Żurek w chlebie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek w chlebie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

359 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

300 gramów

5 sztuk

4 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.

Żurek w chlebie - Krok 1

Krok 2

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Żurek w chlebie - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.

Żurek w chlebie - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.

Żurek w chlebie - Krok 4

Krok 5

Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.

Żurek w chlebie - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • Magdalena Heydrych

    Magdalena Heydrych , 17.04.2019

    Musi być konkretnie ten żurek szlachetny z chrzanem z knorr ? Czy może być inny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Tarnowska

    Agata Tarnowska , 23.03.2016

    Co zrobić?Po śniadaniu iść na spacer nad rzekę, staw i karmić kaczki z dziecmi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht , 23.03.2016

    Jak ktos lubi rozmoczony chleb... A tyle jeszcze dobrych rzeczy na stole...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Dragan

    Paulina Dragan , 23.03.2016

    a nie można go po prostu zjeść? Nigdy nie jadłam tak podanej potrawy, ale myślę że to żaden problem zjedzenie tego chleba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szpecht

    Agnieszka Szpecht , 23.03.2016

    Wywalic. Dania w chlebie to najglupsza rzecz jaką madrale od gastronomii wymyslili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jarosz

    Monika Jarosz , 23.03.2016

    Dokładnie to samo pytanie przychodzi mi do głowy: co potem z chlebem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czarnecka

    Anna Czarnecka , 23.03.2016

    Mam pytanie - co zrobić z chlebem po zjedzeniu zupy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg , 01.04.2015

    Closer

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian sztemberg

    Sebastian sztemberg , 01.04.2015

    Se

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek w chlebie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek w chlebieŻurek w chlebie

Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz pojawia się w niemalże każdym domu, zwłaszcza z okazji świąt. Tak podany żurek z pewnością zrobi furorę także u ciebie – zachwyci gości i domowników. Jeśli jeszcze chleb będzie domowej roboty, takie danie może stać się twoją specjalnością. Dobrze wypieczony chleb staje się oryginalną miską, która utrzymuje w sobie płyn. Oryginalnie żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu. Jednak by przyspieszyć proces gotowania, użyć możesz gotowego Żurku szlachetnego Knorr i chrzanu. Oczywiście, jak na prawdziwy żurek przystało, gotowany musi być wraz z wcześniej podsmażanymi białą kiełbasą i boczkiem oraz dużą ilością majeranku. Jajko przełamie lekko słony smak zupy. Jeśli chcesz, w żurku pojawić się mogą również ziemniaki.