Kotleciki z jajek a'la carbonara - przepis na jajeczne | Przepisy.pl pixel

Kotleciki z jajek a la carbonara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

512

2575 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

4 sztuki

2 sztuki

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w kostkę. Ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce wraz z podgotowanymi ziemniakami. Następnie połącz starte jajka i ziemniaki z szynką.

Krok 2

Dodaj surowe jajka, łyżkę tartej bułki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Masę delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Uformuj 8 kotlecików, obtocz w pozostałej ilości bułki tartej i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (na złocisty kolor). Następnie przełóż je w ciepłe miejsce.

Krok 4

Przygotuj Fix Spaghetti Carbonara Knorr zgodnie z podstawowym przepisem, ale bez dodatku szynki.

Krok 5

Do kotlecików dodaj gotowy Fix Knorr oraz posiekaną natkę (możesz udekorować danie również plastrami podsmażonych pieczarek). Podawaj je np. z ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

20

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 28.01.2022

    Do pytających o ziemniaki, tak podgotowane mają być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karo lina

    Karo lina , 05.10.2021

    Ugotowane ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Fajny pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Szach

    Adam Szach , 18.11.2017

    Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i szybkie. W 1h zrobiłem to danie + chłodnik ogórkowy i do tego ziemniaki ugotowane :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dering

    Agnieszka Dering , 16.08.2017

    przepis na kotleciki bardzo ciekawy, co do fixu jeżeli ktos go nie chce to nie doda, ja zawsze traktuje przepisy bardziej jako sugestie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Bogasz

    Celina Bogasz , 23.03.2017

    Jeśli bym robiła to bez fixu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Anyż

    Jacek Anyż , 16.03.2017

    ja dałem surowe ziemniaki i wyszły bardzo dobre , ale smażyłem dość długo na małym ogniu na złoty kolor :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Samuła

    Mariusz Samuła , 14.03.2017

    Witam, czy ktoś mógłby udzielić odpowiedzi jakie to ziemniaki należy zetrzeć? Surowe czy wcześniej ugotowane? Z góry dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Soroka

    Ewa Soroka , 09.02.2017

    I co z tymi ziemniakami? Surowe chyba, skoro ścierać na tarce... A zamiast fixu przyprawy, które w nim występują.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Sadowska

    Sylwia Sadowska , 29.01.2017

    ziemniaki surowe???,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cristin Jankowska

    Cristin Jankowska , 10.12.2016

    Mo to kak z tymi ziemniakami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kisiel

    Monika Kisiel , 16.11.2016

    Ziemniaki ugotowane?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Kisiel

    Monika Kisiel , 16.11.2016

    Ziemniaki surowe, czy ugotowane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarek Kaczmarek

    Czarek Kaczmarek , 16.11.2016

    Co to w ogole za przepis w ktorym skladnikiem jest "fix...nacostam"... Zwykly fastfood

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Michał Stopa

    Michał Stopa , 16.11.2016

    super, ale jakie 3 osoby ? :D porcyjka dla jednej ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Tomczak

    Piotr Tomczak , 16.11.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JOLANTA SLUBORSKA

    JOLANTA SLUBORSKA , 27.05.2016

    Kotleciki pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z jajek a la carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z jajek a la carbonaraKotleciki z jajek a la carbonara

Kotlety z jajek do jedno z tych dań, które znamy z dawnych lat, szczególnie ze szkolnej i stołówkowej rzeczywistości. Dziś jest nadal bardzo chętnie przyrządzane, w tradycyjnej, ale także i nieco zmodyfikowanej wersji. Przykładem są kotleciki z jajek à la carbonara, które z łatwością przygotujecie, korzystając z naszego przepisu. Nawiązaniem do włoskiej tradycji kulinarnej jest sos, wędzona szynka oraz aromatyczne przyprawy. Spróbujcie tego połączenia, a przekonacie się, że kotlety jajeczne z ziemniakami to doskonały pomysł na pyszny posiłek!

Dla kogo? Kotleciki z jajek posmakują tym z was, którzy lubią dania łączące w sobie polską tradycję kulinarną ze śródziemnomorskimi smakami.

Na jaką okazję? Kotlety z jajek to przepis, który wykorzystacie przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że? Klasyczna carbonara – według jednej ze znanych teorii – została wymyślona przez włoskich żołnierzy, szukających pomysłu na posiłek z ograniczonej ilości składników, jakimi wówczas dysponowali.

Dla urozmaicenia: Kotlety z jajka à la carbonara wzbogaćcie natką świeżej pietruszki, która będzie estetyczną dekoracją talerza. Ci z was, którzy chcą podkreślić włoski charakter potrawy, mogą nasze kotlety jajeczno – ziemniaczane ozdobić liśćmi bazylii.