Jeśli chcesz wiedzieć, jak obrać pieczarki i do jakich dań warto je wykorzystać, koniecznie zapoznaj się z naszymi poradami.
Jak najłatwiej obrać pieczarki?
- Wybierz pieczarki: najlepsze będą te o jasnych kapeluszach, jędrne i bez przebarwień.
- Wypłucz grzyby: pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, gdyż nasiąkną wodą.
- Odetnij spody nóżek: to ważne, ponieważ często są zabrudzone. Wykorzystaj w tym celu poręczny nożyk.
- Zdejmij skórkę z kapeluszy: delikatnie podważ ją nożykiem i usuń.
Do faszerowania pieczarek użyj wydrążonych kapeluszy. Odkrój lub wyrwij nóżkę, a za pomocą łyżeczki delikatnie wytnij blaszki. Uważaj, żeby nie przebić kapelusza. Obrane grzyby wspaniale będą prezentowały się też w sałatkach oraz sosach warzywnych. Jeśli jednak wykorzystujesz pieczarki do przyrządzenia nadzienia, wystarczy dobrze je wypłukać.
Wiedza, jak obrać pieczarki, przyda się z pewnością podczas przygotowywania spaghetti bolognese z warzywami i grzybami albo makaronu orkiszowego z rukolą i mozzarellą w pomidorowo-kaparowym sosie. Miłego gotowania!
Komentarze (0)