Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
400 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
Krok 2
Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
Krok 4
Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
Krok 5
W międzyczasie połącz pomidory z puszki z fiksem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Krok 6
Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.
Dobra rada:
Do pulpetów możesz dodać łyżkę kminu rzymskiego, a jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj drobno posiekany strąk papryczki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z soczewicy
Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco mięso mielone, więc często stosuje się ją jako jego wegetariański zamiennik. Spróbuj tego wszechstronnego strączka w postaci drobnych pulpetów w sosie pomidorowym. Kulki z soczewicy (rekomendujemy szczególnie czerwoną) prezentują się bardzo apetycznie, a z ich uformowaniem poradzi sobie każdy – warto zatem spróbować przygotować te proste pulpeciki z soczewicy.
Dla kogo? Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to danie mile widziane na talerzach przez wszystkich wegetarianów. Stanowią przyjemną odmianę dla popularnych mięsnych wersji. Nie musisz na stałe rezygnować z mięsa, żeby docenić smak klopsików z soczewicy. Powiew świeżości w menu jest zawsze mile widziany. Jeśli chcesz nadać pulpetom z czerwonej soczewicy więcej delikatności, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną. Chcąc uzyskać danie w wersji bezglutenowej, zamień bułkę tartą na płatki jaglane.
Na jaką okazję? W porze obiadu zapraszasz rodzinę i znajomych? Weź pod uwagę, że wśród gości mogą być osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Kilka porcji pulpetów wegetariańskich z soczewicy dobrze jest mieć w zapasie! Nie martw się, na pewno się nie zmarnują. Jeśli kilka sztuk klopsików z soczewicy zostanie, śmiało możesz je odgrzać, chociażby w przygotowanym wcześniej sosie. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pulpety z soczewicy przy najbliższej okazji.
Czy wiesz, że? Opracowany przez nas przepis na pulpety z czerwonej soczewicy nie wyklucza użycia innych odmian popularnego strączka. Niech na talerzach zrobi się kolorowo! W kuchni wykorzystaj brązową odmianę soczewicy. Nadawać będzie się także czarna albo zielona. Wypłucz ją i ugotuj do miękkości, a po przestudzeniu połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj, a następnie uformuj niewielkie kulki z soczewicy.
Dla urozmaicenia: Podczas pieczenia pulpecików z soczewicy, przygotuj do nich sos pomidorowy. Możesz je także umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać serem bez laktozy i zapiec. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym serwuj z makaronem, ryżem (np. gotowanym na parze) albo zawinięte we wrapy. Masę z soczewicy możesz także zapiec w formie kotletów i podać z ziemniakami i surówką z kapusty.