Pierogi z pokrzywowym nadzieniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z pokrzywowym nadzieniem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

250 mililitrów

350 gramów

null

3 sztuki

1 łyżeczka

null

null

250 gramów

125 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, ser zmiel. Oba składniki wymieszaj z pokrzywą. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, mieszaj stopniowo wlewając wodę. Wyrób ciasto. Rozwałkuj i wytnij kółka.

Krok 3

Na każde kółko nakładaj farsz, lep pierogi i gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną.

Krok 4

Pozostałe 3 ząbki czosnku zmiażdż. Dodaj je do jogurtu. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Pierogi polej przygotowanym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z pokrzywowym nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Owoce pod pierzynką
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej