Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
4 łyżeczki
100 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie.
Krok 2
Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj mieszkankę Knorr Naturalnie smaczne, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty- sos powinien być bardzo gęsty. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.
Krok 3
Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Krok 5
Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

Dobra rada:
Aby uzyskać ostrzejszy smak, zastąp ementaler serem z niebieską pleśnią. Resztki brokułów możesz wykorzystać gotując kremową zupę.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Strudel z serem i brokułami - VIDEO
Przepyszne połączenie brokułów i sera w chrupiącym cieście to idealne danie na każda porę. Strudel najczęściej kojarzy się z zawijanym ciastem, podawanym na słodko z jabłkami i cynamonem. Doskonale smakuje jednak również w wersji wytrawnej, z warzywami. Na farsz do takiego strudla świetnie nadają się brokuły, które połączone z wyrazistym serem, będą stanowiły smaczne i szybkie danie wegetariańskie. Na początek pokrój warzywa na różyczki i ugotuj razem z dodatkami. Gęsty sos, który otrzymasz, odstaw do ostygnięcia. Dodaj ser ementaler, a do przygotowania strudla użyj ciasta filo. To delikatne, warstwowe ciasto, strukturą przypominające francuskie, jednak bardziej elastyczne. Skorzystaj z gotowych płatów i posmaruj je oliwą, która podkreśli smak farszu. Ciasto posmarowane nadzieniem zawijaj ciasno, by kawałki po upieczeniu były zwarte. Uważaj, by podczas zawijania ich nie rozerwać. Strudel z brokułami to ciekawy sposób na wegetariański obiad lub zimną przekąskę. Podaj z zielonym koktajlem. Wypróbuj koniecznie!