Kotleciki szu szu – przepis
Jak przygotować soczyste i delikatne kotleciki szu szu? Przepis na to pyszne danie jest niezwykle prosty, a za wyborny smak odpowiada pełna przypraw marynata, wydobywająca z filetu kurczaka wszystko to, co najlepsze. Poznajcie przepis na wyśmienite kawałki mięsa pokryte złocistą, chrupiącą panierką. Zapraszamy do kuchni!
Pyszne i aromatyczne kotleciki szu szu
Nie macie pomysłu na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad? Postawcie na wyjątkowo smaczne kotleciki szu szu. Przepis zawiera dostępne w każdej kuchni składniki oraz pokrojoną na płaskie medaliony pierś z kurczaka lub indyka. Aby przyrządzić to pyszne danie, wystarczy mieć pod ręką trochę skrobi ziemniaczanej, jajka, naturalny jogurt i takie podstawowe przyprawy, jak czosnek, mielona słodka papryka lub rozkruszone chili.
Kawałki mięsa należy zamaczać w gęstej marynacie i wrzucać na rozgrzany tłuszcz, by już po kilku minutach móc się delektować medalionami otulonymi przyjemnie chrupiącą, złocistą panierką. Kotleciki szu szu najlepiej smakują zaraz po ściągnięciu z patelni, kiedy są jeszcze gorące i bardzo aromatyczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby się nimi cieszyć w wersji na zimno – wówczas po pokrojeniu w cienkie paski będą idealnym składnikiem sałatki z warzywami.
Kotleciki szu szu – przepis, który warto wypróbować!
Czy istnieje jeden przepis na kotleciki szu szu? Nie, ponieważ prosty skład daje wiele możliwości modyfikacji. Jeśli przepadacie za pikanterią, do panierki możecie dodać sporo ostrej mielonej papryki. Miłośnicy ziół uszlachetnią smak potrawy suszonym tymiankiem lub oregano, a amatorzy smaków z charakterem nie zapomną dodać granulowanego czosnku lub odrobiny pieprzu kajeńskiego.
Zobaczcie, jak prosto przygotować złociste kotlety szu szu z piersi drobiowej.
- Filet z kurczaka lub indyka obierzcie z błon czy żyłek i pokrójcie na nieduże plastry o grubości około 1 cm.
- Do większej miski wrzućcie 3 żółtka jaj, około 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek świeżego (ale przeciśniętego przez praskę) czosnku lub dużą szczyptę granulowanego, trochę mielonej słodkiej papryki oraz niedużo pieprzu i soli do smaku. Jeśli macie ochotę na danie w wersji pikantnej, możecie dosypać cayenne albo drobno rozkruszone chili.
- Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, gęstą masę.
- Kawałki fileta zanurzcie w marynacie i pozostawcie w lodówce na co najmniej 30 minut, żeby wszystkie przyprawy dokładnie wniknęły w strukturę mięsa.
- Na teflonowej patelni dobrze rozgrzejcie niewielką ilość oleju roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego).
- Kawałki mięsa wyciągajcie pojedynczo z miski i układajcie na gorącym tłuszczu. Smażcie z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
- Gotowe kotleciki szu szu możecie odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
- Kotleciki serwujcie wraz z frytkami i wybraną surówką, np. z białej kapusty lub świeżej marchewki z dodatkiem jabłka.
Z czym podawać kotleciki szu szu?
Jeżeli interesują was proste przepisy na dania główne, przygotujcie kotleciki szu szu, które dobrze się sprawdzą zarówno na rodzinny obiad, szybką kolację, jak i wieczór filmowy z przyjaciółmi. Niewielkie, aromatyczne i pokryte apetyczną panierką idealnie będą smakować solo, w towarzystwie gęstego dipu lub z pieczonymi warzywami. Świetnym dodatkiem mogą być złociste frytki ziołowe, pachnące oregano, majerankiem i estragonem, lub wyśmienite ziemniaki ze szpinakiem nadziewane serem feta, cheddarem oraz drobno siekaną cebulą.
Do kotlecików szu szu pasuje również delikatna surówka z cykorii i pomarańczy łącząca w sobie słodycz cytrusów z subtelną nutą goryczy niewielkich listków sałaty. Drób w tym wydaniu dobrze smakuje również z dodatkiem popularnego colesława lub przyjemnie kwaskowatą surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem doprawionym wiórkami czerwonej cebuli. Mięso drobiowe można również łączyć z wieloskładnikowymi sałatkami lub pieczonymi warzywami, takimi jak nadziewane cukinie, papryka, bakłażan czy faszerowane ryżem kapelusze pieczarek. Smacznym dodatkiem są też efektownie prezentujące się boczniaki z patelni smażone w towarzystwie dymki i dużej ilości grubo siekanej natki pietruszki. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)