Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 gramów
4 sztuki
2 sztuki
400 gramów
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w kostkę. Ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce wraz z podgotowanymi ziemniakami. Następnie połącz starte jajka i ziemniaki z szynką.
Krok 2
Dodaj surowe jajka, łyżkę tartej bułki oraz szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Masę delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Uformuj 8 kotlecików, obtocz w pozostałej ilości bułki tartej i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu (na złocisty kolor). Następnie przełóż je w ciepłe miejsce.
Krok 4
Przygotuj Fix Spaghetti Carbonara Knorr zgodnie z podstawowym przepisem, ale bez dodatku szynki.
Krok 5
Do kotlecików dodaj gotowy Fix Knorr oraz posiekaną natkę (możesz udekorować danie również plastrami podsmażonych pieczarek). Podawaj je np. z ziemniakami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki z jajek a la carbonara
Kotlety z jajek do jedno z tych dań, które znamy z dawnych lat, szczególnie ze szkolnej i stołówkowej rzeczywistości. Dziś jest nadal bardzo chętnie przyrządzane, w tradycyjnej, ale także i nieco zmodyfikowanej wersji. Przykładem są kotleciki z jajek à la carbonara, które z łatwością przygotujecie, korzystając z naszego przepisu. Nawiązaniem do włoskiej tradycji kulinarnej jest sos, wędzona szynka oraz aromatyczne przyprawy. Spróbujcie tego połączenia, a przekonacie się, że kotlety jajeczne z ziemniakami to doskonały pomysł na pyszny posiłek!
Dla kogo? Kotleciki z jajek posmakują tym z was, którzy lubią dania łączące w sobie polską tradycję kulinarną ze śródziemnomorskimi smakami.
Na jaką okazję? Kotlety z jajek to przepis, który wykorzystacie przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że? Klasyczna carbonara – według jednej ze znanych teorii – została wymyślona przez włoskich żołnierzy, szukających pomysłu na posiłek z ograniczonej ilości składników, jakimi wówczas dysponowali.
Dla urozmaicenia: Kotlety z jajka à la carbonara wzbogaćcie natką świeżej pietruszki, która będzie estetyczną dekoracją talerza. Ci z was, którzy chcą podkreślić włoski charakter potrawy, mogą nasze kotlety jajeczno – ziemniaczane ozdobić liśćmi bazylii.