Strudel z serem i brokułami video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Strudel z serem i brokułami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

308 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

471 osób wydrukowało

Pobierz pdf

719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

4 łyżeczki

100 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł pokrój w drobne różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj , zeszklij je w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Do garnka dodaj śmietanę, gotuj pod przykryciem około 3 minut, aż brokuły zrobią się miękkie. Dodaj mieszkankę Knorr Naturalnie smaczne, całość dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kolejne 2 minuty- sos powinien być bardzo gęsty. Garnek z brokułami odstaw na bok do przestygnięcia.

Krok 3

Do brokułów dodaj jedno jajko i ser, całość dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Na desce wyłóż trzy płaty ciasta do strudla, przesmaruj każdy płat z wierzchu oliwą, ułóż jeden na drugim. W środek wyłóż farsz z brokułów i sera. Brzegi ciasta zawiń do środka, następnie całość zroluj sztywno, starając się aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 5

Gotowego strudla nakłuj wykałaczką, umieść na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku, około z 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać ostrzejszy smak, zastąp ementaler serem z niebieską pleśnią. Resztki brokułów możesz wykorzystać gotując kremową zupę.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Strudel z serem i brokułami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kuskusem
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strudel z serem i brokułami - VIDEOStrudel z serem i brokułami - VIDEO

Przepyszne połączenie brokułów i sera w chrupiącym cieście to idealne danie na każda porę. Strudel najczęściej kojarzy się z zawijanym ciastem, podawanym na słodko z jabłkami i cynamonem. Doskonale smakuje jednak również w wersji wytrawnej, z warzywami. Na farsz do takiego strudla świetnie nadają się brokuły, które połączone z wyrazistym serem, będą stanowiły smaczne i szybkie danie wegetariańskie. Na początek pokrój warzywa na różyczki i ugotuj razem z dodatkami. Gęsty sos, który otrzymasz, odstaw do ostygnięcia. Dodaj ser ementaler, a do przygotowania strudla użyj ciasta filo. To delikatne, warstwowe ciasto, strukturą przypominające francuskie, jednak bardziej elastyczne. Skorzystaj z gotowych płatów i posmaruj je oliwą, która podkreśli smak farszu. Ciasto posmarowane nadzieniem zawijaj ciasno, by kawałki po upieczeniu były zwarte. Uważaj, by podczas zawijania ich nie rozerwać. Strudel z brokułami to ciekawy sposób na wegetariański obiad lub zimną przekąskę. Podaj z zielonym koktajlem. Wypróbuj koniecznie!