Dania i potrawy z ementalerem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem ementaler

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmentalerEmentaler

Alpejskie krajobrazy zachwycają amatorów górskich wędrówek. Ośnieżone szczyty, zielone doliny i imponujące wodospady – w Szwajcarii zdecydowanie jest na co popatrzeć. Zwolennicy turystyki kulinarnej też nie mają powodów do narzekania, ponieważ szwajcarskie czekolady i sery są znane na całym świecie. Na szczególne wyróżnienie zasługuje ementaler. Mimo że dziurawy, w swoim twardym miąższu kryje znakomity smak, łączący słodkie i orzechowe akcenty.

Dla kogo?

Miłośnikom różnego rodzaju serów ementalera prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać. Ze względu na dość łagodny smak ementaler staje się odpowiednią propozycją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają poznawać bogactwo serowego świata. Zawsze warto wygospodarować dla niego miejsce na desce serów w czasie przyjęcia. Zapewne przy stole pojawiają się goście o zróżnicowanych gustach, a nie każdy musi być fanem wyrazistych, ostrych serów z przerostem zielonej lub niebieskiej pleśni.

Na jaką okazję?

Dzięki ementalerowi z łatwością odmienicie repertuar swoich przekąsek. Sałatka z kawałkami żółtego sera, sałatą, czerwoną cykorią, gruszkami, winogronami i grejpfrutami okaże się zaskakującą alternatywą dla dotychczasowych lunchów. Ementaler zaliczany jest do serów twardych, więc sprawdza się idealnie jako podstawa koreczków – obowiązkowych w czasie każdej domówki. Świetnie smakuje również na gorąco, chociażby we francuskiej zupie cebulowej. Z ementalerem domowe obiady zrobią się bardziej wyszukane!

Czy wiesz, że?

Walory smakowe i uniwersalność zastosowania wcale nie były głównymi powodami, przez które zapoczątkowano produkcję sera. Zabieg ten miał w pierwszej kolejności przedłużać czas, w którym mleko było zdatne do spożycia. Potrzeba matką wynalazku!

Dla urozmaicenia:

Chcąc zbliżyć się do kuchni szwajcarskiej i ementalera, nie można nie spróbować cordon bleu, czyli dania znanego jako kotlet szwajcarski. To zawijany, panierowany kawałek cielęciny, w którego wnętrzu znajduje się kawałek sera oraz szynki. Do nadzienia można wykorzystać też grzyby lub brokuły.