Krokiety z kapustą i grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

3 ziarna

3 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

1 kilogram

20 dekagramów

1 kilogram

2 łyżki

ciasto naleśnikowe:

2 szklanki

2 łyżki

5 sztuk

1 szczypta

2 szklanki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.

Krok 2

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.

Krok 3

Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.

Krok 4

Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.

Krok 5

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.

Krok 6

Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.

Krok 7

Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować smaczne krokiety z kapustą i grzybami, które podasz na przyjęciu lub świątecznym stole. Farsz do krokietów przyrządza się ze świeżych grzybów – mogą to być pieczarki, ale jeśli chcesz, aby danie było bardziej wykwintne, użyj borowików lub podgrzybków. Kolejnym składnikiem jest kiszona kapusta, którą podsmaża się z dodatkiem liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula i starty żółty ser. Wszystkie składniki farszu smaży się na patelni i przyprawia majerankiem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następny etap to przygotowanie naleśników, w które zawiniesz nadzienie. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża. Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Koniecznie sprawdź ten przepis.