Żurek w chlebie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

100 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

300 gramów

10 mililitrów

4 sztuki

1 pęczek

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.

Żurek w chlebie - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek w chlebie - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.

Żurek w chlebie - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.

Żurek w chlebie - Krok 4

Krok 5

Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.

Żurek w chlebie - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Magdalena Heydrych

    Magdalena Heydrych

    Musi być konkretnie ten żurek szlachetny z chrzanem z knorr ? Czy może być inny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Tarnowska

    Agata Tarnowska

    Co zrobić?Po śniadaniu iść na spacer nad rzekę, staw i karmić kaczki z dziecmi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht

    Jak ktos lubi rozmoczony chleb... A tyle jeszcze dobrych rzeczy na stole...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Dragan

    Paulina Dragan

    a nie można go po prostu zjeść? Nigdy nie jadłam tak podanej potrawy, ale myślę że to żaden problem zjedzenie tego chleba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht

    Wywalic. Dania w chlebie to najglupsza rzecz jaką madrale od gastronomii wymyslili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jarosz

    Monika Jarosz

    Dokładnie to samo pytanie przychodzi mi do głowy: co potem z chlebem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czarnecka

    Anna Czarnecka

    Mam pytanie - co zrobić z chlebem po zjedzeniu zupy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg

    Closer

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg

    Se

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek w chlebieŻurek w chlebie

Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu. Oczywiście, jak na prawdziwy żurek przystało, gotowany musi być wraz z wcześniej podsmażanymi białą kiełbasą i boczkiem oraz dużą ilością majeranku. Jajko przełamie lekko słony smak zupy. Jeśli chcesz, w żurku pojawić się mogą również ziemniaki.