Sos alioli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos alioli

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek pokrój w plastry i utrzyj w moździerzu razem z solą na gładką masę.

Krok 2

Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ucieraj powoli wlewając oliwę, by uzyskać gęstą masę. Podawaj do pieczonych ziemniaków, chrupiącego pieczywa, kalmarów smażonych w panierce, krewetek, ryb z grilla.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos alioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos alioliSos alioli

Czosnkowy sos alioli to tradycja kuchni hiszpańskiej. Niektórzy twierdzą, że odwiedzając Hiszpanię, nie próbując tego przysmaku, nie możecie powiedzieć, że zwiedziliście ten kraj. Alioli sos to kilka składników, które należy ze sobą ucierać. I w tym tkwi sekret udanego dipu. Powinniście ucierać czosnek i przyprawy powoli, aby uzyskać gęstą masę, podobną w konsystencji do majonezu. Jeśli macie ochotę na danie w katalońskim stylu, nie zapomnijcie o sosie. Jest on nieodłącznym towarzyszem hiszpańskich tapas, a także potraw z owoców morza, czy pieczonych ziemniaków. Buen provencho!

Dla kogo?

Sos alioli posmakuje przede wszystkim osobom ceniącym tradycyjną kuchnię hiszpańską.

Na jaką okazję?

Alioli sprawdzi się zawsze. Jest idealnym dodatkiem do przekąsek, przygotowywanych na co dzień lub na specjalne okazje. Podkreśli i wyostrzy smak każdego dania!

Czy wiesz, że?

Sos alioli jest popularny w różnych krajach, obejmujących Hiszpanię, Francję i Włochy. W Prowansji nazywany jest Le Grand Aioli lub Liguria. Dip o podobnym smaku i konsystencji znajdziecie także w niektórych regionach Afryki, pod nazwą Toum.

Dla urozmaicenia:

Sos możecie przygotować także z dodatkiem jajka, wówczas zyska bardziej majonezową konsystencję.