
Składniki
1 litr
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trawę cytrynowa rozgnieć lub przekrój wzdłuż na pół. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 2
Odlej po 200 ml bulionu do dwóch miseczek. Resztę płynu zagotuj wraz z trawą cytrynową i ziemniakami w dużym garnku.

Krok 3
W jednej miseczce wymieszaj Żurek Knorr i wlej do garnka.

Krok 4
W drugiej miseczce wymieszaj wasabi i również wlej do garnka.

Krok 5
Dodaj śmietanę oraz cebule Knorr i całość gotuj na małym ogniu 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 6
Przed podaniem usuń łodygi trawy cytrynowej. Podawaj z posiekana natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z wasabi i trawą cytrynową
Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i trawą cytrynową rozgrzeje Twoje kubki smakowe oraz przeniesie Cię do krajów azjatyckich, w których te dwa składniki występują w wielu potrawach.
Dla kogo?
Dla każdego, kto wprost przepada za daniami o ostrym smaku i wyjątkowym aromacie. Dla wielbicieli dań niebanalnych i okraszonych nutką szaleństwa!
Na jaką okazję?
Zdecydowanie na chłodniejsze dni! Żurek rozgrzeje Cię dosłownie w kilka sekund! Zaserwuj zupę komuś, kto czasem lubi wyjść poza utarty schemat – z pewnością będzie zachwycony.
Czy wiesz, że?
Wasabi to japońska odmiana chrzanu. W swojej dzikiej postaci rośnie w chłodnych, ciemnych, płytkich strumieniach z czystą, źródlaną wodą, najczęściej wysoko w górach.
Dla urozmaicenia:
Do żurku z trawą cytrynową i wasabi dodaj jajko lub białą kiełbasę, jeśli nie wykluczyłeś tego typu produktów ze swojej diety.