Kotlety z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3

1 szczypta

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 kilograma

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.

Krok 2

Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.

Krok 3

Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 5

Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

Krok 6

Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
29 osób ogląda przepis:
Golonka w piwie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej