Dodaj do ksiązki kucharskiej Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 5 osób średnie Autor: pasibrzuch

Krokiety z kapustą i grzybami - składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
  • sos sojowy grzybowy ciemny - 2 łyżki
  • Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • majeranek - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • tarta bułka - 20 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • cebula - 2 sztuki
  • ser żółty - 20 dekagramów
  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • woda - 2 szklanki
  • mleko - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • farsz:
  • świeże grzyby - 1 kilogram
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • pieprz - 1 szczypta

Krokiety z kapustą i grzybami - Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.
  2. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.
  3. Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.
  4. Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.
  5. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.
  6. Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.
  7. Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Grzyby oczyść, umyj i gotuj około 15 minut. Przełóż na durszlak, a gdy ostygną wstaw do lodówki.

2

Kapustę kiszoną odciśnij z soku, drobno pokrój i podsmaż w brytfance. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę Bulion grzybowy Knorr. Duś do czasu, gdy woda wyparuje. Kapustę ostudź i włóż do lodówki.

3

Po wyjęciu z lodówki grzyby drobno pokrój, wrzuć na patelnię i smaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż dalej, by cebula się zeszkliła.

4

Na koniec dodaj do grzybków kapustę, kilkanaście kropli sosu sojowo-grzybowego, sól, pieprz, trochę majeranku i utarty na tarce żółty ser. Wszystko razem wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż.

5

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj przy pomocy miksera.

6

Smaż naleśniki na blado-złoty kolor.

7

Na każdym naleśniku kładź farsz, zawijaj, obtaczaj w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION GRZYBOWY KNORR

    Bulion grzybowy Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z krewetki mrożone, Przepis z łosoś swiezy, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Jabłka z pianką, Przepis z mięso wieprzowe, Dipy, Zupy, Pasztet, Tortilla - VIDEO, Bigos domowy, Sok z owoców jagodowych, Pieczeń, Chrupiący imbirowo-cytrynowy kurczak po chińsku, Pomidorowy sos do pizzy, Proste kotleciki z jajka, Zapiekane warzywa, ryby sum z piekarnika, Ciasto na pizze, zimna woda, Czekoladowe dinozaury, Sałatki, obiad knorr, Pierogi papryką, Placki ziemniacznane z natką pietruszki, Przepis z obiad piersi kurczaka z ryżem -, Przepis z makaron z parówką, Lody dla dzieci "Miś", Sałatka z brokułami i jajkiem, Jajka, Deser dla dzieci "Ośmiornica", Bigos, Zapiekanka a’la lasagne , Przepis z żeberka pieczone -, Polędwiczka z grzybami, Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Przepis z sos do wolowiny, Przepis z sos do mielonych, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z Soczyste żeberka w coli, Ciasteczka marcepanowe dinozaury, Grillowany łosoś z kompotem z jagód, SALATKI Z MAJONEZEM, Pierogi z mięsem, Przepis z pieczony filet z kurczaka, Lody waniliowe i truskawkowe z wafelkami "Paw", Babka Wielkanocna, Serowe pulpeciki, Sałatka ostro-kwaśna z kapusty, Sos beszamelowy , Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Smaczna brukselka z dodatkiem bułki tartej, Duszona wołowina w sosie chrzanowym , Zupa jarzynowa, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Placki ziemniaczane, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z sos miesmy, Karp w galarecie, sałatka z kaszą kuskus, Pieczone polędwiczki w śliwkowym sosie, Sos cynamonowy, Tradycyjny gulasz z oregano , Zupa grzybowa