Bób z cebulką smażony na maśle - z pietruszką | Przepisy.pl pixel

Bób z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz.

Bób z cebulką - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę.

Bób z cebulką - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.

Bób z cebulką - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Danie jest idealnym dodatkiem do mięsnych dań, ale i dobrym pomysłem na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bób z cebulką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

15

Opinie o przepisie

  • Anna M

    Anna M , 30.03.2020

    TAK. Bób można podawać z masłem szałwiowym lub rozmarynowym. Wystarczy roztopić 4 łyżki posolonego masła z 18 listkami szałwii lub rozmarynu. Gdy potrawa będzie gotowa należy polać ją przygotowanym masłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Kwiatkowska

    Ewelina Kwiatkowska , 07.07.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Pyt

    Dominika Pyt , 13.07.2014

    Moja zupa krem z bobu, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agaciu St

    Agaciu St , 12.07.2014

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lewandowska

    Monika Lewandowska , 12.07.2014

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szczygieł

    Wioleta Szczygieł , 12.07.2014

    własnie jem ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Peplińska

    Ewa Peplińska , 12.07.2014

    Uwielbiam bob i moglabym jesc codziennie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Chomik

    Hanna Chomik , 12.07.2014

    Wlasnie zjadlam miseczke bobu z maselkiem ! Pycha !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wieteszka

    Beata Wieteszka , 12.07.2014

    :) uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak , 12.07.2014

    ostatnio robię sobie pastę z bobu na chleb, wyśmienita z miażdżonym ząbkiem czosnku, pietruszką i serkiem sałatkowym!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zając

    Barbara Zając , 12.07.2014

    uwielbiam bób

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krasuska

    Iwona Krasuska , 12.07.2014

    Na wzdęcia polecam kminek można go również zaparzyc jak herbatkę. !!!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Beti Wróblewska

    Beata Anna Beti Wróblewska , 12.07.2014

    co zrobić by bób nie wzdymał?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kucharska

    Aneta Kucharska , 12.07.2014

    Ja właśnie zaraz ugotuje i będę jeść super przekąska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 12.07.2014

    Nowe przepis to bób z przyprawami, nie lubię jeść

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z cebulkąBób z cebulką

Gdy sezon letni w pełni w swoim ulubionym warzywniaku znajdziesz świeże ziarna bobu – co z nim można zrobić? Proponujemy przyrządzić pyszny bób z cebulką. To danie stworzysz błyskawicznie, a jego smakiem zaskoczysz wszystkich domowników. Bób z cebulą to doskonały dodatek do dań z mięsa, ale świetnie sprawdzi się także w roli samodzielnej przystawki lub przekąski. Niektórzy lubią smak bobu ze skórką, ale na potrzeby tej potrawy, obierz go tuż po ugotowaniu (w osolonej wodzie z odrobiną cukru). W tej postaci bób będzie miększy, ale również zwiększy swoje walory wizualne. Nikt nie oprze się tak intensywnie zielonym ziarnom. Tak przygotowany bób podsmaż na tłuszczu z dodatkiem siekanej cebuli, a następnie oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki. Całość przypraw do smaku, dodając kilka kropel soku z cytryny – nada ona potrawie wyrazistości. Spróbuj koniecznie!