
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
0.25 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie wystudź i obierz.

Krok 2
Cebule pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i zeszklij cebulkę oraz dodaj bób. Całość smaż przez około 10 minut, a następnie dodaj posiekaną pietruszkę.

Krok 4
Potrawę dopraw przyprawą Knorr i sokiem z cytryny. Danie jest idealnym dodatkiem do mięsnych dań, ale i dobrym pomysłem na przystawkę, kolację czy przekąskę.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bób z cebulką
Gdy sezon letni w pełni w swoim ulubionym warzywniaku znajdziesz świeże ziarna bobu – co z nim można zrobić? Proponujemy przyrządzić pyszny bób z cebulką. To danie stworzysz błyskawicznie, a jego smakiem zaskoczysz wszystkich domowników. Bób z cebulą to doskonały dodatek do dań z mięsa, ale świetnie sprawdzi się także w roli samodzielnej przystawki lub przekąski. Niektórzy lubią smak bobu ze skórką, ale na potrzeby tej potrawy, obierz go tuż po ugotowaniu (w osolonej wodzie z odrobiną cukru). W tej postaci bób będzie miększy, ale również zwiększy swoje walory wizualne. Nikt nie oprze się tak intensywnie zielonym ziarnom. Tak przygotowany bób podsmaż na tłuszczu z dodatkiem siekanej cebuli, a następnie oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki. Całość przypraw do smaku, dodając kilka kropel soku z cytryny – nada ona potrawie wyrazistości. Spróbuj koniecznie!