bliskowschodniej. Macie ochotę na falafel albo sałatkę tabbouleh? Nie zapomnijcie o tym aromatycznym dodatku.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na pesto z pietruszki i czosnku pasują również orzechy piniowe, migdały oraz nerkowce.