
Składniki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
250 mililitrów
350 gramów
null
3 sztuki
1 łyżeczka
null
null
250 gramów
125 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, ser zmiel. Oba składniki wymieszaj z pokrzywą. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, mieszaj stopniowo wlewając wodę. Wyrób ciasto. Rozwałkuj i wytnij kółka.
Krok 3
Na każde kółko nakładaj farsz, lep pierogi i gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną.
Krok 4
Pozostałe 3 ząbki czosnku zmiażdż. Dodaj je do jogurtu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Pierogi polej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


























