Intensywnie mięsny, dobrze doprawiony i gęsty – jak ugotować barszcz biały i z jakimi dodatkami go podawać? Sprawdź nasze porady i przygotuj wyśmienitą zupę.

Jak ugotować barszcz biały? – wersja podstawowa

Lista produktów, których będziesz potrzebować:

- pętko białej kiełbasy

- 1 opak. barszczu białego Knorr

- 2 kromki chleba

- woda lub bulion

- 0,5 szklanki śmietany 18%

- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

- Wybierz mięso: barszcz biały jest zupą, która powstaje na mięsnym wywarze. Do jego przygotowania możesz wykorzystać np. wodę z gotowania szynki, pętko białej kiełbasy (która sprawdzi się też jako dodatek) czy wyraziste w smaku plasterki wędzonej szynki.

- Pokrój mięso: białą kiełbasę w półplasterki, a szynkę podziel na mniejsze kawałki. Wybraną wędlinę ugotuj następnie w wodzie (lub bulionie na włoszczyźnie), połączonej z mieszanką do barszczu białego.

- Zabiel zupę: wybierz do tego śmietanę o 18% zawartości tłuszczu – to ona jest gwarantem aksamitnej konsystencji. Jak ją zahartować, aby się nie zwarzyła? Wystarczy energicznie wymieszać śmietanę z niewielką ilością gotowanej zupy i w takiej formie wlać do garnka.

- Serwuj: co dodać do dania przygotowywanego w taki sposób? Przyrządź proste grzanki, czyli zarumienione na patelni kawałki pieczywa. Wybierz np. chleb na żytnim zakwasie, który podkreśli kwaskowaty posmak gotowej potrawy.

Jak ugotować barszcz biały? Zastosuj nasze porady i przepisy ze strony, a zupa na pewno będzie pyszna. Przygotuj np. barszcz biały z grzankami i kiełbasą.

Jakie dodatki wybrać do barszczu białego?

Wspomniane grzanki z chleba na żytnim zakwasie i kawałki kiełbasy to niejedyne dodatki, które dobrze skomponują się ze smakiem gotowej zupy. Kiedy już wiesz, jak ugotować barszcz biały, zobacz również, z czym warto go zaserwować. Poniżej niektóre z propozycji:

- ziemniaki: dodawaj je do zupy po wcześniejszym obraniu, ugotowaniu w osobnym garnku i pokrojeniu na kawałki, tak jak w przypadku barszczu białego z kiełbasą i ziemniakami;

- jajka ugotowane na twardo: nie tylko kurze, ale również przepiórcze, które ze względu na niewielkie rozmiary i dużą zawartość żółtka będą prezentowały się efektownie;

- chrzan: dodany pod koniec gotowania, starty na małych oczkach tarki świeży korzeń sprawi, że zupa zyska pikantny posmak;

- zioła: w wersji suszonej lub świeżej, wybierz np. majeranek. Przed dodaniem do zupy warto rozetrzeć go w dłoniach – dzięki temu wydobyty zostanie aromat;

- rzeżucha: gotowy barszcz biały dobrze skomponuje się z rzeżuchą. Warto jej użyć do wielkanocnej zupy;

- kotleciki jajeczne: polecane do wykwintnej wersji potrawy. Jak je przygotować? Szczegóły poznasz w przepisie na barszcz biały z aromatycznymi kotlecikami z jajek.

Jak ugotować barszcz biały? Sekretem smacznej zupy są składniki najwyższej jakości i właściwie dobrane dodatki. Zioła, chrzan czy ziemniaki – z czym serwujesz barszcz biały? Podziel się swoim sposobem w komentarzu.