Beszamel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beszamel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

1.5 dekagrama

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Beszamel - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, mleko i Bulionetkę drobiową Knorr, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Beszamel - Krok 2

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Beszamel - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BeszamelBeszamel

Jest nieodłącznym składnikiem zapiekanek makaronowych i warzywnych, pasuje do mięs i gotowanych jarzyn, bez niego kuchnia francuska nie byłaby taka sama. Beszamel to król sosów, który podobno wymyślono na dworze Ludwika XVI. Wykonuje się go dość szybko. Najważniejsze, by przy robieniu sosu beszamelowego zwrócić uwagę na proporcje i odpowiednio go doprawić. Proponowany przepis pozwala przygotować delikatny, lekko pikantny sos o kremowej konsystencji z dodatkiem podsmażanej cebulki. Aby nie przypalić beszamelu, należy go robić na małym ogniu, intensywnie mieszając przy dodawaniu każdego kolejnego składnika. Sekretem udanego sosu jest cierpliwość i dokładność. Najlepiej do mieszania użyć drewnianej łyżki lub plastikowej trzepaczki, wtedy można uniknąć niechcianych grudek. Dobrze przyrządzony sos ma jedwabistą konsystencję, jasny kremowy kolor i delikatny smak. Przy jego użyciu możesz tworzyć przeróżne dania. Poznaj więc tajniki przygotowywania smacznego sosu beszamelowego. Wykonaj go według naszego przepisu!