
Składniki
150 gramów
350 mililitrów
60 gramów
50 gramów
2 sztuki
60 gramów
125 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondlu, dodaj 100 gram mąki i rozetrzyj. Zdejmij z kuchenki. Drobno pokrój szynkę.

Krok 2
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, mleko i mieszaj do powstania jednolitej masy.

Krok 3
Zagotuj do zgęstnienia, dodaj ser, szynkę i dopraw gałką muszkatołową i zdejmij z kuchenki.

Krok 4
Do masy dodaj 1 żółtko. Jajko i białko rozbełtaj, resztę mąki wysyp na talerzyk, na drugi talerzyk wysyp bułkę tartą.

Krok 5
Z wystudzonej masy serowej formuj krokiety, panieruj w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 6
Smaż na głębokim tłuszczu.

Krok 7
Po wyjęciu osącz na papierowym ręczniku.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z szynką
Chcesz przyrządzić klasyczne danie w nowej odsłonie? Oto nasza receptura na kremowe krokiety ze złotą panierką i przyprawami. Przyrządzisz je m.in. z mąki, jajek, tłuszczu, mleka, sera, szynki oraz bułki tartej. Masa, która z nich powstanie, powinna być zwarta i dobrze przyprawiona. W razie potrzeby zagęścisz ją większą ilością mąki. Skusisz się? Przepis na krokiety z szynką i serem już na Ciebie czeka.
Dla kogo?
Krokiety z szynką i serem żółtym to danie dla osób lubiących szybkie, ale efektowne gotowanie. Przyrządzisz je w 45 minut, a rezultaty na talerzu zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Krokiety z szynką i serem to zdecydowanie danie o wielu walorach!
Na jaką okazję?
Delikatne serowe krokiety z szynką to świetny sposób na smaczną przekąskę. Dobrze komponująca się z wieloma dodatkami potrawa sprawdzi się zwłaszcza podczas przyjęcia, podana z różnego rodzaju sosami lub dipami. Danie będzie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz przyrządzić krokiet z szynką i serem w wersji bezmięsnej, zamiast wędliny wykorzystaj drobno pokrojone suszone pomidory. Możesz też dodać swoje ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię lub pikantną paprykę. Uformowane krokiety panieruj w bułce tartej i roztrzepanym jajku, a następnie smaż w głębokim oleju.
Dla urozmaicenia:
Podawaj krokiety z serem i szynką w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw i dipu jogurtowego, koperkowego lub paprykowego. Chcesz zaserwować pyszną oraz smażoną przekąskę? Sprawdź przepis na krokiety z szynką i zobacz, jak je przyrządzić!