Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
500 gramów
6 sztuk
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obrać i pokroić na mniejsze kawałki i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zebrać powstałą pianę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy wywar powoli przez około 30 minut, po czym usuń z niego warzywa.
Krok 2
Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, a pieczarki w połplastry. Podsmażamy je na patelni i dodajemy do wywaru. Ziemniaki ugotujemy oddzielnie
Krok 3
Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.
Krok 4
Doprawiamy żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podajemy go z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































