Dolmadakia - przepis na greckie gołąbki: po grecku | Przepisy.pl pixel

Dolmadakia –greckie gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 sztuk

450 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście opłucz, cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 1

Krok 2

Połącz mięso, jaja, bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta), ryż, cebulkę, koper, natkę, miętę i przyprawy.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 2

Krok 3

Wykładaj farsz na liście winogron i zawijaj jak gołąbki. Naczynie do duszenia wyłóż pozostałymi liśćmi i plastrami cytryny, układaj dość ciasno „gołąbki”.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 3

Krok 4

Zalej wodą i duś 1,5 godziny na niewielkim ogniu.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej