Żurek z ziemniakami - przepis domowy: prosty | Przepisy.pl pixel

Żurek domowy z ziemniaczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

400 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Ugotuj w lekko słonej wodzie. Następnie odcedź je, dodaj kwaśną śmietanę i ubij tłuczkiem.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z wędzonych żeberek.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj żurek Knorr, śmietanę kremówkę i zagotuj.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 3

Krok 4

Żurek serwuj z ziemniaczanym purée podanym oddzielnie.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek domowy z ziemniaczkamiŻurek domowy z ziemniaczkami

Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazji. Zarówno na świąteczny obiad, jak i pierwsze danie podczas przyjęcia. Do przygotowywanego wywaru z żeberek wędzonych warto dodać kawałek pietruszki, marchewki, pora oraz selera. Jeśli chcesz, żeby żurek zyskał na wyrazistości i był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj do niego ulubione przyprawy – dobrze sprawdzi się m.in. przeciśnięty prze praskę czosnek, posiekany świeży majeranek oraz ziele angielskie. Dołącz również liść laurowy oraz – jeśli lubisz – kminek. Ostrości zupie nada z kolei świeżo starty chrzan (lub ten ze słoiczka). Jeśli chcesz, żeby danie było bogatsze w składniki, dodaj pokrojony wędzony boczek lub kiełbasę (odpowiednia będzie na przykład biała). Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Żurek domowy z ziemniakami podawaj na głębokich talerzach albo w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami.