Bób z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.25 szklanki

1 łyżeczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz.

Bób z cebulką - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę.

Bób z cebulką - Krok 2

Krok 3

Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.

Bób z cebulką - Krok 3

Krok 4

Potrawę dopraw przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Danie jest idealnym dodatkiem do mięsnych dań, ale i dobrym pomysłem na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bób z cebulką - Krok 4
15

Opinie o przepisie

  • Maciej Kazimierz

    Maciej Kazimierz

    TAK. Bób można podawać z masłem szałwiowym lub rozmarynowym. Wystarczy roztopić 4 łyżki posolonego masła z 18 listkami szałwii lub rozmarynu. Gdy potrawa będzie gotowa należy polać ją przygotowanym masłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Kwiatkowska

    Ewelina Kwiatkowska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Pyt

    Dominika Pyt

    Moja zupa krem z bobu, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agaciu St

    Agaciu St

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lewandowska

    Monika Lewandowska

    Mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szczygieł

    Wioleta Szczygieł

    własnie jem ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Peplińska

    Ewa Peplińska

    Uwielbiam bob i moglabym jesc codziennie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Chomik

    Hanna Chomik

    Wlasnie zjadlam miseczke bobu z maselkiem ! Pycha !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wieteszka

    Beata Wieteszka

    :) uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak

    ostatnio robię sobie pastę z bobu na chleb, wyśmienita z miażdżonym ząbkiem czosnku, pietruszką i serkiem sałatkowym!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zając

    Barbara Zając

    uwielbiam bób

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krasuska

    Iwona Krasuska

    Na wzdęcia polecam kminek można go również zaparzyc jak herbatkę. !!!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Beti Wróblewska

    Beata Anna Beti Wróblewska

    co zrobić by bób nie wzdymał?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Kucharska

    Aneta Kucharska

    Ja właśnie zaraz ugotuje i będę jeść super przekąska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska

    Nowe przepis to bób z przyprawami, nie lubię jeść

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bób z cebulkąBób z cebulką

Gdy sezon letni w pełni w swoim ulubionym warzywniaku znajdziesz świeże ziarna bobu – co z nim można zrobić? Proponujemy przyrządzić pyszny bób z cebulką. To danie stworzysz błyskawicznie, a jego smakiem zaskoczysz wszystkich domowników. Bób z cebulą to doskonały dodatek do dań z mięsa, ale świetnie sprawdzi się także w roli samodzielnej przystawki lub przekąski. Niektórzy lubią smak bobu ze skórką, ale na potrzeby tej potrawy, obierz go tuż po ugotowaniu (w osolonej wodzie z odrobiną cukru). W tej postaci bób będzie miększy, ale również zwiększy swoje walory wizualne. Nikt nie oprze się tak intensywnie zielonym ziarnom. Tak przygotowany bób podsmaż na tłuszczu z dodatkiem siekanej cebuli, a następnie oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki. Całość przypraw do smaku, dodając kilka kropel soku z cytryny – nada ona potrawie wyrazistości. Spróbuj koniecznie!