Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

300 gramów

3 sztuki

0.5 łyżki

3 sztuki

5 ziaren

5 ziaren

5 ziaren

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 2

Krok 3

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i kminek). Żurek przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 3

Krok 4

Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.

Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • wuc18

    wuc18 , 31.03.2020

    Jałowiec prosto z lasu- to mój sposób na podkręcenie smaku tej i tak pysznej zupy. Świeży zerwany przez nas jałowiec !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 04.02.2018

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 24.06.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Niepowtarzalność żurku śląskiego tkwi w różnych wariantach i sposobach jego przygotowywania. Podstawową, popularną wersję można urozmaicać, sięgając np. po różnego rodzaju mięsa. Spróbuj oryginalnej propozycji na tę zupę – z dodatkiem jałowca i orzechów. W tym celu zaopatrz się w mięso z dzika, które opcjonalnie możesz zastąpić wołowiną. Wraz z wędzonym boczkiem oraz świeżymi kurkami podsmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli masz pod ręką suszone grzyby, również je wykorzystaj – nie tylko wzmocnią zapach żuru, ale również wzbogacą jego smak. Wszystkie te składniki są podstawą dla aromatycznego bulionu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich włoszczyznę – marchew, seler i por. Wywar dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem oraz jałowcem i pokruszonym kminkiem. Bulion zapraw odpowiednio kwaśnym zakwasem i śmietaną. Gotową zupę podawaj na gorąco, serwując do niej chrzan i jajka gotowane na twardo. Świetnie będzie smakować z chrupiącym pieczywem. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przygotuj wyjątkowo smaczną zupę.