
Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek pokrój w plastry i utrzyj w moździerzu razem z solą na gładką masę.
Krok 2
Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ucieraj powoli wlewając oliwę, by uzyskać gęstą masę. Podawaj do pieczonych ziemniaków, chrupiącego pieczywa, kalmarów smażonych w panierce, krewetek, ryb z grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos alioli
Czosnkowy sos alioli to tradycja kuchni hiszpańskiej. Niektórzy twierdzą, że odwiedzając Hiszpanię, nie próbując tego przysmaku, nie możecie powiedzieć, że zwiedziliście ten kraj. Alioli sos to kilka składników, które należy ze sobą ucierać. I w tym tkwi sekret udanego dipu. Powinniście ucierać czosnek i przyprawy powoli, aby uzyskać gęstą masę, podobną w konsystencji do majonezu. Jeśli macie ochotę na danie w katalońskim stylu, nie zapomnijcie o sosie. Jest on nieodłącznym towarzyszem hiszpańskich tapas, a także potraw z owoców morza, czy pieczonych ziemniaków. Buen provencho!
Dla kogo?
Sos alioli posmakuje przede wszystkim osobom ceniącym tradycyjną kuchnię hiszpańską.
Na jaką okazję?
Alioli sprawdzi się zawsze. Jest idealnym dodatkiem do przekąsek, przygotowywanych na co dzień lub na specjalne okazje. Podkreśli i wyostrzy smak każdego dania!
Czy wiesz, że?
Sos alioli jest popularny w różnych krajach, obejmujących Hiszpanię, Francję i Włochy. W Prowansji nazywany jest Le Grand Aioli lub Liguria. Dip o podobnym smaku i konsystencji znajdziecie także w niektórych regionach Afryki, pod nazwą Toum.
Dla urozmaicenia:
Sos możecie przygotować także z dodatkiem jajka, wówczas zyska bardziej majonezową konsystencję.