Krokiety z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krokiety z kapustą i grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

3 ziarna

3 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

1 kilogram

20 dekagramów

1 kilogram

2 łyżki

ciasto naleśnikowe:

2 szklanki

2 łyżki

5 sztuk

1 szczypta

2 szklanki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.

Krok 2

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.

Krok 3

Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.

Krok 4

Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.

Krok 5

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.

Krok 6

Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.

Krok 7

Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować smaczne krokiety z kapustą i grzybami, które podasz na przyjęciu lub świątecznym stole. Farsz do krokietów przyrządza się ze świeżych grzybów – mogą to być pieczarki, ale jeśli chcesz, aby danie było bardziej wykwintne, użyj borowików lub podgrzybków. Kolejnym składnikiem jest kiszona kapusta, którą podsmaża się z dodatkiem liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula i starty żółty ser. Wszystkie składniki farszu smaży się na patelni i przyprawia majerankiem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następny etap to przygotowanie naleśników, w które zawiniesz nadzienie. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża. Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Koniecznie sprawdź ten przepis.