
Składniki
150 gramów
350 mililitrów
60 gramów
50 gramów
2 sztuki
60 gramów
125 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondlu, dodaj 100 gram mąki i rozetrzyj. Zdejmij z kuchenki. Drobno pokrój szynkę.

Krok 2
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, mleko i mieszaj do powstania jednolitej masy.

Krok 3
Zagotuj do zgęstnienia, dodaj ser, szynkę i dopraw gałką muszkatołową i zdejmij z kuchenki.

Krok 4
Do masy dodaj 1 żółtko. Jajko i białko rozbełtaj, resztę mąki wysyp na talerzyk, na drugi talerzyk wysyp bułkę tartą.

Krok 5
Z wystudzonej masy serowej formuj krokiety, panieruj w mące, jajku i bułce tartej.

Krok 6
Smaż na głębokim tłuszczu.

Krok 7
Po wyjęciu osącz na papierowym ręczniku.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z szynką
Delikatne serowe krokiety z szynką to świetny sposób na smaczną przekąskę. Dobrze komponująca się z wieloma dodatkami potrawa sprawdzi się zwłaszcza podczas przyjęcia, podana z różnego rodzaju sosami lub dipami. Kremowe krokiety ze złotą panierką i przyprawami przyrządzisz m.in. z mąki, jajek, tłuszczu, mleka, sera, szynki oraz bułki tartej. Masa, która z nich powstanie, powinna być zwarta i dobrze przyprawiona. W razie potrzeby zagęścisz ją większą ilością mąki. Jeśli chcesz przyrządzić krokiety w wersji bezmięsnej, zamiast szynki wykorzystaj drobno pokrojone suszone pomidory. Możesz też dodać swoje ulubione przyprawy, np. oregano, bazylię lub pikantną paprykę. Uformowane krokiety panieruj w bułce tartej i roztrzepanym jajku, a następnie smaż w głębokim oleju. Potrawa będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i dipem jogurtowym, koperkowym lub paprykowym. Chcesz zaserwować pyszną smażoną przekąskę? Sprawdź przepis na krokiety z szynką i zobacz, jak je przyrządzić!