
Składniki
7 sztuk
50 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
20 gramów
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
6 jaj ugotuj na twardo, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posiekaj natkę koperku i kapary.

Krok 2
Dwie bułki przełóż do miski, zalej wodą, poczekaj aż nasiąkną, a następnie odciśnij je dokładnie. Pozostałą bułkę pokrój w 1 cm grubości kostkę.

Krok 3
W misce wymieszaj ze sobą odciśniętą bułkę, pokrojoną bułkę w kostkę, śmietanę, 1 surowe jajko, jaja ugotowane na twardo, rodzynki, kapary, parmezan, koperek i pestki dyni.

Krok 4
Dodaj 2 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Knorr i wymieszaj. Pomieszana masa powinna być dość plastyczna, jeśli tak nie jest możesz dodać do niej łyżkę bułki tartej.

Krok 5
Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Kotlety chwilę podduś pod przykryciem.


Dobra rada:
Kotlety możesz wzbogacić dodając do nich ciecierzyce lub soczewice z puszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety jajeczne
Kotlety kojarzą Ci się tylko z tradycyjnym schabowym czy mielonym? Wypróbuj wegetariańską wersję tego popularnego dania. Nasz przepis na kotlety jajeczne przekona Cię, że za pomocą jajek i kilku niewyszukanych dodatków da się stworzyć pyszną i przede wszystkim niebanalną potrawę!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu dania. Również dla tych, którzy większą uwagę przykładają do tego, co jedzą oraz szukają kulinarnych inspiracji.
Na jaką okazję?
Kotlety jajeczne są świetną opcją zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bez problemu możesz zabrać je ze sobą do pracy.
Czy wiesz, że?
Jajka należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, a najlepiej po prostu w lodówce, na górnej półce, gdzie optymalna temperatura to 4–6 stopni Celsjusza.
Dla urozmaicenia
Do kotletów jajecznych możesz dodać dowolne ulubione warzywa – spróbuj chociażby połączenia papryki i szczypiorku.