Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą

Autor: Misza_am Misza_am

ratingratingratingratingrating

3

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

500 gramów

6 sztuk

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obrać i pokroić na mniejsze kawałki i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zebrać powstałą pianę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy wywar powoli przez około 30 minut, po czym usuń z niego warzywa.

Krok 2

Cebulę oraz boczek kroimy w kostkę, a pieczarki w połplastry. Podsmażamy je na patelni i dodajemy do wywaru. Ziemniaki ugotujemy oddzielnie

Krok 3

Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyujemy do miski, dodajemy śmietanę, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością wywaru. Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Krok 4

Doprawiamy żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli (jeśli zachodzi taka potrzeba). Podajemy go z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z pieczarkami, jajkiem i białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej