Warzywa Stir-Fry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa Stir-Fry

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

150 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię oraz grzyby oczyść. Ziemniaki obierz. Cukinię oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Grzyby pokrój na pół, a większe na ćwiartki. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2

Na dużej nie przywierającej patelni podsmaż ziemniaki z oliwą. Dodaj grzyby i smaż jeszcze 3 minuty. Następnie dodaj cukinię.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody oraz śmietanką. Wlej do warzyw na patelnie.

Krok 4

Dodaj pomidorki i całość duś powoli ok. 10 minut. Podawaj z kolorowym ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ryżu możesz użyć pełnoziarnistego makaronu.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa Stir-Fry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa Stir-FryWarzywa Stir-Fry

Azja na wyciągnięcie ręki! Wcale nie chodzi nam o możliwość zarezerwowania lotu, siedząc przed ekranem komputera. Wielogodzinną podróż zamieńcie na 35 minut spędzonych w kuchni. Tylko tyle wystarczy, by przyrządzić wyśmienity, wegetariański obiad. Wszystko za sprawą przepisu na wegetariański stir-fry, wykorzystujący chińską technikę gotowania, rozpowszechnioną w większości krajów azjatyckich. Ten przepis jest źródłem witaminy A, która może przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. 

Dla kogo?

Danie idealne dla osób, które chciałyby lepiej poznać orientalne kulinaria, ale boją się zbyt wymyślnych i egzotycznych składników. W naszym przepisie na stir-fry uwzględniliśmy łatwo dostępne produkty, co może być istotne zwłaszcza dla kucharzy, którzy gotują dla całej rodziny.

Na jaką okazję?

Szybki obiad nie musi oznaczać wyłącznie makaronu z sosem ze słoika. Gorączkowe przeglądanie zawartości lodówki i zastanawianie się, co można zrobić z przypadkowych składników, już Wam nie grozi.

Czy wiesz, że?

Stir-fry tłumaczone jest jako mieszanie i smażenie. Metoda polega na krótkiej obróbce żywności na patelni lub w woku w wysokiej temperaturze.

Dla urozmaicenia:

W ramach kolejnego azjatyckiego akcentu podczas przygotowania wege stir-fry wykorzystajcie posiekaną kapustę pak choi.