Kasza z ciecierzycą - kaszotto z pomidorami | Przepisy.pl pixel

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ciecierzyce odcedź na sicie. Fix wymieszaj z wodą w miseczce.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj, podsmaż wraz z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem na patelni na rozgrzanym oleju.

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj ciecierzyce i kaszę. Całość zalej fixem Knorr, wymieszaj i gotuj 10 min na wolnym ogniu

Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz posypać posiekanymi świeżymi ziołami (np. natka pietruszki)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowymKasza jęczmienna pęczak z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Kasza jęczmienna to bardzo wszechstronny składnik, którego warto używać nie tylko jako dodatku do tradycyjnego krupniku. Tym razem prezentujemy ją jako podstawę pysznego, warzywnego dania na gorąco, które doskonale sprawdzi się jako niebanalny pomysł na obiad – kasza jęczmienna z ciecierzycą w sosie pomidorowym.

Dla kogo? Kasze wracają do łask! Chcecie zobaczyć kaszę jęczmienną w nie do końca klasycznym wydaniu? Połączcie ją z ciecierzycą, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Aromatyczny czosnek doda całości temperamentu.

Na jaką okazję? Zrobienie wegetariańskiego obiadu nie wymaga studiowania wielu książek kucharskich i wielogodzinnego przeglądania blogów kulinarnych. Przepis na kaszę z ciecierzycą w sosie pomidorowym to patent na smaczny, codzienny obiad, z którym poradzi sobie każdy.

Czy wiesz, że? Najpopularniejszymi na polskich stołach odmianami kaszy jęczmiennej są pęczak oraz kasza perłowa. Dlaczego warto stawiać na pierwszy rodzaj? Jest mniej przetworzony, a ziarna podczas gotowania zachowują swój kształt i trudniej je rozgotować. Miejcie to na uwadze, przyrządzając dania jednogarnkowe i potrawy bazujące na dużej ilości gęstego sosu.

Dla urozmaicenia: Smak dania można wzbogacić listkami świeżej mięty.