Quiche z brokułami i serem - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Szwajcarski quiche z brokułami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

heart
969 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1671 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

10 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą, wyłóż pergaminem. Gotowe rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka. Ciasto umieść w foremce, przykryj pergaminem . Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.

Krok 2

Pokrój cebulę w pół plastry, pomidory przekrój na pół, zetrzyj ser na tarce. Brokuły pokrój na mniejsze różyczki, sparz w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zahartuj zanurzając je w zimnej wodzie.

Krok 3

Jajka wymieszaj ze śmietaną, Knorr Naturalnie smaczne i połową sera.

Krok 4

Na zapieczonym cieście równomiernie poukładaj różyczki brokułów, cebulę i pomidory, całość zalej śmietaną z jajkami, oprósz z wierzchu pozostałym serem.

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Quicha smakuje równie dobrze jeśli doda się do niej ser feta.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 19.07.2019

    jaka srednica ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska , 18.07.2019

    Przeepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena mal

    Magdalena mal , 26.09.2017

    baaardzo pyszne.ale faktycznie doprawić trzeba po swojemu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kasprzyk

    Monika Kasprzyk , 10.12.2016

    Niestety wuicha wydzla bez smaku.. trzeba dodatkowo dosypac duzo przypraw, poniewaz to co jest w przepisie nie daje wcale smaku.. :( po oza tym szybki i prosty obiad/kolacja :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szwajcarski quiche z brokułami i seremSzwajcarski quiche z brokułami i serem

Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami. Jeśli szukasz sposobu na wegetariański obiad, przygotuj ją w wersji z brokułami i pomidorami. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Musi podpiec się samo – bez dodatków, co da ci czas na przygotowanie nadzienia, by quiche z brokułami smakował obłędnie.

Dla kogo?

Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Quiche wegetariański to świetny wybór! Po włożeniu ciasta do piekarnika, zacznij przygotowywać farsz. Wymieszaj śmietanę, jajka oraz ser (w wersji wegetariańskiej). Różyczki brokułów delikatnie sparz i zahartuj – zmiękną bardziej podczas pieczenia. Wyłóż je na podpieczone ciasto razem z pomidorkami. Zrób to równomiernie. Następnie wlej na nie masę, a wierzch tarty posyp wegetariańskim żółtym serem. Do quiche – przepisu z brokułami wybierz gatunek, który dobrze nadaje się do zapiekania np. ementaler.

Na jaką okazję?

Tatrę możesz serwować jako kolację wegetariańską – smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją na imprezę. Jeśli po wieczornym poczęstunku zostanie kawałek quiche z brokułami i serem, zapakuj, dzięki czemu będziesz mieć gotowy lunch do pracy na następny dzień.

Czy wiesz, że?

Przed pieczeniem samego ciasta należy przykry je pergaminem albo folią aluminiową, a na wierzchu umieścić groch albo suchą fasolę. Dzięki temu upiecze się, ale nie wyrośnie – spód quiche z brokułami powinien być cienki.

Dla urozmaicenia:

Podawaj z miksem sałat lub jarmużem. Wypróbuj ten przepis i upiecz szwajcarską quichę z brokułami i serem!