
Składniki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 szklanki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z bulionetką Knorr.

Krok 2
Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.

Krok 4
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

Krok 5
Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.

Krok 6
Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem i kaszą kuskus
Pierogi to jedno z tych klasycznych dań, które wciąż odkrywane są na nowo. Popularność zyskały te w wersji ze szpinakiem i brokułami, spotkać można też nadziewane oscypkiem, łososiem i dynią. Wśród propozycji wartych uwagi znajdują się również takie, które nadziewane są farszem z mięsa i kuskusu. Przygotowanie pierogów jest dość czasochłonne, ale proste. Ciasto to połączenie mąki, wody i odrobiny tłuszczu, czasem także jajka. Wyrób je, aż będzie miękkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Podziel je na części i rozwałkuj. Wycinaj kółka albo kwadraty, jeśli chcesz nadać pierogom nietypowy kształt. Do przygotowania farszu użyj swojego ulubionego gatunku mięsa mielonego – sprawdzi się np. z szynki. Wymieszaj z nim kaszę, która napęczniała w wyrazistym bulionie drobiowym. Nadziej pierogi, zlep dobrze i ugotuj. Podawaj je z podsmażoną cebulką, skwarkami albo kwaśną śmietaną. Jeśli lubisz chrupiące ciasto, potrawę podsmaż dodatkowo przed podaniem. Pierogi z mięsem i kaszą kuskus to pyszny sposób na obiad – spróbuj zrobić je samodzielnie!