
Składniki
40 dekagramów
1 opakowanie
4 plastry
2 łyżki
20 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
5 sztuk
5 sztuk
3 sztuki
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente i odcedź. Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody.

Krok 2
Jajka roztrzep, dodaj wraz z żółtym serem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do Fixu. Wymieszaj.

Krok 3
Makaron włóż do natłuszczonej formy o średnicy 28 centymetrów, zalej masą mleczną.

Krok 4
Ułóż pokrojony w plastry pomidor, szynkę, pieczarki, oliwki i kulki mozzarelli. Piecz 20 minut w 200 stopniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z makaronem i mozzarellą
Zapiekanki lubią chyba wszyscy. Przede wszystkim za ich łatwe przygotowanie – pieką się przecież same – a także za dowolność w kształtowaniu finalnego smaku dania. Większość składników mięsnych lub warzywnych doskonale sprawdza się w roli zapiekanki. Przygotujcie spaghetti zapiekane z mozzarellą, czyli nieco inną odmianę znanego dotychczas spaghetti carbonara. Danie przyrządzicie w piekarniku, z aromatycznym sosem, szynką i warzywami. Przysłowiową kropką nad i jest mozzarella, która dodaje delikatności. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Zapiekanka makaronowa z mozzarellą jest daniem dla każdego! Posmakuje przede wszystkim miłośnikom włoskiej pasty, serwowanej z aksamitnym sosem.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z mozzarellą i makaronem to doskonała propozycja na włoski obiad lub pyszną kolację.
Czy wiesz, że?
Ser mozzarella, tradycyjnie produkowany w regionie Kampania, został wpisany na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Do dziś wykonywany jest według historycznych receptur. Bufala mozzarella to najlepszy rodzaj sera, wykorzystywany w kuchniach całego niemal świata.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka z makaronem i mozzarellą będzie bardziej kolorowa, jeśli na wierzchu dania ułożycie świeże liście bazylii.