Sos alioli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos alioli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plastry i utrzyj w moździerzu razem z solą na gładką masę.

Krok 2

Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ucieraj powoli wlewając oliwę, by uzyskać gęstą masę. Podawaj do pieczonych ziemniaków, chrupiącego pieczywa, kalmarów smażonych w panierce, krewetek, ryb z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos alioliSos alioli

Czosnkowy sos alioli to tradycja kuchni hiszpańskiej. Niektórzy twierdzą, że odwiedzając Hiszpanię, nie próbując tego przysmaku, nie możecie powiedzieć, że zwiedziliście ten kraj. Alioli sos to kilka składników, które należy ze sobą ucierać. I w tym tkwi sekret udanego dipu. Powinniście ucierać czosnek i przyprawy powoli, aby uzyskać gęstą masę, podobną w konsystencji do majonezu. Jeśli macie ochotę na danie w katalońskim stylu, nie zapomnijcie o sosie. Jest on nieodłącznym towarzyszem hiszpańskich tapas, a także potraw z owoców morza, czy pieczonych ziemniaków. Buen provencho!

Dla kogo?

Sos alioli posmakuje przede wszystkim osobom ceniącym tradycyjną kuchnię hiszpańską.

Na jaką okazję?

Alioli sprawdzi się zawsze. Jest idealnym dodatkiem do przekąsek, przygotowywanych na co dzień lub na specjalne okazje. Podkreśli i wyostrzy smak każdego dania!

Czy wiesz, że?

Sos alioli jest popularny w różnych krajach, obejmujących Hiszpanię, Francję i Włochy. W Prowansji nazywany jest Le Grand Aioli lub Liguria. Dip o podobnym smaku i konsystencji znajdziecie także w niektórych regionach Afryki, pod nazwą Toum.

Dla urozmaicenia:

Sos możecie przygotować także z dodatkiem jajka, wówczas zyska bardziej majonezową konsystencję.