
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
80 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania brokuł. Podziel je na różyczki zachowując dłuższą część łodygi.

Krok 2
Migdały uspraż na patelni, aby były bardziej chrupiące. Natkę lekko posiekaj. Gotowe migdały rozkrusz.

Krok 3
Brokuły ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok. 10-15 minut.

Krok 4
W tym czasie sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, migdałami i pietruszką. Ugotowane brokuły przełóż do miseczki i polej sosem z orzechami.


Dobra rada:
Do sosu możesz również dodać rozgnieciony czosnek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z pary z migdałami
Dania wegetariańskie nie muszą kojarzyć się z niewyraźnym smakiem. Wystarczy umiejętne połączenie składników warzywnych, ich odpowiednie przyrządzenie, a także kompozycja niepowtarzalnych przypraw. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny, roślinny obiad lub przekąskę w wegetariańskim stylu – wypróbujcie nasz przepis na brokuły z pary z migdałami. To doskonałe danie dla każdego, a także pyszny dodatek do potraw mięsnych, jeśli nie jesteście zwolennikami kuchni opartej jedynie o roślinne składniki.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi oryginalne dania i dodatki.
Na jaką okazję?
Brokuły na parze z migdałami są daniem, które polecamy zarówno na obiad, przekąskę, przystawkę, jak i warzywną kolację.
Czy wiesz, że?
Brokuł jest odmianą kapusty. Wbrew obiegowym opiniom to brokuł jest przodkiem znanego w Polsce kalafiora, a nie odwrotnie. Znany był już w starożytnych Grecji i Rzymie, jako cyma. Warzywo znajdziecie jedynie w uprawach, nigdzie nie występuje w środowisku naturalnym.
Dla urozmaicenia:
Rozgnieciony czosnek, dodany do sosu, podkreśli i zaostrzy smak potrawy.


































