Strudel z serem i brokułami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Strudel z serem i brokułami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

794 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

4 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj mieszkankę Knorr Naturalnie smaczne, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty- sos powinien być bardzo gęsty. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.

Krok 3

Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 5

Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać ostrzejszy smak, zastąp ementaler serem z niebieską pleśnią. Resztki brokułów możesz wykorzystać gotując kremową zupę.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strudel z serem i brokułami - VIDEOStrudel z serem i brokułami - VIDEO

Przepyszne połączenie brokułów i sera w chrupiącym cieście to idealne danie na każda porę. Strudel najczęściej kojarzy się z zawijanym ciastem, podawanym na słodko z jabłkami i cynamonem. Doskonale smakuje jednak również w wersji wytrawnej, z warzywami. Na farsz do takiego strudla świetnie nadają się brokuły, które połączone z wyrazistym serem, będą stanowiły smaczne i szybkie danie wegetariańskie. Na początek pokrój warzywa na różyczki i ugotuj razem z dodatkami. Gęsty sos, który otrzymasz, odstaw do ostygnięcia. Dodaj ser ementaler, a do przygotowania strudla użyj ciasta filo. To delikatne, warstwowe ciasto, strukturą przypominające francuskie, jednak bardziej elastyczne. Skorzystaj z gotowych płatów i posmaruj je oliwą, która podkreśli smak farszu. Ciasto posmarowane nadzieniem zawijaj ciasno, by kawałki po upieczeniu były zwarte. Uważaj, by podczas zawijania ich nie rozerwać. Strudel z brokułami to ciekawy sposób na wegetariański obiad lub zimną przekąskę. Podaj z zielonym koktajlem. Wypróbuj koniecznie!