Kotlety z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kalafiora

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3

1 szczypta

2 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 kilograma

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, a następnie podziel na różyczki. Włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości.

Krok 2

Kalafiora odcedź, po czym dokładnie rozgnieć widelcem.

Krok 3

Dodaj surowe jajka, posiekane orzechy włoskie oraz taką ilość bułki tartej, by powstała gęsta masa.

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 5

Z powstałej masy formuj mokrymi rękami średniej wielkości kotleciki. Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

Krok 6

Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie udekoruj pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej