
Składniki
1 litr
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trawę cytrynowa rozgnieć lub przekrój wzdłuż na pół. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 2
Odlej po 200 ml bulionu do dwóch miseczek. Resztę płynu zagotuj wraz z trawą cytrynową i ziemniakami w dużym garnku.

Krok 3
W jednej miseczce wymieszaj Żurek Knorr i wlej do garnka.

Krok 4
W drugiej miseczce wymieszaj wasabi i również wlej do garnka.

Krok 5
Dodaj śmietanę oraz cebule Knorr i całość gotuj na małym ogniu 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 6
Przed podaniem usuń łodygi trawy cytrynowej. Podawaj z posiekana natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z wasabi i trawą cytrynową
Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i trawą cytrynową rozgrzeje Twoje kubki smakowe oraz przeniesie Cię do krajów azjatyckich, w których te dwa składniki występują w wielu potrawach.
Dla kogo?
Dla każdego, kto wprost przepada za daniami o ostrym smaku i wyjątkowym aromacie. Dla wielbicieli dań niebanalnych i okraszonych nutką szaleństwa!
Na jaką okazję?
Zdecydowanie na chłodniejsze dni! Żurek rozgrzeje Cię dosłownie w kilka sekund! Zaserwuj zupę komuś, kto czasem lubi wyjść poza utarty schemat – z pewnością będzie zachwycony.
Czy wiesz, że?
Wasabi to japońska odmiana chrzanu. W swojej dzikiej postaci rośnie w chłodnych, ciemnych, płytkich strumieniach z czystą, źródlaną wodą, najczęściej wysoko w górach.
Dla urozmaicenia:
Do żurku z trawą cytrynową i wasabi dodaj jajko lub białą kiełbasę, jeśli nie wykluczyłeś tego typu produktów ze swojej diety.