Kotlety jajeczne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

95

304 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

50 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

20 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

6 jaj ugotuj na twardo, obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posiekaj natkę koperku i kapary.

Kotlety jajeczne - Krok 1

Krok 2

Dwie bułki przełóż do miski, zalej wodą, poczekaj aż nasiąkną, a następnie odciśnij je dokładnie. Pozostałą bułkę pokrój w 1 cm grubości kostkę.

Kotlety jajeczne - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj ze sobą odciśniętą bułkę, pokrojoną bułkę w kostkę, śmietanę, 1 surowe jajko, jaja ugotowane na twardo, rodzynki, kapary, parmezan, koperek i pestki dyni.

Kotlety jajeczne - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 łyżki Przyprawy do mięsa mielonego Knorr i wymieszaj. Pomieszana masa powinna być dość plastyczna, jeśli tak nie jest możesz dodać do niej łyżkę bułki tartej.

Kotlety jajeczne - Krok 4

Krok 5

Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Kotlety chwilę podduś pod przykryciem.

Kotlety jajeczne - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kotlety możesz wzbogacić dodając do nich ciecierzyce lub soczewice z puszki.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Pajor

    Beata Pajor , 09.10.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety jajeczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety jajeczneKotlety jajeczne

Kotlety kojarzą Ci się tylko z tradycyjnym schabowym czy mielonym? Wypróbuj wegetariańską wersję tego popularnego dania. Nasz przepis na kotlety jajeczne przekona Cię, że za pomocą jajek i kilku niewyszukanych dodatków da się stworzyć pyszną i przede wszystkim niebanalną potrawę!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu dania. Również dla tych, którzy większą uwagę przykładają do tego, co jedzą oraz szukają kulinarnych inspiracji.

Na jaką okazję?

Kotlety jajeczne są świetną opcją zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bez problemu możesz zabrać je ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Jajka należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, a najlepiej po prostu w lodówce, na górnej półce, gdzie optymalna temperatura to 4–6 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia

Do kotletów jajecznych możesz dodać dowolne ulubione warzywa – spróbuj chociażby połączenia papryki i szczypiorku.