Szwajcarski quiche z brokułami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

10 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą, wyłóż pergaminem. Gotowe rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka. Ciasto umieść w foremce, przykryj pergaminem . Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.

Krok 2

Pokrój cebulę w pół plastry, pomidory przekrój na pół, zetrzyj ser na tarce. Brokuły pokrój na mniejsze różyczki, sparz w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zahartuj zanurzając je w zimnej wodzie.

Krok 3

Jajka wymieszaj ze śmietaną, Knorr Naturalnie smaczne i połową sera.

Krok 4

Na zapieczonym cieście równomiernie poukładaj różyczki brokułów, cebulę i pomidory, całość zalej śmietaną z jajkami, oprósz z wierzchu pozostałym serem.

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Quicha smakuje równie dobrze jeśli doda się do niej ser feta.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska, 19.07.2019

    jaka srednica ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska, 18.07.2019

    Przeepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena mal

    Magdalena mal, 26.09.2017

    baaardzo pyszne.ale faktycznie doprawić trzeba po swojemu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kasprzyk

    Monika Kasprzyk, 10.12.2016

    Niestety wuicha wydzla bez smaku.. trzeba dodatkowo dosypac duzo przypraw, poniewaz to co jest w przepisie nie daje wcale smaku.. :( po oza tym szybki i prosty obiad/kolacja :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szwajcarski quiche z brokułami i seremSzwajcarski quiche z brokułami i serem

Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami. Jeśli szukasz sposobu na wegetariański obiad, przygotuj ją w wersji z brokułami i pomidorami. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Przed pieczeniem przykryj je pergaminem albo folią aluminiową i wysyp na wierzch groch albo suchą fasolę. Dzięki temu upiecze się, ale nie wyrośnie – spód quichy powinien być cienki. Po włożeniu ciasta do piekarnika, zacznij przygotowywać farsz. Wymieszaj śmietanę, jajka oraz ser. Różyczki brokułów delikatnie sparz i zahartuj – zmiękną bardziej podczas pieczenia. Wyłóż je na podpieczone ciasto razem z pomidorkami. Zrób to równomiernie. Następnie wlej na nie masę, a wierzch tarty posyp żółtym serem. Wybierz gatunek, który dobrze nadaje się do zapiekania np. ementaler. Tatrę możesz także serwować jako kolację wegetariańską – smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Podawaj z miksem sałat lub jarmużem. Wypróbuj ten przepis i upiecz szwajcarską quichę z brokułami i serem!