Składniki
750 mililitrów
1 opakowanie
3 plastry
6 sztuk
3 plastry
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki.
Krok 2
Plastry szynki ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku lub na patelni.
Krok 3
Boczek posiekaj drobno i podsmaż w garnku, a następnie dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i gałązkę majeranku. Całość zalej winem i odparuj je.
Krok 4
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i wlej do garnka. Zagotuj.
Krok 5
Zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj z ugotowanymi jajkami oraz chipsami z szynki. Udekoruj kwaśną śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO
Żurek – klasycznie kojarzony z Wielkanocą – sprawdzi się jako smaczny obiad niezależnie od okazji. Tym razem podkreśl jego smak kozim serem. Na początek ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż na połówki. Zamiast kurzych, wybrać możesz również przepiórcze, które ze względu na małe rozmiary i większą proporcję żółtka do białka będą prezentować się w zupie efektowniej. Przygotuj również chipsy z szynki szwarcwaldzkiej. W tym celu jej cienkie plastry rozłóż w równych odstępach na pergaminie i piecz w piekarniku lub na patelni do momentu, w którym staną się chrupkie. Teraz pora na zupę. Drobno pokrojony boczek podsmaż w garnku wraz z piórkami łagodnej w smaku cebuli szalotki i gałązką majeranku. Aby podkreślić smak składników, zalej je białym winem, które należy odparować. Żurek szlachetny wymieszaj z bulionem, wlej do garnka i zagotuj. Po zmniejszeniu ognia dodaj do zupy ser kozi i całość gotuj przez dodatkowe kilka minut. Gotową potrawę serwuj z przygotowanymi wcześniej jajkami i chipsami szynkowymi. Do dekoracji wykorzystaj gęstą kwaśną śmietanę. Zobacz, jak łatwo przygotować to smaczne i efektowne danie.