Brokuły na parze - gotowane: przepis z sosem | Przepisy.pl pixel

Brokuły z pary z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

80 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania brokuł. Podziel je na różyczki zachowując dłuższą część łodygi.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 1

Krok 2

Migdały uspraż na patelni, aby były bardziej chrupiące. Natkę lekko posiekaj. Gotowe migdały rozkrusz.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 2

Krok 3

Brokuły ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok. 10-15 minut.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, migdałami i pietruszką. Ugotowane brokuły przełóż do miseczki i polej sosem z orzechami.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz również dodać rozgnieciony czosnek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z pary z migdałamiBrokuły z pary z migdałami

Dania wegetariańskie nie muszą kojarzyć się z niewyraźnym smakiem. Wystarczy umiejętne połączenie składników warzywnych, ich odpowiednie przyrządzenie, a także kompozycja niepowtarzalnych przypraw. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny, roślinny obiad lub przekąskę w wegetariańskim stylu – wypróbujcie nasz przepis na brokuły z pary z migdałami. To doskonałe danie dla każdego, a także pyszny dodatek do potraw mięsnych, jeśli nie jesteście zwolennikami kuchni opartej jedynie o roślinne składniki.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi oryginalne dania i dodatki.

Na jaką okazję?

Brokuły na parze z migdałami są daniem, które polecamy zarówno na obiad, przekąskę, przystawkę, jak i warzywną kolację.

Czy wiesz, że?

Brokuł jest odmianą kapusty. Wbrew obiegowym opiniom to brokuł jest przodkiem znanego w Polsce kalafiora, a nie odwrotnie. Znany był już w starożytnych Grecji i Rzymie, jako cyma. Warzywo znajdziecie jedynie w uprawach, nigdzie nie występuje w środowisku naturalnym.

Dla urozmaicenia:

Rozgnieciony czosnek, dodany do sosu, podkreśli i zaostrzy smak potrawy.