
Składniki
farsz:
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
3 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 kilogram
20 dekagramów
1 kilogram
2 łyżki
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki
2 łyżki
5 sztuk
1 szczypta
2 szklanki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.
Krok 2
Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.
Krok 3
Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.
Krok 4
Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz i trochę majeranku. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
Krok 5
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.
Krok 6
Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.
Krok 7
Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

Dobra rada:
Krokiety z kapustą i grzybami możesz zmodyfikować i zamiast świeżych grzybów dać pieczarki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować smaczne krokiety z kapustą i grzybami, które podasz na przyjęciu lub świątecznym stole. Farsz do krokietów przyrządza się ze świeżych grzybów – mogą to być pieczarki, ale jeśli chcesz, aby danie było bardziej wykwintne, użyj borowików lub podgrzybków. Kolejnym składnikiem jest kiszona kapusta, którą podsmaża się z dodatkiem liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula i starty żółty ser. Wszystkie składniki farszu smaży się na patelni i przyprawia majerankiem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następny etap to przygotowanie naleśników, w które zawiniesz nadzienie. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża. Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Koniecznie sprawdź ten przepis.