Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

0.5 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, oczyść i obetnij końcówki. Skrop oliwa i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 1

Krok 2

Wyciśnij do małego rondelka sok z cytryny i dodaj dwie łyżki wody. Z koperku oberwij gałązki. Zimne masło pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj sok z cytryny, potem dodaj masło i całość lekko podgrzej ciągle mieszając aż sos zrobi się gładki i gęsty.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z ognia, dodaj sos sałatkowy Knorr.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 3

Krok 4

Szparagi gotuj na parze przez ok 10 minut. Podawaj z masłem cytrynowo czosnkowym i koperkiem.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szparagi możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowymSzparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym

Szparagi kojarzą się z daniem luksusowym, serwowanym podczas wyjątkowych okazji. Zmieńcie ten trend, wprowadzając to pyszne warzywo do swojej codziennej diety. Jedną z ciekawszych propozycji jest ugotowanie szparagów na parze z aromatycznym masłem czosnkowo-cytrynowym. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom szybkiej i nowoczesnej kuchni. Mają jeszcze jedną szczególną cechę – szybko znikają ze stołu. Pamiętajcie więc, aby przygotować więcej szparagów – rodzina i goście z pewnością poproszą o dokładkę. Smacznego!

Dla kogo?

Szparagi na parze to propozycja dla każdego, nie tylko dla wegetarian. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich nowymi umiejętnościami kulinarnymi, sięgnijcie po nasz przepis. Sukces jest pewny!

Na jaką okazję?

Szparagi gotowane na parze to doskonała propozycja na urozmaicenie domowych obiadów, a także pomysł na uroczystą kolację dla dwojga.

Czy wiesz, że?

Szparagi stosowane są szeroko w kuchniach całego świata. Popularność zawdzięczają przede wszystkim delikatnemu smakowi, który doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i innymi warzywami. Ze szparagów przygotowywana jest także aromatyczna zupa.

Dla urozmaicenia:

Ze szparagami świetnie komponuje się starty parmezan, którym posypcie warzywa przed podaniem.