
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
400 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
Krok 2
Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
Krok 4
Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
Krok 5
W międzyczasie połącz pomidory z puszki z fiksem Knorr do spaghetti bolognese, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Krok 6
Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.

Dobra rada:
Do pulpetów możesz dodać łyżkę kminu rzymskiego, a jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj drobno posiekany strąk papryczki chili.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z soczewicy
Soczewica to składnik niezwykle popularny w daniach bez mięsa. Swoją strukturą przypomina nieco mięso mielone, więc często stosuje się ją jako jego wegetariański zamiennik. Spróbuj tego wszechstronnego strączka w postaci drobnych pulpetów w sosie pomidorowym. Kulki z soczewicy (rekomendujemy szczególnie czerwoną) prezentują się bardzo apetycznie, a z ich uformowaniem poradzi sobie każdy – warto zatem spróbować przygotować te proste pulpeciki z soczewicy.
Dla kogo? Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to danie mile widziane na talerzach przez wszystkich wegetarianów. Stanowią przyjemną odmianę dla popularnych mięsnych wersji. Nie musisz na stałe rezygnować z mięsa, żeby docenić smak klopsików z soczewicy. Powiew świeżości w menu jest zawsze mile widziany. Jeśli chcesz nadać pulpetom z czerwonej soczewicy więcej delikatności, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną. Chcąc uzyskać danie w wersji bezglutenowej, zamień bułkę tartą na płatki jaglane.
Na jaką okazję? W porze obiadu zapraszasz rodzinę i znajomych? Weź pod uwagę, że wśród gości mogą być osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Kilka porcji pulpetów wegetariańskich z soczewicy dobrze jest mieć w zapasie! Nie martw się, na pewno się nie zmarnują. Jeśli kilka sztuk klopsików z soczewicy zostanie, śmiało możesz je odgrzać, chociażby w przygotowanym wcześniej sosie. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pulpety z soczewicy przy najbliższej okazji.
Czy wiesz, że? Opracowany przez nas przepis na pulpety z czerwonej soczewicy nie wyklucza użycia innych odmian popularnego strączka. Niech na talerzach zrobi się kolorowo! W kuchni wykorzystaj brązową odmianę soczewicy. Nadawać będzie się także czarna albo zielona. Wypłucz ją i ugotuj do miękkości, a po przestudzeniu połącz z pozostałymi składnikami i zblenduj, a następnie uformuj niewielkie kulki z soczewicy.
Dla urozmaicenia: Podczas pieczenia pulpecików z soczewicy, przygotuj do nich sos pomidorowy. Możesz je także umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać serem bez laktozy i zapiec. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym serwuj z makaronem, ryżem (np. gotowanym na parze) albo zawinięte we wrapy. Masę z soczewicy możesz także zapiec w formie kotletów i podać z ziemniakami i surówką z kapusty.