Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
łatwe
434 osoby zapisały

Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
300 gramów
3 sztuki
0.5 łyżki
3 sztuki
5 ziaren
5 ziaren
5 ziaren
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.

Krok 2
Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Krok 3
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i kminek). Żurek przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Krok 4
Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.

Krok 5
Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Żurek Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami
Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Podstawową, popularną wersję można urozmaicać, sięgając np. po różnego rodzaju mięsa. Spróbuj oryginalnej propozycji na tę zupę – z dodatkiem jałowca i orzechów. W tym celu zaopatrz się w mięso z dzika, które opcjonalnie możesz zastąpić wołowiną. Wraz z wędzonym boczkiem oraz świeżymi kurkami podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli masz pod ręką suszone grzyby, również je wykorzystaj – nie tylko wzmocnią zapach żuru, ale również wzbogacą jego smak. Wszystkie te składniki są podstawą dla aromatycznego bulionu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich włoszczyznę – marchew, seler i por. Wywar dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem oraz jałowcem i pokruszonym kminkiem. Bulion zapraw odpowiednio kwaśnym zakwasem i śmietaną. Gotową zupę podawaj na gorąco, serwując do niej chrzan i jajka gotowane na twardo. Świetnie będzie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przygotuj wyjątkowo smaczną zupę.