Grzanki z kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki z kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

null

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bagietkę na 6 kromek, ułóż na blasze. Kromki polej odrobiną oliwy. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Grzanki z kaparami - Krok 1

Krok 2

Namocz rodzynki w ciepłej wodzie, do momentu, aż zmiękną. Następnie odsącz i posiekaj.

Grzanki z kaparami - Krok 2

Krok 3

Przelej kapary wodą. Upraż orzechy na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru.

Grzanki z kaparami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj składniki i nałóż po łyżeczce na każdą grzankę.

Grzanki z kaparami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki z kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki z kaparamiGrzanki z kaparami

Pokrój bagietkę na 6 kromek, ułóż na blasze. Kromki polej odrobiną oliwy. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.