Bób z cebulką smażony na maśle - z pietruszką | Przepisy.pl pixel

Bób z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
472 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz.

Bób z cebulką - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę.

Bób z cebulką - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.

Bób z cebulką - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Danie jest idealnym dodatkiem do mięsnych dań, ale i dobrym pomysłem na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bób z cebulką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

15

Opinie o przepisie

  • Anna M

    Anna M , 30.03.2020

    TAK. Bób można podawać z masłem szałwiowym lub rozmarynowym. Wystarczy roztopić 4 łyżki posolonego masła z 18 listkami szałwii lub rozmarynu. Gdy potrawa będzie gotowa należy polać ją przygotowanym masłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Kwiatkowska

    Ewelina Kwiatkowska , 07.07.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Pyt

    Dominika Pyt , 13.07.2014

    Moja zupa krem z bobu, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agaciu St

    Agaciu St , 12.07.2014

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lewandowska

    Monika Lewandowska , 12.07.2014

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szczygieł

    Wioleta Szczygieł , 12.07.2014

    własnie jem ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Peplińska

    Ewa Peplińska , 12.07.2014

    Uwielbiam bob i moglabym jesc codziennie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Chomik

    Hanna Chomik , 12.07.2014

    Wlasnie zjadlam miseczke bobu z maselkiem ! Pycha !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wieteszka

    Beata Wieteszka , 12.07.2014

    :) uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak , 12.07.2014

    ostatnio robię sobie pastę z bobu na chleb, wyśmienita z miażdżonym ząbkiem czosnku, pietruszką i serkiem sałatkowym!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zając

    Barbara Zając , 12.07.2014

    uwielbiam bób

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krasuska

    Iwona Krasuska , 12.07.2014

    Na wzdęcia polecam kminek można go również zaparzyc jak herbatkę. !!!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Beti Wróblewska

    Beata Anna Beti Wróblewska , 12.07.2014

    co zrobić by bób nie wzdymał?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kucharska

    Aneta Kucharska , 12.07.2014

    Ja właśnie zaraz ugotuje i będę jeść super przekąska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 12.07.2014

    Nowe przepis to bób z przyprawami, nie lubię jeść

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z cebulkąBób z cebulką

Gdy sezon letni w pełni w swoim ulubionym warzywniaku znajdziesz świeże ziarna bobu – co z nim można zrobić? Proponujemy przyrządzić pyszny bób z cebulką. To danie stworzysz błyskawicznie, a jego smakiem zaskoczysz wszystkich domowników. Bób z cebulą to doskonały dodatek do dań z mięsa, ale świetnie sprawdzi się także w roli samodzielnej przystawki lub przekąski. Niektórzy lubią smak bobu ze skórką, ale na potrzeby tej potrawy, obierz go tuż po ugotowaniu (w osolonej wodzie z odrobiną cukru). W tej postaci bób będzie miększy, ale również zwiększy swoje walory wizualne. Nikt nie oprze się tak intensywnie zielonym ziarnom. Tak przygotowany bób podsmaż na tłuszczu z dodatkiem siekanej cebuli, a następnie oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki. Całość przypraw do smaku, dodając kilka kropel soku z cytryny – nada ona potrawie wyrazistości. Spróbuj koniecznie!