Kotlety z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3

1 szczypta

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 kilograma

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.

Krok 2

Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.

Krok 3

Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 5

Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

Krok 6

Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej