Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

3 sztuki

0.5 łyżki

3 sztuki

5 ziaren

5 ziaren

5 ziaren

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 2

Krok 3

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i kminek).

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 3

Krok 4

Żurek śląski Knorr przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 4

Krok 5

Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 5

Krok 6

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • wuc18

    wuc18 , 31.03.2020

    Jałowiec prosto z lasu- to mój sposób na podkręcenie smaku tej i tak pysznej zupy. Świeży zerwany przez nas jałowiec !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 04.02.2018

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 24.06.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek staropolski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Podstawową, popularną wersję można urozmaicać, sięgając np. po różnego rodzaju mięsa. Spróbuj oryginalnej propozycji na tę zupę – z dodatkiem jałowca i orzechów. W tym celu zaopatrz się w mięso z dzika, które opcjonalnie możesz zastąpić wołowiną. Wraz z wędzonym boczkiem oraz świeżymi kurkami podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli masz pod ręką suszone grzyby, również je wykorzystaj – nie tylko wzmocnią zapach żuru, ale również wzbogacą jego smak. Wszystkie te składniki są podstawą dla aromatycznego bulionu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich włoszczyznę – marchew, seler i por. Wywar dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem oraz jałowcem i pokruszonym kminkiem. Bulion zapraw odpowiednio kwaśnym zakwasem i śmietaną. Gotową zupę podawaj na gorąco, serwując do niej chrzan i jajka gotowane na twardo. Świetnie będzie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przygotuj wyjątkowo smaczną zupę.