Beszamel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beszamel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

1.5 dekagrama

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Beszamel - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, mleko i Bulionetkę drobiową Knorr, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Beszamel - Krok 2

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Beszamel - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BeszamelBeszamel

Jest nieodłącznym składnikiem zapiekanek makaronowych i warzywnych, pasuje do mięs i gotowanych jarzyn, bez niego kuchnia francuska nie byłaby taka sama. Beszamel to król sosów, który podobno wymyślono na dworze Ludwika XVI. Wykonuje się go dość szybko. Najważniejsze, by przy robieniu sosu beszamelowego zwrócić uwagę na proporcje i odpowiednio go doprawić. Proponowany przepis pozwala przygotować delikatny, lekko pikantny sos o kremowej konsystencji z dodatkiem podsmażanej cebulki. Aby nie przypalić beszamelu, należy go robić na małym ogniu, intensywnie mieszając przy dodawaniu każdego kolejnego składnika. Sekretem udanego sosu jest cierpliwość i dokładność. Najlepiej do mieszania użyć drewnianej łyżki lub plastikowej trzepaczki, wtedy można uniknąć niechcianych grudek. Dobrze przyrządzony sos ma jedwabistą konsystencję, jasny kremowy kolor i delikatny smak. Przy jego użyciu możesz tworzyć przeróżne dania. Poznaj więc tajniki przygotowywania smacznego sosu beszamelowego. Wykonaj go według naszego przepisu!