Pierogi z mięsem i kaszą kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

164 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z bulionetką Knorr.

Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - Krok 1

Krok 2

Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.

Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.

Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - Krok 3

Krok 4

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.

Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - Krok 5

Krok 6

Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.

Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kasia  Krajewska

    Kasia Krajewska

    Ja bym dała więcej mięsa A mniej kaszy i mocniej doprawiła ale to już kwestia gustu. ogólnie przepis smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem i kaszą kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem i kaszą kuskusPierogi z mięsem i kaszą kuskus

Pierogi to jedno z tych klasycznych dań, które wciąż odkrywane są na nowo. Popularność zyskały te w wersji ze szpinakiem i brokułami, spotkać można też nadziewane oscypkiem, łososiem i dynią. Wśród propozycji wartych uwagi znajdują się również takie, które nadziewane są farszem z mięsa i kuskusu. Przygotowanie pierogów jest dość czasochłonne, ale proste. Ciasto to połączenie mąki, wody i odrobiny tłuszczu, czasem także jajka. Wyrób je, aż będzie miękkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Podziel je na części i rozwałkuj. Wycinaj kółka albo kwadraty, jeśli chcesz nadać pierogom nietypowy kształt. Do przygotowania farszu użyj swojego ulubionego gatunku mięsa mielonego – sprawdzi się np. z szynki. Wymieszaj z nim kaszę, która napęczniała w wyrazistym bulionie drobiowym. Nadziej pierogi, zlep dobrze i ugotuj. Podawaj je z podsmażoną cebulką, skwarkami albo kwaśną śmietaną. Jeśli lubisz chrupiące ciasto, potrawę podsmaż dodatkowo przed podaniem. Pierogi z mięsem i kaszą kuskus to pyszny sposób na obiad – spróbuj zrobić je samodzielnie!