
Składniki
40 dekagramów
1 opakowanie
4 plastry
2 łyżki
20 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
5 sztuk
5 sztuk
3 sztuki
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente i odcedź. Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody.

Krok 2
Jajka roztrzep, dodaj wraz z żółtym serem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do Fixu. Wymieszaj.

Krok 3
Makaron włóż do natłuszczonej formy o średnicy 28 centymetrów, zalej masą mleczną.

Krok 4
Ułóż pokrojony w plastry pomidor, szynkę, pieczarki, oliwki i kulki mozzarelli. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z makaronem i mozzarellą
Zapiekanki lubią chyba wszyscy. Przede wszystkim za ich łatwe przygotowanie – pieką się przecież same – a także za dowolność w kształtowaniu finalnego smaku dania. Większość składników mięsnych lub warzywnych doskonale sprawdza się w roli zapiekanki. Przygotujcie spaghetti zapiekane z mozzarellą, czyli nieco inną odmianę znanego dotychczas spaghetti carbonara. Danie przyrządzicie w piekarniku, z aromatycznym sosem, szynką i warzywami. Przysłowiową kropką nad i jest mozzarella, która dodaje delikatności. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Zapiekanka makaronowa z mozzarellą jest daniem dla każdego! Posmakuje przede wszystkim miłośnikom włoskiej pasty, serwowanej z aksamitnym sosem.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z mozzarellą i makaronem to doskonała propozycja na włoski obiad lub pyszną kolację.
Czy wiesz, że?
Ser mozzarella, tradycyjnie produkowany w regionie Kampania, został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Do dziś wykonywany jest według historycznych receptur. Bufala mozzarella to najlepszy rodzaj sera, wykorzystywany w kuchniach całego niemal świata.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z makaronem i mozzarellą będzie bardziej kolorowa, jeśli na wierzchu dania ułożycie świeże liście bazylii.