Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
300 gramów
5 sztuk
4 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.
Krok 2
Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.
Krok 4
Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.
Krok 5
Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu. Oczywiście, jak na prawdziwy żurek przystało, gotowany musi być wraz z wcześniej podsmażanymi białą kiełbasą i boczkiem oraz dużą ilością majeranku. Jajko przełamie lekko słony smak zupy. Jeśli chcesz, w żurku pojawić się mogą również ziemniaki.