Kasza z ciecierzycą - kaszotto z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciecierzyce odcedź na sicie. Fix wymieszaj z wodą w miseczce.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, podsmaż wraz z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem na patelni na rozgrzanym oleju.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj ciecierzyce i kaszę. Całość zalej fixem Knorr, wymieszaj i gotuj 10 min na wolnym ogniu

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz posypać posiekanymi świeżymi ziołami (np. natka pietruszki)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowymKasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Kasza jęczmienna to bardzo wszechstronny składnik, którego warto używać nie tylko jako dodatku do tradycyjnego krupniku. Tym razem prezentujemy ją jako podstawę pysznego, warzywnego dania na gorąco, które doskonale sprawdzi się jako niebanalny pomysł na obiad – kasza jęczmienna z ciecierzycą w sosie pomidorowym.

Dla kogo? Kasze wracają do łask! Chcecie zobaczyć kaszę jęczmienną w nie do końca klasycznym wydaniu? Połączcie ją z ciecierzycą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Aromatyczny czosnek doda całości temperamentu.

Na jaką okazję? Zrobienie wegetariańskiego obiadu nie wymaga studiowania wielu książek kucharskich i wielogodzinnego przeglądania blogów kulinarnych. Przepis na kaszę z ciecierzycą w sosie pomidorowym to patent na smaczny, codzienny obiad, z którym poradzi sobie każdy.

Czy wiesz, że? Najpopularniejszymi na polskich stołach odmianami kaszy jęczmiennej są pęczak oraz kasza perłowa. Dlaczego warto stawiać na pierwszy rodzaj? Jest mniej przetworzony, a ziarna podczas gotowania zachowują swój kształt i trudniej je rozgotować. Miejcie to na uwadze, przyrządzając dania jednogarnkowe i potrawy bazujące na dużej ilości gęstego sosu.

Dla urozmaicenia: Smak dania można wzbogacić listkami świeżej mięty.