Kapary – czy to owoc, czy warzywo? Jak wyglądają i jak smakują?

Kapary to niewielkie kulki o charakterystycznym, cierpkim smaku. Pochodzą z basenu morza Śródziemnomorskiego i są coraz bardziej popularne na całym świecie. Próbowaliście kiedyś? Jeżeli nie, to zostańcie z nami, a poznacie smak, zapach oraz wygląd kaparów. Nie zabraknie również przepisów z kaparami. Zapraszamy!

Kapary co to za przysmak?

Kapary to krzewy z rodziny kaparowatych, które są w całości jadalne. W kuchni jednak najczęściej wykorzystuje się ich jedną, niewielką część, czyli pąki kwiatu. Najczęściej możemy spotkać je w sklepach w wersji marynowanej lub konserwowanej. Idealnie sprawdzają się jako kuchenna przyprawa, która nadaje intensywnego aromatu.

Co to są kapary? Do Polski dotarły już w średniowieczu! Pochodzą z basenu morza Śródziemnomorskiego. Aktualnie dostępne są na całym świecie aż w 250 gatunkach! Co niezwykle ciekawe, w przeszłości kapary traktowane były jako afrodyzjak i ich zdobycie nie należało do najłatwiejszych zadań. Obecnie możemy podziwiać ich smak i doceniać pozytywny wpływ na nasz organizm.

Kapary – jak je rozpoznać?

Być może zastanawiacie się, co to są kapary, jak wyglądają, dlatego przychodzimy z odpowiedziami na Wasze pytania! Te niewielkie pączki kwiatów krzewu kaparowego mają bardzo ciekawy wygląd. Niektórzy twierdzą, że przypominają małą brukselkę. Inni zauważają podobieństwo kaparów do oliwek. Rzeczywiście, coś w tym jest! Kapary są nie tylko małe, ale i zielone. W sklepach zazwyczaj odnajdziecie je w małych, szklanych słoikach. Nie martwcie się, wielkość kaparów nie ma nic wspólnego z ich aromatem! Ten dodatek potrafi sporo zmienić w naszych potrawach.

Kapary smak i zapach

Wiecie już, jak wyglądają kapary. Czas na najważniejsze, czyli poznanie ich właściwości w kuchni. Kapary jaki smak mają? Możemy opisać ten składnik w dwóch słowach: ostry oraz intensywny. Kapary jedzone bez dodatków mogą więc nie przypaść do gustu osobom, które preferują łagodne potrawy. Warto komponować je z sosami, mięsem oraz owocami morza. Jak smakują kapary? Możemy porównać je do oliwek z dodatkiem chrzanu lub musztardy. Warto jednak pamiętać, że intensywność tego produktu zależy od gatunku kaparów, których mamy aż 250. Niektóre rodzaje są delikatniejsze, a inne mocno intensywne, nadając potrawie wyraziste wykończenie!

Jak przechowywać kapary?

Kapary, które są dostępne w sklepach, zazwyczaj sprzedawane są w szklanych słoiczkach. Po otwarciu nie musicie ich od razu zużyć, ale przechowujcie je nadal w słoiczku. Zalewa, w której pływają, nadaje intensywności smaku oraz sprawia, że pozostają świeże. Dopilnujcie tego, by kapary były w niej zanurzone. Gdzie przechowywać kapary? Po otwarciu słoika koniecznie trzymajcie je w lodówce, aby zachowały świeżość.

Kapary – nasze przepisy

Nie musicie już dłużej zadawać sobie pytania: kapary co to jest. Znacie już na nie odpowiedź. Poznajcie nasze przepisy na wykorzystanie kaparów.

Szukacie pomysłu na szybką przekąskę w ciągu dnia? Zaledwie 15 minut i na Waszym stole pojawią się grzanki z kaparami. Pycha!

Co powiecie na spaghetti z tuńczykiem i kaparami? Spróbujcie tej potrawy, a z pewnością zostanie w Waszym menu na dłużej!

Teraz coś dla fanów mięs. Jesteście z nami? Rostbef z czarnym pieprzem i kaparami z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jeżeli jednak wolicie mięso z indyka, to spróbujcie klopsików z papryką i kaparami. Smacznego!