Beszamel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beszamel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

495 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

1.5 dekagrama

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Beszamel - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, mleko i Bulionetkę drobiową Knorr, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Beszamel - Krok 2

Krok 3

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Beszamel - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Beszamel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BeszamelBeszamel

Jest nieodłącznym składnikiem zapiekanek makaronowych i warzywnych, pasuje do mięs i gotowanych jarzyn, bez niego kuchnia francuska nie byłaby taka sama. Beszamel to król sosów, który podobno wymyślono na dworze Ludwika XVI. Wykonuje się go dość szybko. Najważniejsze, by przy robieniu sosu beszamelowego zwrócić uwagę na proporcje i odpowiednio go doprawić. Proponowany przepis pozwala przygotować delikatny, lekko pikantny sos o kremowej konsystencji z dodatkiem podsmażanej cebulki. Aby nie przypalić beszamelu, należy go robić na małym ogniu, intensywnie mieszając przy dodawaniu każdego kolejnego składnika. Sekretem udanego sosu jest cierpliwość i dokładność. Najlepiej do mieszania użyć drewnianej łyżki lub plastikowej trzepaczki, wtedy można uniknąć niechcianych grudek. Dobrze przyrządzony sos ma jedwabistą konsystencję, jasny kremowy kolor i delikatny smak. Przy jego użyciu możesz tworzyć przeróżne dania. Poznaj więc tajniki przygotowywania smacznego sosu beszamelowego. Wykonaj go według naszego przepisu!