Szwajcarski quiche z brokułami i serem
łatwe
1790 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
10 sztuk
3 sztuki
250 mililitrów
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą, wyłóż pergaminem. Gotowe rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka. Ciasto umieść w foremce, przykryj pergaminem . Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.
Krok 2
Pokrój cebulę w pół plastry, pomidory przekrój na pół, zetrzyj ser na tarce. Brokuły pokrój na mniejsze różyczki, sparz w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zahartuj zanurzając je w zimnej wodzie.
Krok 3
Jajka wymieszaj ze śmietaną, Knorr Naturalnie smaczne i połową sera.
Krok 4
Na zapieczonym cieście równomiernie poukładaj różyczki brokułów, cebulę i pomidory, całość zalej śmietaną z jajkami, oprósz z wierzchu pozostałym serem.
Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 35 minut.
Dobra rada:
Quicha smakuje równie dobrze jeśli doda się do niej ser feta.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szwajcarski quiche z brokułami i serem
Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami. Jeśli szukasz sposobu na wegetariański obiad, przygotuj ją w wersji z brokułami i pomidorami. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Przed pieczeniem przykryj je pergaminem albo folią aluminiową i wysyp na wierzch groch albo suchą fasolę. Dzięki temu upiecze się, ale nie wyrośnie – spód quichy powinien być cienki. Po włożeniu ciasta do piekarnika, zacznij przygotowywać farsz. Wymieszaj śmietanę, jajka oraz ser. Różyczki brokułów delikatnie sparz i zahartuj – zmiękną bardziej podczas pieczenia. Wyłóż je na podpieczone ciasto razem z pomidorkami. Zrób to równomiernie. Następnie wlej na nie masę, a wierzch tarty posyp żółtym serem. Wybierz gatunek, który dobrze nadaje się do zapiekania np. ementaler. Tatrę możesz także serwować jako kolację wegetariańską – smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Podawaj z miksem sałat lub jarmużem. Wypróbuj ten przepis i upiecz szwajcarską quichę z brokułami i serem!