Krokiety z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z kapustą i grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

11

13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

3 ziarna

3 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

20 dekagramów

1 kilogram

20 dekagramów

1 kilogram

2 łyżki

ciasto naleśnikowe:

2 szklanki

2 łyżki

5 sztuk

1 szczypta

2 szklanki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.

Krok 2

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.

Krok 3

Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.

Krok 4

Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.

Krok 5

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.

Krok 6

Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.

Krok 7

Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować smaczne krokiety z kapustą i grzybami, które podasz na przyjęciu lub świątecznym stole. Farsz do krokietów przyrządza się ze świeżych grzybów – mogą to być pieczarki, ale jeśli chcesz, aby danie było bardziej wykwintne, użyj borowików lub podgrzybków. Kolejnym składnikiem jest kiszona kapusta, którą podsmaża się z dodatkiem liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula i starty żółty ser. Wszystkie składniki farszu smaży się na patelni i przyprawia majerankiem oraz sosem sojowo-grzybowym. Następny etap to przygotowanie naleśników, w które zawiniesz nadzienie. Ciasto naleśnikowe składa się z wody, mleka, trzech szklanek mąki pszennej oraz jajek, zmiksowanych na jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju z obu stron, aż uzyskają bladozłoty kolor. Zawinięte krokiety obtacza się w roztrzepanym jajku, bułce tartej i podsmaża. Gotowe podawaj na gorąco, z klarownym barszczem czerwonym. Koniecznie sprawdź ten przepis.