
Składniki
farsz:
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
3 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 kilogram
20 dekagramów
1 kilogram
2 łyżki
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki
2 łyżki
5 sztuk
1 szczypta
2 szklanki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.
Krok 2
Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.
Krok 3
Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.
Krok 4
Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz i trochę majeranku. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
Krok 5
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.
Krok 6
Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.
Krok 7
Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

Dobra rada:
Krokiety z kapustą i grzybami możesz zmodyfikować i zamiast świeżych grzybów dać pieczarki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować smaczne krokiety z kapustą i grzybami, które podasz na przyjęciu lub świątecznym stole. Farsz do krokietów przyrządza się ze świeżych grzybów – mogą to być pieczarki, ale jeśli chcesz, aby danie było bardziej wykwintne, użyj borowików lub podgrzybków. Kolejnym składnikiem jest kiszona kapusta, którą podsmaża się z dodatkiem liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula i starty żółty ser. Wszystkie składniki farszu smaży się na patelni i przyprawia majerankiem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następny etap to przygotowanie naleśników, w które zawiniesz nadzienie. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża. Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Koniecznie sprawdź ten przepis.