Składniki
50 sztuk
450 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście opłucz, cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.
Krok 2
Połącz mięso, jaja, bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta), ryż, cebulkę, koper, natkę, miętę i przyprawy.
Krok 3
Wykładaj farsz na liście winogron i zawijaj jak gołąbki. Naczynie do duszenia wyłóż pozostałymi liśćmi i plastrami cytryny, układaj dość ciasno „gołąbki”.
Krok 4
Zalej wodą i duś 1,5 godziny na niewielkim ogniu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej