Pulpety z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

182

1166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2912 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3455 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

400 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.

Krok 2

Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.

Krok 4

Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.

Krok 5

W międzyczasie połącz sos pomidorowy z fiksem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Krok 6

Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pulpetów możesz dodać łyżkę kminu rzymskiego, a jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj drobno posiekany strąk papryczki chili.

4

Opinie o przepisie

  • Ania May

    Ania May , 01.12.2019

    bardzo sycąca potrawa polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek , 20.08.2018

    Super i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvia Stachowiak

    Sylvia Stachowiak , 18.08.2017

    Pyszne i pożywne a sosik wg.własnej inwencji. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Długowski

    Kamil Długowski , 18.07.2017

    Trochę czasochłonne ale wyszło pyszne, do sosu jedno chili i jest pycha ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z soczewicyPulpety z soczewicy

Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco mięso mielone, więc często stosuje się ją jako jego wegetariański zamiennik. Spróbuj tego wszechstronnego strączka w postaci drobnych pulpetów w sosie pomidorowym. Kulki z soczewicy (rekomendujemy szczególnie czerwoną) prezentują się bardzo apetycznie, a z ich uformowaniem poradzi sobie każdy – warto zatem spróbować przygotować te proste pulpeciki z soczewicy.

Dla kogo? Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to danie mile widziane na talerzach przez wszystkich wegetarianów. Stanowią przyjemną odmianę dla popularnych mięsnych wersji. Nie musisz na stałe rezygnować z mięsa, żeby docenić smak klopsików z soczewicy. Powiew świeżości w menu jest zawsze mile widziany. Jeśli chcesz nadać pulpetom z czerwonej soczewicy więcej delikatności, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną. Chcąc uzyskać danie w wersji bezglutenowej, zamień bułkę tartą na płatki jaglane.

Na jaką okazję? W porze obiadu zapraszasz rodzinę i znajomych? Weź pod uwagę, że wśród gości mogą być osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Kilka porcji pulpetów wegetariańskich z soczewicy dobrze jest mieć w zapasie! Nie martw się, na pewno się nie zmarnują. Jeśli kilka sztuk klopsików z soczewicy zostanie, śmiało możesz je odgrzać, chociażby w przygotowanym wcześniej sosie. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pulpety z soczewicy przy najbliższej okazji.

Czy wiesz, że? Opracowany przez nas przepis na pulpety z czerwonej soczewicy nie wyklucza użycia innych odmian popularnego strączka. Niech na talerzach zrobi się kolorowo! W kuchni wykorzystaj brązową odmianę soczewicy. Nadawać będzie się także czarna albo zielona. Wypłucz ją i ugotuj do miękkości, a po przestudzeniu połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj, a następnie uformuj niewielkie kulki z soczewicy.

Dla urozmaicenia: Podczas pieczenia pulpecików z soczewicy, przygotuj do nich sos pomidorowy. Możesz je także umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać serem bez laktozy i zapiec. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym serwuj z makaronem, ryżem (np. gotowanym na parze) albo zawinięte we wrapy. Masę z soczewicy możesz także zapiec w formie kotletów i podać z ziemniakami i surówką z kapusty.