PRZEPISY.PL

Kotlety z kalafiora

  • 30
  • 3
  • Łatwe
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • olej3 units:unit
  • pieprz1 szczypta
  • bułka tarta2 szklanki
  • jajko2 szt
  • sól1 szczypta
  • gałka muszkatołowa1 szczypta
  • kalafior0.5 kg
  • siekane orzechy włoskie 10 dkg
    • Krok 1

      Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.
    • Krok 2

      Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.
    • Krok 3

      Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.
    • Krok 4

      Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
    • Krok 5

      Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.
    • Krok 6

      Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    1302
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    125
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    6
    Łatwe
    58
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Średnie
    56
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe