Kurki, nazywane też liszkami, to popularne grzyby, które pojawiają się już w czerwcu. Jak przyrządzić kurki, by najlepiej zachować ich smak?
Jak przyrządzić kurki?
- Utnij końce nóżek i wytnij ewentualne uszkodzenia.
- Oczyść kurki. Zanieczyszczenia z niewielkiej ilości usuniesz na sucho, za pomocą pędzelka. Pamiętaj, aby kurki później wypłukać przez krótki czas w zimnej wodzie i starannie je osuszyć.
- Większą ilość oczyść w inny sposób. Zacznij od posypania kurek niewielką ilością mąki, a następnie przełóż do miski z zimną wodą i mieszaj około minuty. Nie dłużej, by grzyby nią nie nasiąknęły. Następnie spłucz mąkę bieżącą wodą i pozostaw kurki do wyschnięcia na sitku lub ręczniku.
- Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na patelnię, a młode podsmaż w całości. Tak przygotowane będą smacznym dodatkiem do wielu różnych potraw.
- Zrób gęsty sos kurkowy, wyśmienity do makaronu albo kopytek. Do podsmażonych z cebulą oraz czosnkiem grzybów dodaj bulion lub esencję wymieszaną ze śmietaną, a następnie całość zagotuj i dopraw do smaku.
- Jajecznica z kurkami, makaron w sosie, żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami – to niektóre potrawy, do których doskonale będą pasować kurki. Sprawdzą się także do przyrządzenia farszu do pierogów czy roladek mięsnych.
Jak przyrządzić kurki w bardziej wykwintny sposób? Dobrym sposobem na ich wykorzystanie będzie np. perliczka z kurkami i tymiankiem.
Komentarze (0)