Kotlety jajeczne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety jajeczne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

123

heart
988 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

624 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

50 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

20 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jaj ugotuj na twardo, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posiekaj natkę koperku i kapary.

Kotlety jajeczne - Krok 1

Krok 2

Dwie bułki przełóż do miski, zalej wodą, poczekaj aż nasiąkną, a następnie odciśnij je dokładnie. Pozostałą bułkę pokrój w 1 cm grubości kostkę.

Kotlety jajeczne - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj ze sobą odciśniętą bułkę, pokrojoną bułkę w kostkę, śmietanę, 1 surowe jajko, jaja ugotowane na twardo, rodzynki, kapary, parmezan, koperek i pestki dyni.

Kotlety jajeczne - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Knorr i wymieszaj. Pomieszana masa powinna być dość plastyczna, jeśli tak nie jest możesz dodać do niej łyżkę bułki tartej.

Kotlety jajeczne - Krok 4

Krok 5

Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Kotlety chwilę podduś pod przykryciem.

Kotlety jajeczne - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotlety możesz wzbogacić dodając do nich ciecierzyce lub soczewice z puszki.

7

Opinie o przepisie

  • Piter

    Piter , 06.02.2022

    A gdzie i po co ta smietana ? Bo nigdzie jej nie wymieniono

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (5)
  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 09.10.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety jajeczneKotlety jajeczne

Kotlety kojarzą Ci się tylko z tradycyjnym schabowym czy mielonym? Wypróbuj wegetariańską wersję tego popularnego dania. Nasz przepis na kotlety jajeczne przekona Cię, że za pomocą jajek i kilku niewyszukanych dodatków da się stworzyć pyszną i przede wszystkim niebanalną potrawę!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu dania. Również dla tych, którzy większą uwagę przykładają do tego, co jedzą oraz szukają kulinarnych inspiracji.

Na jaką okazję?

Kotlety jajeczne są świetną opcją zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bez problemu możesz zabrać je ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Jajka należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, a najlepiej po prostu w lodówce, na górnej półce, gdzie optymalna temperatura to 4–6 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia

Do kotletów jajecznych możesz dodać dowolne ulubione warzywa – spróbuj chociażby połączenia papryki i szczypiorku.