Kofty w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofty w sosie pomidorowym

Autor: Ania Koloczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 łyżka

230 gramów

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

400 mililitrów

200 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przypraw solą pieprzem, mieszanką kebab gyros i szczyptą ostrej papryki, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i mąkę wyrób, uformuj nieduże klopsy

Krok 2

Paprykę pokrój w paski, cebule w piórka, pomidory w kostkę, posiekaj drugi ząbek czosnku. W szerokim garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę, czosnek i paprykę dołóż mięsne kulki, gdy się przyrumienią, dorzuć kawałki pomidorów, przypraw ostrą papryką i przyprawa do kebabu, wlej przecier i pół szklanki wody, gotuj 30 min. Przed podaniem posyp posiekaną papryką.

Krok 3

W tym czasie ugotuj ryż. Jogurt przypraw ostrą papryką, podaj jako dodatek do sosu.

Ania Koloczek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej