Pulpety z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

201

1253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4320 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

400 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.

Krok 2

Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.

Krok 4

Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.

Krok 5

W międzyczasie połącz sos pomidorowy z fiksem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Krok 6

Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pulpetów możesz dodać łyżkę kminu rzymskiego, a jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj drobno posiekany strąk papryczki chili.

4

Opinie o przepisie

  • Ania May

    Ania May , 01.12.2019

    bardzo sycąca potrawa polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek , 20.08.2018

    Super i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvia Stachowiak

    Sylvia Stachowiak , 18.08.2017

    Pyszne i pożywne a sosik wg.własnej inwencji. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Długowski

    Kamil Długowski , 18.07.2017

    Trochę czasochłonne ale wyszło pyszne, do sosu jedno chili i jest pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z soczewicyPulpety z soczewicy

Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco mięso mielone, więc często stosuje się ją jako jego wegetariański zamiennik. Spróbuj tego wszechstronnego strączka w postaci drobnych pulpetów w sosie pomidorowym. Kulki z soczewicy (rekomendujemy szczególnie czerwoną) prezentują się bardzo apetycznie, a z ich uformowaniem poradzi sobie każdy – warto zatem spróbować przygotować te proste pulpeciki z soczewicy.

Dla kogo? Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to danie mile widziane na talerzach przez wszystkich wegetarianów. Stanowią przyjemną odmianę dla popularnych mięsnych wersji. Nie musisz na stałe rezygnować z mięsa, żeby docenić smak klopsików z soczewicy. Powiew świeżości w menu jest zawsze mile widziany. Jeśli chcesz nadać pulpetom z czerwonej soczewicy więcej delikatności, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną. Chcąc uzyskać danie w wersji bezglutenowej, zamień bułkę tartą na płatki jaglane.

Na jaką okazję? W porze obiadu zapraszasz rodzinę i znajomych? Weź pod uwagę, że wśród gości mogą być osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Kilka porcji pulpetów wegetariańskich z soczewicy dobrze jest mieć w zapasie! Nie martw się, na pewno się nie zmarnują. Jeśli kilka sztuk klopsików z soczewicy zostanie, śmiało możesz je odgrzać, chociażby w przygotowanym wcześniej sosie. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pulpety z soczewicy przy najbliższej okazji.

Czy wiesz, że? Opracowany przez nas przepis na pulpety z czerwonej soczewicy nie wyklucza użycia innych odmian popularnego strączka. Niech na talerzach zrobi się kolorowo! W kuchni wykorzystaj brązową odmianę soczewicy. Nadawać będzie się także czarna albo zielona. Wypłucz ją i ugotuj do miękkości, a po przestudzeniu połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj, a następnie uformuj niewielkie kulki z soczewicy.

Dla urozmaicenia: Podczas pieczenia pulpecików z soczewicy, przygotuj do nich sos pomidorowy. Możesz je także umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać serem bez laktozy i zapiec. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym serwuj z makaronem, ryżem (np. gotowanym na parze) albo zawinięte we wrapy. Masę z soczewicy możesz także zapiec w formie kotletów i podać z ziemniakami i surówką z kapusty.