Dania i potrawy z ementalerem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem ementaler

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
ratingratingratingratingrating

866

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem bolognese smakują wyśmieni...
Zapiekane rurki po szwajcarsku
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Z czym kojarzy wam się Szwajcaria? Zapewne z serami! Tego składnika nie może zabraknąć również w...
Szwajcarski quiche z brokułami i serem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Quicha (quiche, kisz) to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem śmietanowo-jajecznym oraz dodatkami...
Zupa cebulowa francuska
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smako...
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Smaczna sałatka z marynowanych pieczarek często pojawia się na świątecznym wielkanocnym stole lub...
Strudel z serem i brokułami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Przepyszne połączenie brokułów i sera w chrupiącym cieście to idealne danie na każda porę. Strude...
Pierś kurczaka z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To danie łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu serowego, a cał...
Sos serowy do nachos na zimno
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – ni...
Kurczak w serze
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak w serze to połączenie delikatnego drobiowego mięsa z bardzo wyrazistym sosem serowym. To...
Sałatka ze szpeclami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tortilla z brokułami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Cordon bleu z brokułami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Piperda z warzyw
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmentalerEmentaler

Alpejskie krajobrazy zachwycają amatorów górskich wędrówek. Ośnieżone szczyty, zielone doliny i imponujące wodospady – w Szwajcarii zdecydowanie jest na co popatrzeć. Zwolennicy turystyki kulinarnej też nie mają powodów do narzekania, ponieważ szwajcarskie czekolady i sery są znane na całym świecie. Na szczególne wyróżnienie zasługuje ementaler. Mimo że dziurawy, w swoim twardym miąższu kryje znakomity smak, łączący słodkie i orzechowe akcenty.

Dla kogo?

Miłośnikom różnego rodzaju serów ementalera prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać. Ze względu na dość łagodny smak ementaler staje się odpowiednią propozycją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają poznawać bogactwo serowego świata. Zawsze warto wygospodarować dla niego miejsce na desce serów w czasie przyjęcia. Zapewne przy stole pojawiają się goście o zróżnicowanych gustach, a nie każdy musi być fanem wyrazistych, ostrych serów z przerostem zielonej lub niebieskiej pleśni.

Na jaką okazję?

Dzięki ementalerowi z łatwością odmienicie repertuar swoich przekąsek. Sałatka z kawałkami żółtego sera, sałatą, czerwoną cykorią, gruszkami, winogronami i grejpfrutami okaże się zaskakującą alternatywą dla dotychczasowych lunchów. Ementaler zaliczany jest do serów twardych, więc sprawdza się idealnie jako podstawa koreczków – obowiązkowych w czasie każdej domówki. Świetnie smakuje również na gorąco, chociażby we francuskiej zupie cebulowej. Z ementalerem domowe obiady zrobią się bardziej wyszukane!

Czy wiesz, że?

Walory smakowe i uniwersalność zastosowania wcale nie były głównymi powodami, przez które zapoczątkowano produkcję sera. Zabieg ten miał w pierwszej kolejności przedłużać czas, w którym mleko było zdatne do spożycia. Potrzeba matką wynalazku!

Dla urozmaicenia:

Chcąc zbliżyć się do kuchni szwajcarskiej i ementalera, nie można nie spróbować cordon bleu, czyli dania znanego jako kotlet szwajcarski. To zawijany, panierowany kawałek cielęciny, w którego wnętrzu znajduje się kawałek sera oraz szynki. Do nadzienia można wykorzystać też grzyby lub brokuły.