
Składniki
1 kilogram
200 gramów
1 szczypta
300 gramów
1 szczypta
5 sztuk
100 gramów
300 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, podgotowujemy na półmiękko - około 10 min.
Krok 2
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę obraną i pokrojoną w kostkę.
Krok 3
Po lekkim podsmażeniu cebuli dodajemy pokrojone: boczek, kiełbasę, pieczarki.
Krok 4
Całość smażymy, następnie dodajemy ziemniaki, całość ostrożnie mieszamy (żeby ziemniaki się nie rozleciały) i smażymy na złoty kolor.
Krok 5
Wbijamy jajka i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z surówkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej