Składniki
farsz:
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
3 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 kilogram
20 dekagramów
1 kilogram
2 łyżki
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki
2 łyżki
5 sztuk
1 szczypta
2 szklanki
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.
Krok 2
Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.
Krok 3
Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.
Krok 4
Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz i trochę majeranku. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
Krok 5
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.
Krok 6
Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.
Krok 7
Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.
Dobra rada:
Krokiety z kapustą i grzybami możesz zmodyfikować i zamiast świeżych grzybów dać pieczarki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z kapustą i grzybami
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować smaczne krokiety z kapustą i grzybami, które podasz na przyjęciu lub świątecznym stole. Farsz do krokietów przyrządza się ze świeżych grzybów – mogą to być pieczarki, ale jeśli chcesz, aby danie było bardziej wykwintne, użyj borowików lub podgrzybków. Kolejnym składnikiem jest kiszona kapusta, którą podsmaża się z dodatkiem liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula i starty żółty ser. Wszystkie składniki farszu smaży się na patelni i przyprawia majerankiem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następny etap to przygotowanie naleśników, w które zawiniesz nadzienie. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża. Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Koniecznie sprawdź ten przepis.