Składniki
0.5 kilograma
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
0.25 szklanki
1 łyżeczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz.
Krok 2
Cebule pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.
Krok 4
Potrawę dopraw przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Danie jest idealnym dodatkiem do mięsnych dań, ale i dobrym pomysłem na przystawkę, kolację czy przekąskę.
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bób z cebulką
Gdy sezon letni w pełni w swoim ulubionym warzywniaku znajdziesz świeże ziarna bobu – co z nim można zrobić? Proponujemy przyrządzić pyszny bób z cebulką. To danie stworzysz błyskawicznie, a jego smakiem zaskoczysz wszystkich domowników. Bób z cebulą to doskonały dodatek do dań z mięsa, ale świetnie sprawdzi się także w roli samodzielnej przystawki lub przekąski. Niektórzy lubią smak bobu ze skórką, ale na potrzeby tej potrawy, obierz go tuż po ugotowaniu (w osolonej wodzie z odrobiną cukru). W tej postaci bób będzie miększy, ale również zwiększy swoje walory wizualne. Nikt nie oprze się tak intensywnie zielonym ziarnom. Tak przygotowany bób podsmaż na tłuszczu z dodatkiem siekanej cebuli, a następnie oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki. Całość przypraw do smaku, dodając kilka kropel soku z cytryny – nada ona potrawie wyrazistości. Spróbuj koniecznie!