Żurek namysłowski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek namysłowski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szczypta

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

30 gramów

2 sztuki

150 gramów

1.5 litra

50 gramów

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż.

Krok 2

Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój w półplasterki, dodaj do cebuli i podduś.

Krok 3

Następnie zalej wywarem, wrzuć ząbki czosnku i gotuj około 5 minut.

Krok 4

Połącz ze śmietaną wymieszaną z mąką, zakwasem i ugotuj.

Krok 5

Dodaj chrzan i przetarte przez sito żółtka. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek namysłowski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej