Żurek, znana polska zupa, o charakterystycznym kwaskowatym smaku. Doprawiana majerankiem, czosnkiem, śmietaną - kremowa i pyszna. Serwowana z kawałkami mięsa, chlebem i jajkami. Jak zrobić żurek, by pachniał i smakował doskonale?

Żurek czy biały barszcz?

Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają mylone. Różnica między nimi jest niewielka: żurek robi się z pełnoziarnistej mąki żytniej, barszcz biały zaś z pszennej. Żurek jest wyrazistszy w smaku, bardziej kwaśny, nie zawsze bywa zabielany śmietaną. Pamiętaj o tym, wybierając odpowiednie składniki. Jak zrobić żurek w jego podstawowej wersji? Przygotuj go na bazie bulionu z dodatkiem warzyw oraz surowej białej kiełbasy. Przyrządź wywar warzywny: z marchewką, selerem, porem, pietruszką i cebulą. Kiełbasę gotuj w wywarze kilkanaście minut, a następnie przecedź wszystko przez sitko i na tak przygotowanym bulionie ugotuj żurek. Dopraw go do smaku czosnkiem i dużą ilością majeranku. Podczas gotowania dodaj też ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Żurek z białą kiełbasą jest zupą łatwą do przygotowania, koniecznie ją wypróbuj.

Jak zrobić żurek inaczej?

Żurek to prosta zupa, której smak zależny jest od sposobu przygotowania wywaru. Bardzo smaczny będzie żurek:

- na wędzonych żeberkach,

- na wędzonym boczku,

- na suszonych grzybach,

- na dziczyźnie.

Mięso z dzika to podstawa żuru śląskiego na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Kurki będą doskonale współgrały ze smakiem dziczyzny. Zupa z ich dodatkiem sprawdzi się nie tylko na wielkanocne śniadanie. Podawaj ją również jako pierwsze danie obiadowe. Jak zrobić żurek, by smakował inaczej niż zwykle? Oto kilka propozycji dodatków:

- chrzan, który będzie pasował zwłaszcza do żurku wielkanocnego,

- kwaśna śmietana, którą dodatkowo zagęścisz zupę,

- śmietanka kremówka, łagodząca kwaśny smak potrawy,

- z tartym kminkiem, nadający daniu wyrazistości.

Jak podawać żurek?

Żurek to danie, które stwarza wiele możliwości podania. Jak zrobić żurek, który będzie mógł stanowić samodzielne danie obiadowe? Podawaj go z dużą ilością białej kiełbasy, marchewką i ziemniakami. Ciekawym rozwiązaniem jest żurek z pulpetami. Dodaj do niego także warzywa, chrzan i grzyby. Do wielkanocnej wersji zupy wykorzystaj ugotowane na twardo jajka. Jeśli chcesz, aby przygotowywane przez Ciebie danie było bardziej wytworne, zamień jaja kurze na przepiórcze i dodaj je w całości albo przekrojone na połówki. Bardzo znanym sposobem na serwowanie żurku jest podanie go w chlebie. Wydrąż dobrze wypieczony okrągły bochenek – jego wnętrze sprawdzi się np. do zagęszczania zup i sosów. Podpiecz go i podaj w nim zupę.

Sposobów na to, jak zrobić żurek istnieje wiele. Jego smak będzie zależał od rodzaju użytego mięsa, warzyw, jakości kiełbasy oraz pozostałych składników. W jego przygotowaniu koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami, dzięki którym proces gotowania tej smacznej zupy będzie prostszy niż kiedykolwiek.