Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym
łatwe
249 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
0.5 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, oczyść i obetnij końcówki. Skrop oliwa i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 2
Wyciśnij do małego rondelka sok z cytryny i dodaj dwie łyżki wody. Z koperku oberwij gałązki. Zimne masło pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj sok z cytryny, potem dodaj masło i całość lekko podgrzej ciągle mieszając aż sos zrobi się gładki i gęsty.

Krok 3
Zdejmij z ognia, dodaj sos sałatkowy Knorr.

Krok 4
Szparagi gotuj na parze przez ok 10 minut. Podawaj z masłem cytrynowo czosnkowym i koperkiem.


Dobra rada:
Szparagi możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejInne przepisy
Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym
Szparagi kojarzą się z daniem luksusowym, serwowanym podczas wyjątkowych okazji. Zmieńcie ten trend, wprowadzając to pyszne warzywo do swojej codziennej diety. Jedną z ciekawszych propozycji jest ugotowanie szparagów na parze z aromatycznym masłem czosnkowo-cytrynowym. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom szybkiej i nowoczesnej kuchni. Mają jeszcze jedną szczególną cechę – szybko znikają ze stołu. Pamiętajcie więc, aby przygotować więcej szparagów – rodzina i goście z pewnością poproszą o dokładkę. Smacznego!
Dla kogo?
Szparagi na parze to propozycja dla każdego, nie tylko dla wegetarian. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich nowymi umiejętnościami kulinarnymi, sięgnijcie po nasz przepis. Sukces jest pewny!
Na jaką okazję?
Szparagi gotowane na parze to doskonała propozycja na urozmaicenie domowych obiadów, a także pomysł na uroczystą kolację dla dwojga.
Czy wiesz, że?
Szparagi stosowane są szeroko w kuchniach całego świata. Popularność zawdzięczają przede wszystkim delikatnemu smakowi, który doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i innymi warzywami. Ze szparagów przygotowywana jest także aromatyczna zupa.
Dla urozmaicenia:
Ze szparagami świetnie komponuje się starty parmezan, którym posypcie warzywa przed podaniem.