
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
300 gramów
5 sztuk
4 sztuki
3 sztuki
100 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.

Krok 2
Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.

Krok 4
Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.

Krok 5
Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.


Dobra rada:
Aby żurek w chlebie miał jeszcze głębszy smak, przed nalaniem zupy do chleba, lekko podpiecz jego wnętrze, co doda mu chrupkości i dodatkowego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Żurek Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek w chlebie
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu.
Dla kogo?
Żurek w chlebie to wyjątkowe danie, które przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych, polskich smaków. To idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie nie tylko pyszne jedzenie, ale także oryginalne i efektowne podanie potrawy.
Na jaką okazję?
Żurek w chlebie to doskonała propozycja na rodzinne obiady, świąteczne posiłki, a także na spotkania z przyjaciółmi. Z pewnością będzie smakowitym akcentem podczas wielkanocnego śniadania, ale sprawdzi się również na każdej innej uroczystości.
Czy wiesz, że?
Żurek w chlebie to jedna z najstarszych tradycji kulinarnych w Polsce, a podanie go w pieczywie dodaje potrawie charakteru i sprawia, że staje się ona bardziej smaczna. Chleb idealnie wchłania aromatyczny bulion, tworząc idealną harmonię smaków.
Dla urozmaicenia:
Do żurku w chlebie możesz dodać ulubione wędliny, takie jak kiełbasa czy boczek, które wzbogacą smak dania. Jeśli chcesz, aby żurek miał jeszcze bardziej intensywny smak, spróbuj dodać kilka ząbków czosnku lub świeżego majeranku.
Ważne jest, aby użyć odpowiednich przypraw, które wydobędą pełnię smaku żurku i sprawią, że stanie się on niezapomnianym daniem.
A jeśli w twoim menu królują zupy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ratatouille!