
Składniki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
60 mililitrów
1 łyżeczka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek z solą utrzyj na gładką pastę.
Krok 2
Dodaj kmin, papryczki pimenton oraz chili i ucieraj do czasu, gdy składniki dokładnie się połączą.
Krok 3
Podczas ucierania cienką strugą wlewaj do masy oliwę tak, by na bieżąco się wchłaniała.
Krok 4
Dodaj łyżeczkę wody i octu. Do momentu podania trzymaj gotowy sos w temperaturze pokojowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej