
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 łyżka
230 gramów
400 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
400 mililitrów
200 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przypraw solą pieprzem, mieszanką kebab gyros i szczyptą ostrej papryki, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i mąkę wyrób, uformuj nieduże klopsy
Krok 2
Paprykę pokrój w paski, cebule w piórka, pomidory w kostkę, posiekaj drugi ząbek czosnku. W szerokim garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę, czosnek i paprykę dołóż mięsne kulki, gdy się przyrumienią, dorzuć kawałki pomidorów, przypraw ostrą papryką i przyprawa do kebabu, wlej przecier i pół szklanki wody, gotuj 30 min. Przed podaniem posyp posiekaną papryką.
Krok 3
W tym czasie ugotuj ryż. Jogurt przypraw ostrą papryką, podaj jako dodatek do sosu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej