Żurek z wasabi i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wasabi i trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynowa rozgnieć lub przekrój wzdłuż na pół. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 1

Krok 2

Odlej po 200 ml bulionu do dwóch miseczek. Resztę płynu zagotuj wraz z trawą cytrynową i ziemniakami w dużym garnku.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 2

Krok 3

W jednej miseczce wymieszaj Żurek Knorr i wlej do garnka.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 3

Krok 4

W drugiej miseczce wymieszaj wasabi i również wlej do garnka.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę oraz cebule Knorr i całość gotuj na małym ogniu 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem usuń łodygi trawy cytrynowej. Podawaj z posiekana natką pietruszki.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wasabi i trawą cytrynowąŻurek z wasabi i trawą cytrynową

Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i trawą cytrynową rozgrzeje Twoje kubki smakowe oraz przeniesie Cię do krajów azjatyckich, w których te dwa składniki występują w wielu potrawach.

Dla kogo?

Dla każdego, kto wprost przepada za daniami o ostrym smaku i wyjątkowym aromacie. Dla wielbicieli dań niebanalnych i okraszonych nutką szaleństwa!

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na chłodniejsze dni! Żurek rozgrzeje Cię dosłownie w kilka sekund! Zaserwuj zupę komuś, kto czasem lubi wyjść poza utarty schemat – z pewnością będzie zachwycony.

Czy wiesz, że?

Wasabi to japońska odmiana chrzanu. W swojej dzikiej postaci rośnie w chłodnych, ciemnych, płytkich strumieniach z czystą, źródlaną wodą, najczęściej wysoko w górach.

Dla urozmaicenia:

Do żurku z trawą cytrynową i wasabi dodaj jajko lub białą kiełbasę, jeśli nie wykluczyłeś tego typu produktów ze swojej diety.