
Składniki
50 sztuk
450 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście opłucz, cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Krok 2
Połącz mięso, jaja, bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta), ryż, cebulkę, koper, natkę, miętę i przyprawy.

Krok 3
Wykładaj farsz na liście winogron i zawijaj jak gołąbki. Naczynie do duszenia wyłóż pozostałymi liśćmi i plastrami cytryny, układaj dość ciasno „gołąbki”.

Krok 4
Zalej wodą i duś 1,5 godziny na niewielkim ogniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej