Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą

Autor: Misza_am Misza_am

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

500 gramów

6 sztuk

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obrać i pokroić na mniejsze kawałki i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zebrać powstałą pianę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy wywar powoli przez około 30 minut, po czym usuń z niego warzywa.

Krok 2

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, a pieczarki w połplastry. Podsmażamy je na patelni i dodajemy do wywaru. Ziemniaki ugotujemy oddzielnie

Krok 3

Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Krok 4

Doprawiamy żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podajemy go z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej