Szwajcarski quiche z brokułami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szwajcarski quiche z brokułami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

865 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

10 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą, wyłóż pergaminem. Gotowe rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąka. Ciasto umieść w foremce, przykryj pergaminem . Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200*C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.

Krok 2

Pokrój cebulę w pół plastry, pomidory przekrój na pół, zetrzyj ser na tarce. Brokuły pokrój na mniejsze różyczki, sparz w gotującej się wodzie przez 1-2 minuty, a następnie zahartuj zanurzając je w zimnej wodzie.

Krok 3

Jajka wymieszaj ze śmietaną, Knorr Naturalnie smaczne i połową sera.

Krok 4

Na zapieczonym cieście równomiernie poukładaj różyczki brokułów, cebulę i pomidory, całość zalej śmietaną z jajkami, oprósz z wierzchu pozostałym serem.

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 35 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Quicha smakuje równie dobrze jeśli doda się do niej ser feta.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 19.07.2019

    jaka srednica ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska , 18.07.2019

    Przeepyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena mal

    Magdalena mal , 26.09.2017

    baaardzo pyszne.ale faktycznie doprawić trzeba po swojemu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kasprzyk

    Monika Kasprzyk , 10.12.2016

    Niestety wuicha wydzla bez smaku.. trzeba dodatkowo dosypac duzo przypraw, poniewaz to co jest w przepisie nie daje wcale smaku.. :( po oza tym szybki i prosty obiad/kolacja :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szwajcarski quiche z brokułami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szwajcarski quiche z brokułami i seremSzwajcarski quiche z brokułami i serem

Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami. Jeśli szukasz sposobu na wegetariański obiad, przygotuj ją w wersji z brokułami i pomidorami. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Przed pieczeniem przykryj je pergaminem albo folią aluminiową i wysyp na wierzch groch albo suchą fasolę. Dzięki temu upiecze się, ale nie wyrośnie – spód quichy powinien być cienki. Po włożeniu ciasta do piekarnika, zacznij przygotowywać farsz. Wymieszaj śmietanę, jajka oraz ser. Różyczki brokułów delikatnie sparz i zahartuj – zmiękną bardziej podczas pieczenia. Wyłóż je na podpieczone ciasto razem z pomidorkami. Zrób to równomiernie. Następnie wlej na nie masę, a wierzch tarty posyp żółtym serem. Wybierz gatunek, który dobrze nadaje się do zapiekania np. ementaler. Tatrę możesz także serwować jako kolację wegetariańską – smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Podawaj z miksem sałat lub jarmużem. Wypróbuj ten przepis i upiecz szwajcarską quichę z brokułami i serem!