
Składniki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 szklanki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odmierz kaszę i wodę w tej samej objętości. Wodę zagotuj z bulionetką Knorr.
Krok 2
Przygotowanym bulionem zalej kaszę i odstaw pod przykryciem na 1 minutę.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie połącz kaszę kuskus, mielone mięso i cebulkę wraz z olejem z patelni.
Krok 4
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie. Wymieszaj jajko ze szklanką lekko słonej przegotowanej wody i wlewaj do mąki, zagniatając ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Krok 5
Ciasto rozdziel na dwie części, rozwałkuj na placek i za pomocą szklanki wyciśnij kółka.
Krok 6
Nałóż łyżką farsz na środek każdego kółka. Złóż je na pół i zlep brzegi. Następnie gotuj pierogi w dużej ilości wody przez 3-5 minut, aż będą miękkie. Takie pierogi możesz podawać gotowane lub smażone.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem i kaszą kuskus
Pierogi to jedno z tych klasycznych dań, które wciąż odkrywane są na nowo. Popularność zyskały te w wersji ze szpinakiem i brokułami, spotkać można też nadziewane oscypkiem, łososiem i dynią. Wśród propozycji wartych uwagi znajdują się również takie, które nadziewane są farszem z mięsa i kuskusu. Przygotowanie pierogów jest dość czasochłonne, ale proste. Ciasto to połączenie mąki, wody i odrobiny tłuszczu, czasem także jajka. Wyrób je, aż będzie miękkie, elastyczne i nieklejące się do rąk. Podziel je na części i rozwałkuj. Wycinaj kółka albo kwadraty, jeśli chcesz nadać pierogom nietypowy kształt. Do przygotowania farszu użyj swojego ulubionego gatunku mięsa mielonego – sprawdzi się np. z szynki. Wymieszaj z nim kaszę, która napęczniała w wyrazistym bulionie drobiowym. Nadziej pierogi, zlep dobrze i ugotuj. Podawaj je z podsmażoną cebulką, skwarkami albo kwaśną śmietaną. Jeśli lubisz chrupiące ciasto, potrawę podsmaż dodatkowo przed podaniem. Pierogi z mięsem i kaszą kuskus to pyszny sposób na obiad – spróbuj zrobić je samodzielnie!