Żurek w chlebie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek w chlebie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

319 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

5 sztuk

4 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.

Żurek w chlebie - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek w chlebie - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.

Żurek w chlebie - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.

Żurek w chlebie - Krok 4

Krok 5

Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.

Żurek w chlebie - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Magdalena Heydrych

    Magdalena Heydrych , 17.04.2019

    Musi być konkretnie ten żurek szlachetny z chrzanem z knorr ? Czy może być inny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Tarnowska

    Agata Tarnowska , 23.03.2016

    Co zrobić?Po śniadaniu iść na spacer nad rzekę, staw i karmić kaczki z dziecmi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht , 23.03.2016

    Jak ktos lubi rozmoczony chleb... A tyle jeszcze dobrych rzeczy na stole...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Dragan

    Paulina Dragan , 23.03.2016

    a nie można go po prostu zjeść? Nigdy nie jadłam tak podanej potrawy, ale myślę że to żaden problem zjedzenie tego chleba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht , 23.03.2016

    Wywalic. Dania w chlebie to najglupsza rzecz jaką madrale od gastronomii wymyslili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jarosz

    Monika Jarosz , 23.03.2016

    Dokładnie to samo pytanie przychodzi mi do głowy: co potem z chlebem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czarnecka

    Anna Czarnecka , 23.03.2016

    Mam pytanie - co zrobić z chlebem po zjedzeniu zupy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg , 01.04.2015

    Closer

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg , 01.04.2015

    Se

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek w chlebieŻurek w chlebie

Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu. Oczywiście, jak na prawdziwy żurek przystało, gotowany musi być wraz z wcześniej podsmażanymi białą kiełbasą i boczkiem oraz dużą ilością majeranku. Jajko przełamie lekko słony smak zupy. Jeśli chcesz, w żurku pojawić się mogą również ziemniaki.