Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

3 sztuki

0.5 łyżki

3 sztuki

5 ziaren

5 ziaren

5 ziaren

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 2

Krok 3

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i kminek). Żurek przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 3

Krok 4

Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • wuc18

    wuc18 , 31.03.2020

    Jałowiec prosto z lasu- to mój sposób na podkręcenie smaku tej i tak pysznej zupy. Świeży zerwany przez nas jałowiec !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 04.02.2018

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 24.06.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Podstawową, popularną wersję można urozmaicać, sięgając np. po różnego rodzaju mięsa. Spróbuj oryginalnej propozycji na tę zupę – z dodatkiem jałowca i orzechów. W tym celu zaopatrz się w mięso z dzika, które opcjonalnie możesz zastąpić wołowiną. Wraz z wędzonym boczkiem oraz świeżymi kurkami podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli masz pod ręką suszone grzyby, również je wykorzystaj – nie tylko wzmocnią zapach żuru, ale również wzbogacą jego smak. Wszystkie te składniki są podstawą dla aromatycznego bulionu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich włoszczyznę – marchew, seler i por. Wywar dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem oraz jałowcem i pokruszonym kminkiem. Bulion zapraw odpowiednio kwaśnym zakwasem i śmietaną. Gotową zupę podawaj na gorąco, serwując do niej chrzan i jajka gotowane na twardo. Świetnie będzie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przygotuj wyjątkowo smaczną zupę.