Dania i potrawy z ementalerem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem ementaler

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EmentalerEmentaler

Alpejskie krajobrazy zachwycają amatorów górskich wędrówek. Ośnieżone szczyty, zielone doliny i imponujące wodospady – w Szwajcarii zdecydowanie jest na co popatrzeć. Zwolennicy turystyki kulinarnej też nie mają powodów do narzekania, ponieważ szwajcarskie czekolady i sery są znane na całym świecie. Na szczególne wyróżnienie zasługuje ementaler. Mimo że dziurawy, w swoim twardym miąższu kryje znakomity smak, łączący słodkie i orzechowe akcenty.

Dla kogo?

Miłośnikom różnego rodzaju serów ementalera prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać. Ze względu na dość łagodny smak ementaler staje się odpowiednią propozycją dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają poznawać bogactwo serowego świata. Zawsze warto wygospodarować dla niego miejsce na desce serów w czasie przyjęcia. Zapewne przy stole pojawiają się goście o zróżnicowanych gustach, a nie każdy musi być fanem wyrazistych, ostrych serów z przerostem zielonej lub niebieskiej pleśni.

Na jaką okazję?

Dzięki ementalerowi z łatwością odmienicie repertuar swoich przekąsek. Sałatka z kawałkami żółtego sera, sałatą, czerwoną cykorią, gruszkami, winogronami i grejpfrutami okaże się zaskakującą alternatywą dla dotychczasowych lunchów. Ementaler zaliczany jest do serów twardych, więc sprawdza się idealnie jako podstawa koreczków – obowiązkowych w czasie każdej domówki. Świetnie smakuje również na gorąco, chociażby we francuskiej zupie cebulowej. Z ementalerem domowe obiady zrobią się bardziej wyszukane!

Czy wiesz, że?

Walory smakowe i uniwersalność zastosowania wcale nie były głównymi powodami, przez które zapoczątkowano produkcję sera. Zabieg ten miał w pierwszej kolejności przedłużać czas, w którym mleko było zdatne do spożycia. Potrzeba matką wynalazku!

Dla urozmaicenia:

Chcąc zbliżyć się do kuchni szwajcarskiej i ementalera, nie można nie spróbować cordon bleu, czyli dania znanego jako kotlet szwajcarski. To zawijany, panierowany kawałek cielęciny, w którego wnętrzu znajduje się kawałek sera oraz szynki. Do nadzienia można wykorzystać też grzyby lub brokuły.