Żurek z ziemniakami - przepis domowy: prosty | Przepisy.pl pixel

Żurek domowy z ziemniaczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

400 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Ugotuj w lekko słonej wodzie. Następnie odcedź je, dodaj kwaśną śmietanę i ubij tłuczkiem.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z wędzonych żeberek.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj żurek Knorr, śmietanę kremówkę i zagotuj.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 3

Krok 4

Żurek serwuj z ziemniaczanym purée podanym oddzielnie.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek domowy z ziemniaczkamiŻurek domowy z ziemniaczkami

Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazji. Zarówno na świąteczny obiad, jak i pierwsze danie podczas przyjęcia. Do przygotowywanego wywaru z żeberek wędzonych warto dodać kawałek pietruszki, marchewki, pora oraz selera. Jeśli chcesz, żeby żurek zyskał na wyrazistości i był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj do niego ulubione przyprawy – dobrze sprawdzi się m.in. przeciśnięty prze praskę czosnek, posiekany świeży majeranek oraz ziele angielskie. Dołącz również liść laurowy oraz – jeśli lubisz – kminek. Ostrości zupie nada z kolei świeżo starty chrzan (lub ten ze słoiczka). Jeśli chcesz, żeby danie było bogatsze w składniki, dodaj pokrojony wędzony boczek lub kiełbasę (odpowiednia będzie na przykład biała). Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Żurek domowy z ziemniakami podawaj na głębokich talerzach albo w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami.