Szparagi na parze – przepis na gotowane, zielone | Przepisy.pl pixel

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

0.5 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, oczyść i obetnij końcówki. Skrop oliwa i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 1

Krok 2

Wyciśnij do małego rondelka sok z cytryny i dodaj dwie łyżki wody. Z koperku oberwij gałązki. Zimne masło pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj sok z cytryny, potem dodaj masło i całość lekko podgrzej ciągle mieszając aż sos zrobi się gładki i gęsty.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z ognia, dodaj sos sałatkowy Knorr.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 3

Krok 4

Szparagi gotuj na parze przez ok 10 minut. Podawaj z masłem cytrynowo czosnkowym i koperkiem.

Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szparagi możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.

1

Opinie o przepisie

  • Janeczka

    Janeczka , 20.05.2022

    Szparagi jem często, a wersję z tego przepisu mogę jeść codziennie :) Szparagi przygotowane na parze nie tracą smaku, idealnie smakują z masłem czosnkowo-cytrynowym. Dodaję jeszcze parmezan.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowymSzparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym

Szparagi kojarzą się z daniem luksusowym, serwowanym podczas wyjątkowych okazji. Zmieńcie ten trend, wprowadzając to pyszne warzywo do swojej codziennej diety. Jedną z ciekawszych propozycji jest ugotowanie szparagów na parze z aromatycznym masłem czosnkowo-cytrynowym. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom szybkiej i nowoczesnej kuchni. Mają jeszcze jedną szczególną cechę – szybko znikają ze stołu. Pamiętajcie więc, aby przygotować więcej szparagów – rodzina i goście z pewnością poproszą o dokładkę. Smacznego!

Dla kogo?

Szparagi na parze to propozycja dla każdego, nie tylko dla wegetarian. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich nowymi umiejętnościami kulinarnymi, sięgnijcie po nasz przepis. Sukces jest pewny!

Na jaką okazję?

Szparagi gotowane na parze to doskonała propozycja na urozmaicenie domowych obiadów, a także pomysł na uroczystą kolację dla dwojga.

Czy wiesz, że?

Szparagi stosowane są szeroko w kuchniach całego świata. Popularność zawdzięczają przede wszystkim delikatnemu smakowi, który doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i innymi warzywami. Ze szparagów przygotowywana jest także aromatyczna zupa.

Dla urozmaicenia:

Ze szparagami świetnie komponuje się starty parmezan, którym posypcie warzywa przed podaniem.