Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
80 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania brokuł. Podziel je na różyczki zachowując dłuższą część łodygi.
Krok 2
Migdały uspraż na patelni, aby były bardziej chrupiące. Natkę lekko posiekaj. Gotowe migdały rozkrusz.
Krok 3
Brokuły ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok. 10-15 minut.
Krok 4
W tym czasie sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, migdałami i pietruszką. Ugotowane brokuły przełóż do miseczki i polej sosem z orzechami.
Dobra rada:
Do sosu możesz również dodać rozgnieciony czosnek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z pary z migdałami
Dania wegetariańskie nie muszą kojarzyć się z niewyraźnym smakiem. Wystarczy umiejętne połączenie składników warzywnych, ich odpowiednie przyrządzenie, a także kompozycja niepowtarzalnych przypraw. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny, roślinny obiad lub przekąskę w wegetariańskim stylu – wypróbujcie nasz przepis na brokuły z pary z migdałami. To doskonałe danie dla każdego, a także pyszny dodatek do potraw mięsnych, jeśli nie jesteście zwolennikami kuchni opartej jedynie o roślinne składniki.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi oryginalne dania i dodatki.
Na jaką okazję?
Brokuły na parze z migdałami są daniem, które polecamy zarówno na obiad, przekąskę, przystawkę, jak i warzywną kolację.
Czy wiesz, że?
Brokuł jest odmianą kapusty. Wbrew obiegowym opiniom to brokuł jest przodkiem znanego w Polsce kalafiora, a nie odwrotnie. Znany był już w starożytnych Grecji i Rzymie, jako cyma. Warzywo znajdziecie jedynie w uprawach, nigdzie nie występuje w środowisku naturalnym.
Dla urozmaicenia:
Rozgnieciony czosnek, dodany do sosu, podkreśli i zaostrzy smak potrawy.