Sos alioli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1723

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plastry i utrzyj w moździerzu razem z solą na gładką masę.

Krok 2

Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ucieraj powoli wlewając oliwę, by uzyskać gęstą masę. Podawaj do pieczonych ziemniaków, chrupiącego pieczywa, kalmarów smażonych w panierce, krewetek, ryb z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos alioliSos alioli

Czosnkowy sos alioli to tradycja kuchni hiszpańskiej. Niektórzy twierdzą, że odwiedzając Hiszpanię, nie próbując tego przysmaku, nie możecie powiedzieć, że zwiedziliście ten kraj. Alioli sos to kilka składników, które należy ze sobą ucierać. I w tym tkwi sekret udanego dipu. Powinniście ucierać czosnek i przyprawy powoli, aby uzyskać gęstą masę, podobną w konsystencji do majonezu. Jeśli macie ochotę na danie w katalońskim stylu, nie zapomnijcie o sosie. Jest on nieodłącznym towarzyszem hiszpańskich tapas, a także potraw z owoców morza, czy pieczonych ziemniaków. Buen provencho!

Dla kogo?

Sos alioli posmakuje przede wszystkim osobom ceniącym tradycyjną kuchnię hiszpańską.

Na jaką okazję?

Alioli sprawdzi się zawsze. Jest idealnym dodatkiem do przekąsek, przygotowywanych na co dzień lub na specjalne okazje. Podkreśli i wyostrzy smak każdego dania!

Czy wiesz, że?

Sos alioli jest popularny w różnych krajach, obejmujących Hiszpanię, Francję i Włochy. W Prowansji nazywany jest Le Grand Aioli lub Liguria. Dip o podobnym smaku i konsystencji znajdziecie także w niektórych regionach Afryki, pod nazwą Toum.

Dla urozmaicenia:

Sos możecie przygotować także z dodatkiem jajka, wówczas zyska bardziej majonezową konsystencję.