Szlachetny żurek z kozim serem video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

1 opakowanie

3 plastry

6 sztuk

3 plastry

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Plastry szynki ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku lub na patelni.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Boczek posiekaj drobno i podsmaż w garnku, a następnie dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i gałązkę majeranku. Całość zalej winem i odparuj je.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i wlej do garnka. Zagotuj.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj z ugotowanymi jajkami oraz chipsami z szynki. Udekoruj kwaśną śmietaną.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEOSzlachetny żurek z kozim serem - VIDEO

Żurek – klasycznie kojarzony z Wielkanocą – sprawdzi się jako smaczny obiad niezależnie od okazji. Tym razem podkreśl jego smak kozim serem. Na początek ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż na połówki. Zamiast kurzych, wybrać możesz również przepiórcze, które ze względu na małe rozmiary i większą proporcję żółtka do białka będą prezentować się w zupie efektowniej. Przygotuj również chipsy z szynki szwarcwaldzkiej. W tym celu jej cienkie plastry rozłóż w równych odstępach na pergaminie i piecz w piekarniku lub na patelni do momentu, w którym staną się chrupkie. Teraz pora na zupę. Drobno pokrojony boczek podsmaż w garnku wraz z piórkami łagodnej w smaku cebuli szalotki i gałązką majeranku. Aby podkreślić smak składników, zalej je białym winem, które należy odparować. Żurek szlachetny wymieszaj z bulionem, wlej do garnka i zagotuj. Po zmniejszeniu ognia dodaj do zupy ser kozi i całość gotuj przez dodatkowe kilka minut. Gotową potrawę serwuj z przygotowanymi wcześniej jajkami i chipsami szynkowymi. Do dekoracji wykorzystaj gęstą kwaśną śmietanę. Zobacz, jak łatwo przygotować to smaczne i efektowne danie.