Pesto z natki pietruszki i czosnku - przepis na makaron z pesto | Przepisy.pl pixel

Pesto z natki pietruszki i czosnku

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

heart
483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

150 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Czosnek obierz ze skóry , wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj ser na tarce (200g sera parmezan lub innego twardego sera długo dojrzewającego).

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 1

Krok 2

Pestki przełóż na patelnie, podlej je dwoma łyżkami oliwy i upraż. Pestki odstaw do wystygnięcia.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 2

Krok 3

Natkę pietruszki , uprażone ziarno, czosnek, oliwę i starty parmezan umieść w kielichu miksera, dokładnie zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny , pieprzem i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli. Idealnie pasuje do ulubionego makaronu.

Pesto z natki pietruszki i czosnku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Makaron z pesto można modyfikować pod swoje smaki. Pestki dyni i nasiona słonecznika możesz zastąpić migdałami lub nerkowcami. 

4

Opinie o przepisie

  • Marzena .N

    Marzena .N , 29.06.2024

    Dzięki tym Wasszym komentarzom spróbowałam też. Naprawdę bardzo dobre .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 23.08.2022

    Makaron z pesto to moje ulubione danie. Często dodaję odrobinę ostrej oliwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Chr

    Anna Chr , 28.10.2020

    Zamiast cytryny dodałam sok z całej limonki, natki dałam dużo więcej niż pęczek i niecałą główkę czosnku a i tak wyszło ostre w smaku. Ale podsumowując: pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita  Kozioł

    Anita Kozioł , 17.10.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto z natki pietruszki i czosnku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z natki pietruszki i czosnkuPesto z natki pietruszki i czosnku

Zielenina na talerzu w zupełnie nowym wydaniu. Pesto z natki pietruszki wprowadza na stoły wiosenny klimat niezależnie od pory roku. Gęste i niezwykle uniwersalne. Wykorzystacie je jako dodatek do potraw z grilla, makaronów albo chrupiących przekąsek. Poznajcie wszystkie jego atuty!

Dla kogo? Amatorzy kuchni włoskiej doskonale znają pesto z suszonych pomidorów i bazylii. Jesteśmy pewni, że pesto z natki pietruszki i czosnku też zyska duże grono wielbicieli.

Na jaką okazję? Niebanalne pesto z pietruszki i słonecznika to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Nie trzeba już martwić się o monotonię na talerzach – prędko się nie pojawi!

Czy wiesz, że? Natka pietruszki jest składnikiem chętnie wykorzystywanym w kuchni bliskowschodniej. Macie ochotę na falafel albo sałatkę tabbouleh? Nie zapomnijcie o tym aromatycznym dodatku.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na pesto z pietruszki i czosnku pasują również orzechy piniowe, migdały oraz nerkowce.