
Składniki
5 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
2 szklanki
1.5 dekagrama
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2
Dodaj mąkę, mleko i Bulionetkę drobiową Knorr, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Krok 3
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Beszamel
Jest nieodłącznym składnikiem zapiekanek makaronowych i warzywnych, pasuje do mięs i gotowanych jarzyn, bez niego kuchnia francuska nie byłaby taka sama. Beszamel to król sosów, który podobno wymyślono na dworze Ludwika XVI. Wykonuje się go dość szybko. Najważniejsze, by przy robieniu sosu beszamelowego zwrócić uwagę na proporcje i odpowiednio go doprawić. Proponowany przepis pozwala przygotować delikatny, lekko pikantny sos o kremowej konsystencji z dodatkiem podsmażanej cebulki. Aby nie przypalić beszamelu, należy go robić na małym ogniu, intensywnie mieszając przy dodawaniu każdego kolejnego składnika. Sekretem udanego sosu jest cierpliwość i dokładność. Najlepiej do mieszania użyć drewnianej łyżki lub plastikowej trzepaczki, wtedy można uniknąć niechcianych grudek. Dobrze przyrządzony sos ma jedwabistą konsystencję, jasny kremowy kolor i delikatny smak. Przy jego użyciu możesz tworzyć przeróżne dania. Poznaj więc tajniki przygotowywania smacznego sosu beszamelowego. Wykonaj go według naszego przepisu!