Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

60 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciecierzyce odcedź na sicie. Fix wymieszaj z wodą w miseczce.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, podsmaż wraz z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem na patelni na rozgrzanym oleju.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj ciecierzyce i kaszę. Całość zalej fixem Knorr, wymieszaj i gotuj 10 min na wolnym ogniu

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz posypać posiekanymi świeżymi ziołami (np. natka pietruszki)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowymKasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Kasza jęczmienna to bardzo wszechstronny składnik, którego warto używać nie tylko jako dodatku do tradycyjnego krupniku. Tym razem prezentujemy ją jako podstawę pysznego, warzywnego dania na gorąco, które doskonale sprawdzi się jako niebanalny pomysł na obiad – kasza jęczmienna z ciecierzycą w sosie pomidorowym.

Dla kogo? Kasze wracają do łask! Chcecie zobaczyć kaszę jęczmienną w nie do końca klasycznym wydaniu? Połączcie ją z ciecierzycą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Aromatyczny czosnek doda całości temperamentu.

Na jaką okazję? Zrobienie wegetariańskiego obiadu nie wymaga studiowania wielu książek kucharskich i wielogodzinnego przeglądania blogów kulinarnych. Przepis na kaszę z ciecierzycą w sosie pomidorowym to patent na smaczny, codzienny obiad, z którym poradzi sobie każdy.

Czy wiesz, że? Najpopularniejszymi na polskich stołach odmianami kaszy jęczmiennej są pęczak oraz kasza perłowa. Dlaczego warto stawiać na pierwszy rodzaj? Jest mniej przetworzony, a ziarna podczas gotowania zachowują swój kształt i trudniej je rozgotować. Miejcie to na uwadze, przyrządzając dania jednogarnkowe i potrawy bazujące na dużej ilości gęstego sosu.

Dla urozmaicenia: Smak dania można wzbogacić listkami świeżej mięty.