Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
543 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
200 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciecierzyce odcedź na sicie. Fix wymieszaj z wodą w miseczce.

Krok 2
Czosnek posiekaj, podsmaż wraz z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Dodaj ciecierzyce i kaszę. Całość zalej fixem Knorr, wymieszaj i gotuj 10 min na wolnym ogniu


Dobra rada:
Możesz posypać posiekanymi świeżymi ziołami (np. natka pietruszki)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Kasza jęczmienna to bardzo wszechstronny składnik, którego warto używać nie tylko jako dodatku do tradycyjnego krupniku. Tym razem prezentujemy ją jako podstawę pysznego, warzywnego dania na gorąco, które doskonale sprawdzi się jako niebanalny pomysł na obiad – kasza jęczmienna z ciecierzycą w sosie pomidorowym.
Dla kogo? Kasze wracają do łask! Chcecie zobaczyć kaszę jęczmienną w nie do końca klasycznym wydaniu? Połączcie ją z ciecierzycą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Aromatyczny czosnek doda całości temperamentu.
Na jaką okazję? Zrobienie wegetariańskiego obiadu nie wymaga studiowania wielu książek kucharskich i wielogodzinnego przeglądania blogów kulinarnych. Przepis na kaszę z ciecierzycą w sosie pomidorowym to patent na smaczny, codzienny obiad, z którym poradzi sobie każdy.
Czy wiesz, że? Najpopularniejszymi na polskich stołach odmianami kaszy jęczmiennej są pęczak oraz kasza perłowa. Dlaczego warto stawiać na pierwszy rodzaj? Jest mniej przetworzony, a ziarna podczas gotowania zachowują swój kształt i trudniej je rozgotować. Miejcie to na uwadze, przyrządzając dania jednogarnkowe i potrawy bazujące na dużej ilości gęstego sosu.
Dla urozmaicenia: Smak dania można wzbogacić listkami świeżej mięty.