Pierogi z pokrzywowym nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z pokrzywowym nadzieniem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

250 mililitrów

350 gramów

null

3 sztuki

1 łyżeczka

null

null

250 gramów

125 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, ser zmiel. Oba składniki wymieszaj z pokrzywą. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, mieszaj stopniowo wlewając wodę. Wyrób ciasto. Rozwałkuj i wytnij kółka.

Krok 3

Na każde kółko nakładaj farsz, lep pierogi i gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną.

Krok 4

Pozostałe 3 ząbki czosnku zmiażdż. Dodaj je do jogurtu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Pierogi polej przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej