Dolmadakia –greckie gołąbki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dolmadakia –greckie gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 sztuk

450 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście opłucz, cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 1

Krok 2

Połącz mięso, jaja, bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta), ryż, cebulkę, koper, natkę, miętę i przyprawy.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 2

Krok 3

Wykładaj farsz na liście winogron i zawijaj jak gołąbki. Naczynie do duszenia wyłóż pozostałymi liśćmi i plastrami cytryny, układaj dość ciasno „gołąbki”.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 3

Krok 4

Zalej wodą i duś 1,5 godziny na niewielkim ogniu.

Dolmadakia –greckie gołąbki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dolmadakia –greckie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie pierożki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej